In vergelijking met de vorige legislaturen zijn er de laatste zes jaar heel wat veranderingen gebeurd in de gemeenteraad van Zonnebeke. Ook in het schepencollege was dat het geval.
Als we de veranderingen van de voorbije zes jaar in de raad bekijken, dan kwamen die het vaakst voor bij Inspraak en SP.A. CD&V sluit de bestuursperiode af met dezelfde personen als in januari 2013. De veranderingen binnen de gemeenteraad hadden geen impact op het bestuur, maar de wissels binnen het schepencollege draaiden anders uit. Spreekt men nationaal van ‘het kibbelkabinet’, dan kende Zonnebeke de voorbije jaren ook een woelige periode. Het was niet de oppositie die voor rumoer zorgde, maar wel de meerderheid. Er ging geen maand voorbij of we konden spreken van grote discussies of meningsverschillen binnen het college. In de media vlogen de verwijten soms heen en weer.
Asielzoekers
De veranderingen kwamen er nadat ereburgemeester Dirk Cardoen zijn carrière stopte en in het college vervangen werd door Michiel Descheemaeker en Johan Demonie volgens bestuursovereenkomst zijn schepensjerp doorgaf aan Marie Debucquoy. Dat gebeurde allemaal binnen de partij Inspraak, waarbij de nieuwe jonge schepenen van N-VA-signatuur waren. Een uitspraak van burgemeester Dirk Sioen, die Dirk Cardoen was opgevolgd, bracht de bal aan het rollen. Toen de regering van plan was om tien asielzoekers naar Zonnebeke te sturen, zei de burgemeester: “we moeten dat doen, maar te veel is te veel”. Op een persconferentie zei hij vervolgens: “Ik slaak een noodkreet, want ik vind het niet langer financieel haalbaar dat er zoveel geïnvesteerd wordt in de asielopvang. Als klein landje kunnen we dat niet aan. Te veel is te veel. Ik ben geen racist, wel een realist.” Hij zei er wel bij dat hij deze verklaringen niet als burgemeester uitte.
Ontslag secretaris
De meerderheid riep de burgemeester toch op het matje en hij nam zijn woorden terug op de gemeenteraad. Schepen Descheemaeker kon zich niet vinden in die uitspraken en reageerde scherp. “Met het vertellen van flagrante leugens zet Sioen onze bevolking op tegen mensen die vluchten voor oorlog. Dit is volksopjutterij. Een burgemeester onwaardig.” Maar enkele maanden later werd de N-VA-fractie uit Inspraak gestoten wegens te harde woorden aan het adres van de burgemeester. Iedereen dacht aan een crisis, maar N-VA besloot het aangegane bestuursakkoord trouw uit te voeren. Het kibbelen ging verder toen Michiel Descheemaeker verschillende keren in aanvaring kwam met zijn collega’s binnen het college en ook met gemeentesecretaris Francis Claeys. Dat gaf ook aanleiding tot strubbelingen binnen de plaatselijke N-VA, waarbij schepen Luk Hoflack en schepen Michiel Descheemaeker een broedermoord niet uit de weg gingen.
Dat zorgde ervoor dat schepen Marie Debucquoy de partij verliet en als onafhankelijke ging zetelen. Michiel Descheemaeker werd openbaar een ‘lastige mens’ genoemd en als klap op de vuurpijl nam ook de gemeentesecretaris Francis Claeys ontslag. Claeys reageerde in de pers dat niet Descheemaeker de oorzaak was van zijn opstappen, maar wel de onkunde van de burgemeester. Dat leidde dan weer tot gekibbel over de grootte van de afscheidspremie. Intussen is de storm wat gaan liggen. Binnen N-VA kwam het tot een scheuring, waarbij een groep uit de partij werd gezet en een andere groep verder werkt. Michiel Descheemaeker verhuisde intussen naar Ieper, waar hij bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op de N-VA-lijst staat. In Zonnebeke werd hij vervangen door Jan Vandoolaeghe, die van de onafhankelijke strekking is binnen Inspraak. Het vele gekibbel heeft echter voor blijvende wonden gezorgd die bij een eventuele coalitievorming niet gemakkelijk te helen zullen zijn. De voorbije jaren waren nooit eerder gezien in de anders zo rustige Zonnebeekse politiek.
“Ik werd beschouwd als de oorzaak van het gekibbel, maar achteraf bekeken zou ik het nu opnieuw op precies dezelfde manier doen”, blikt Michiel Descheemaeker terug. “Er is geprobeerd achter gesloten deuren naar oplossingen te zoeken, maar dat lukte gewoon niet. Volgens mij was er geen enkel ander alternatief dan met de problemen naar buiten te komen.”
(Noël Vandewiele)
Jouw gemeenteraad 2013/2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier