Al anderhalf miljoen euro coronasteun uitgekeerd aan Oostendenaars

Schepen Natacha Waldmann en de cel coronasteun.© foto GLO
Schepen Natacha Waldmann en de cel coronasteun.© foto GLO
Gillian Lowyck

De stad Oostende heeft sinds oktober al anderhalf miljoen euro coronasteun uitgekeerd aan Oostendenaars. Iedereen die de gevolgen voelt van de coronacrisis, kan deze steun aanvragen. De stad wil nu een versnelling hoger schakelen en lanceert daarom een communicatiecampagne.

Sinds de uitbraak van de coronacrisis kreeg de stad Oostende bijna 2.300.000 euro van de Vlaamse en federale overheid. Bedoeling is dat deze centen gaan naar Oostendenaars die op een of andere manier de gevolgen dragen van de crisis: rekeningen of huur niet meer kunnen betalen, een laptop nodig voor thuisonderwijs…

“Het profiel van de mensen die zich tot de stad wenden voor deze hulp is heel divers”, zegt bevoegd schepen Natacha Waldmann (Groen). “Zowel kwetsbare Oostendenaars die al in armoede leefden, als mensen die nu voor het eerst financiële problemen ervaren, kloppen aan bij de dienst welzijn. 82 procent van de aanvragen wordt positief beantwoord.”

De stad geeft enkele voorbeelden van casussen waarbij de coronasteun geholpen heeft. Een alleenstaande moeder in tijdelijke werkloosheid die onvoorziene medische kosten heeft, iemand die de kosten voor de psycholoog niet meer kan betalen, een gezin dat de huur niet meer kan betalen, een alleenstaande vader die een tweede laptop moet aankopen voor zijn kinderen… “De laatste maanden is er een versnelling merkbaar bij het toekennen van de hulp”, gaat de schepen verder. “Daarom nemen we bijkomende maatregelen.”

De stad gaat nu zelf mensen contacteren. Iedereen die sinds maart minstens één dag tijdelijk werkloos was – zo’n 9.178 mensen – worden gecontacteerd. De meest kwetsbare 200 gezinnen worden via huisbezoeken geïnformeerd. Er is een nieuwe samenwerking met onder andere Kind en Gezin. Iedereen die ooit al een aanvraag deed, wordt opnieuw gecontacteerd met de vraag of er bijkomende noden zijn. Er wordt ook verder ingezet op extra laptops. Voor de focus op psychologische hulpverlening wordt er 80.000 euro extra uitgetrokken.

Er komt een nieuwe communicatiecampagne om de maatregelen nog eens extra in de verf te zetten. “Hiervoor werken we nauw samen met de voedselbedelingsinitiatieven, de mutualiteiten en de zorgpartners in de eerstelijnszone. Ook in het vaccinatiecentrum zal de info worden verdeeld.”