Aantal besmettingen in Oostende met zeven procent gedaald

In Oostende is het aantal coronabesmettingen de voorbije week met zeven procent gedaald. Op twee na zijn alle woonzorgcentra in Oostende coronavrij en in de ziekenhuizen blijven de cijfers stabiel.

© Stad Oostende
© Stad Oostende

Wekelijks geven de stad Oostende en de Eerstelijnszone een update over de coronacijfers. In de week van dinsdag 16 tot en met maandag 22 februari werden in de badstad 117 besmettingen met corona vastgesteld. Dat is een daling met zeven procent in vergelijking met vorige week. Relatief zijn dat ongeveer 163 besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer 29 procent van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 65-plussers (34) en 23 procent bij 50-59-jarigen (27).

De cijfers in de community in Oostende , de brede bevolking, los van ‘collectiviteiten’ en zorgvoorzieningen, gaan dus in de goede richting. Het blijft wel nog steeds druk in het coronatestcentrum. Afgelopen week werden 684 testen afgelegd, waarvan 76 (11 procent) een positief testresultaat opleverde.

Woonzorgcentra en kinderdagverblijven

Op twee na zijn alle woonzorgcentra in Oostende coronavrij. In woonzorgcentrum De Boarebreker wordt gekeken hoe de bezoekregeling terug opgestart kan worden en zijn nieuwe opnames – onder strikte voorwaarden – terug mogelijk.

In woonzorgcentrum A. Lacourt testten deze week twee bewoners positief. Momenteel verblijven daar 40 bewoners in cohortzorg, vier bewoners worden in het ziekenhuis verzorgd. 19 personeelsleden zijn na een positieve besmetting nog thuis. De rest van het personeel hervat geleidelijk aan opnieuw het werk.

In woonzorgcentrum Ons Geluk hebben 24 bewoners positief getest. Het personeel krijgt ondersteuning van verpleegkundigen en studenten geneeskunde via UZ Gent. Dinsdag worden de rest van de bewoners en het personeel daar gevaccineerd.

Kinderdagverblijf de Driewieler was tijdelijk gesloten. Alle testen bij de kindjes bleken negatief, De Driewieler is sinds gisteren dan ook weer open.

Ziekenhuizen

De cijfers in de ziekenhuizen zijn stabiel. In AZ Damiaan worden momenteel 33 patiënten met covid verzorgd, van wie drie op intensieve zorgen. In campus Serruys van het AZ Sint-Jan worden 15 patiënten behandeld na besmetting met het coronavirus, van wie één op de afdeling Intensieve Zorgen. In het revalidatieziekenhuis BZIO testte één nieuwe patiënt positief. Maandag is de ambulante therapie daar opnieuw opgestart en vanaf donderdag 25 februari zijn er weer opnames mogelijk.

Vaccinatiecentrum

In het vaccinatiecentrum in het Kursaal is op vrijdag 19 februari gestart met het toedienen van de eerste 60 vaccins. Deze gingen naar eerstelijnswerkers uit de gezondheidszorg uit Oostende en Middelkerke: huisartsen, tandartsen, thuisverpleegkundigen,… en naar enkele vaste medewerkers van het vaccinatiecentrum. Deze eerste vaccinatiedag is goed verlopen, de doorstroming verliep vlot.

Dinsdag worden opnieuw 120 vaccins toegediend en donderdag 25 februari nog eens 120. Volgende week ontvangt vaccinatiecentrum Kursaal 200 vaccins, die allemaal op donderdag 4 maart worden toegediend. Ondertussen zijn voor Oostende ook de HR-manager en de populatiemanager voor het vaccinatiecentrum aangesteld. De populatiemanager heeft als belangrijke taak om de vaccinatiegraad te optimaliseren met bijzondere aandacht voor het sensibiliseren en motiveren van moeilijk bereikbare doelgroepen. Ook de organisatie van de mobiele vaccinatie neemt deze manager op zich. Binnenkort zal ook een callcenter actief zijn waar je terecht kan om je afspraak te wijzigen, met vragen voor ondersteuning of voor algemene informatie.

Druk weekend achter de rug

Het laatste weekend van de krokusvakantie was het prachtig weer aan de kust. Hierdoor was het in Oostende heel druk. Op zaterdag kwamen nog eens zo’n 10.000 extra bezoekers met de trein naar Oostende. Op zondag kwamen er zo’n 6.000 treinreizigers toe. “Met zo veel volk is het correct naleven van de coronamaatregelen niet evident, vooral afstand houden is dan een probleem”, zegt het stadsbestuur.

“Op zaterdag was het vooral in en rond het centrum erg druk, op zondag hebben de bezoekers zich meer verspreid in Oostende. Het stadsteam en de lokale politie hebben in het stadscentrum alles in goede banen geleid, wat niet evident was in deze omstandigheden. Hun inzet wordt dan ook zeer gewaardeerd. De handelaars waren tevreden over het weekend.”

Corona-pv’s

Zoals elke week handhaafde de lokale politie ook de verschillende coronamaatregelen. Het aantal vaststellingen op het terrein bleef beperkt: er werden afgelopen week 25 ‘corona-pv’s’ opgesteld waarvan 23 in het weekend: 13 voor het niet naleven van de avondklok, negen overtredingen op het samenscholingsverbod, één voor social distancing, één voor het niet naleven van de mondmaskerplicht en één voor een handelszaak die zich niet aan de coronamaatregelen hield.

Volgende week worden de eerste strandcabines geplaatst op de stranden van Oostende. Vanaf de paasvakantie start dan het nieuwe badseizoen.

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.