Acht dagen te paard naar Nederland voor het goede doel: Wendy steunt Kom Op Tegen Kanker met opmerkelijke sponsortocht vanuit Vlamertinge
630 km afleggen te paard in acht dagen. Dat is de stevige uitdaging die Wendy Klijn van stoeterij The Golden Sky aangaat ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. Vertrekken doet ze vanuit Vlamertinge, hopelijk komt ze acht dagen later samen met haar paarden Whisper en Ronnie goed in haar geboortestad Alkmaar aan.
Wendy Klijn (32) woont met haar man Patrick Bisselink en vier kinderen Joëlle, Zoë, Joena en Loeka in de Casselstraat 17 in Vlamertinge, waar ze ook stoeterij The Golden Sky uitbaat.
“Een stoeterij is een paardenhouderij gecombineerd met fokkerij en training”, vertelt Wendy. “De naam komt van onze paarden Goldie en Sky, die hier al het langst wonen. We wonen intussen twee jaar op deze locatie, daarvoor één jaar in Meulebeke. Voordien woonden we in Nederland, maar we kwamen naar West-Vlaanderen omwille van de ruimte voor de paarden. In Nederland is het bijna niet mogelijk om nog iets te vinden met ruimte voor de prijs die hier wel te vinden is.”
Heel het leven van Wendy staat dan ook in het teken van paarden. “Ik ben opgegroeid tussen de paarden”, vertelt ze. “Mijn moeder had een paardenstal, maar dan voor een ponyclub en huifkarcentrum. Hier doen we dat niet, maar vangen we verwaarloosde en mishandelde paarden op. Ik train ook paarden met gedragsproblemen. Je mag me gerust een paardenfluisteraar noemen. Ik probeer echt naar hen te luisteren door hun lichaamstaal te lezen. Ik kan dus zien wanneer een paard gespannen is en probeer daar op de juiste manier op in te spelen.”
Het is nu of nooit
Binnenkort gaat Wendy de ultieme uitdaging aan: een tocht van 630 km te paard in acht dagen. “Ik wil dat al heel lang doen, maar wist nooit hoe ik het moest aanpakken. Zou ik een doel kiezen of gewoon random een tocht doen? Ik ben wel iemand die graag werkt met een doel, een missie. Mijn oudste paard Whisper is nu 21 jaar. Hij is fit op dit moment maar dat kan ieder moment omslaan. Ik wil hem graag meenemen, dus ik dacht: het is nu of nooit. In februari hakte ik de knoop door.”
Over een goed doel moest Wendy niet lang nadenken. “We zijn de afgelopen periode best wel veel familieleden en vrienden verloren aan kanker. Ik denk dat we allemaal wel iemand kennen die iemand verloren heeft of die er nu tegen vecht. Daarom vond ik de stichting Kom Op Tegen Kanker wel een mooi doel om voor te gaan.”
“Ik vertrek op 31 augustus, ga eerst naar Achouffe waar een hotel een overnachting sponsort en dan noordwaarts naar Nederland via Breda en Rotterdam naar Alkmaar, mijn geboortestad. Ik doe het met twee paarden: Whisper en Ronnie.”
“Ik probeer naar mijn paarden te luisteren door hun lichaamstaal te lezen”
“Elke dag doe ik een halve rit met elk paard. Dat is gemiddeld veertig kilometer per paard, dus tachtig kilometer per dag. Dat is niet te onderschatten. Een tocht van 40 kilometer gaat nog wel, maar twee keer per dag wordt een hele uitdaging. En dan hoop ik nog dat het weer meevalt want als het heel heet wordt of heel hard regent, wordt het nog een grotere uitdaging. ”
Het wordt dus een tocht met heel wat beproevingen. “Spierpijn! Mijn rug, benen en armen krijgen het hard te verduren. Maar daarvoor ben ik momenteel hard aan het trainen door in de regio lange tochten te doen. Op eigen terrein is het vooral continu draven en galopperen. Zo werken we aan ons uithoudingsvermogen, niet alleen voor mezelf maar ook voor de paarden. Tachtig kilometer per dag werk je immers niet af door op je gemak te wandelen. We moeten echt tempo maken, een beetje zoals wielrennen. Het is echt topsport!”
Zo min mogelijk ballast
Ook voor de paarden wordt het een groot avontuur. “We gaan onder andere dwars door Rotterdam, over de Erasmusbrug. Daar hebben we afgesproken met een Nederlandse journalist voor een artikel. Ik neem bagage mee voor één dag. Op het moment dat de paarden gewisseld worden kan ik eventueel ook van kledij wisselen als dat nodig is. Ik wil zo min mogelijk ballast meenemen voor het paard. Zo ben ik nu bezig met allerlei mini-verpakkingen te verzamelen, zodat mijn bagage zo licht mogelijk is. Overnachten kan ik bij particulieren of manèges die sponsoren.”
Wie een steentje wil bijdragen kan een donatie doen. “Ik heb een pagina op de website van Kom Op Tegen Kanker. Zelf ben ik bezig met een eigen website. Daar komt alle info te staan over mezelf en de actie, maar de mensen zullen er ook de route kunnen volgen, en ook bijvoorbeeld iets kopen, waarvan de opbrengst ook naar Kom Op Tegen Kanker gaat. Mochten de mensen ons spotten onderweg dan mogen ze altijd een foto nemen en die delen op sociale media. Ik zal een fluohesje dragen van Kom Op Tegen Kanker. Sowieso kun je me volgen via TikTok, Instagram en Facebook. Nu enkel nog me mentaal voorbereiden. We zullen het wel halen op karakter. Iedereen die supportert betekent alvast een grote steun.”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier