Zoektocht naar kandidaten verloopt niet van leien dakje in Gistel

Het administratief centrum van Gistel, feitelijk het stadhuis. © AN
Redactie KW

Op zondag 18 maar 2018 hebben de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Op gemeentelijk vlak een belangrijke gebeurtenis waarmee op vandaag echter weinigen bezig zijn.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Bij de besturen van de politieke partijen en bij enkele individuele kandidaten is men uiteraard wél bezig met de verkiezingen. Bij alle partijen valt te horen dat het zoeken naar kandidaten niet van een leien dakje loopt. Het vergt inderdaad durf en moed om op een lijst te figureren. Met een betrekkelijk geringe kans tot verkiezing. Komt daarbij dat het aantal gemeenteraadsleden opgetrokken wordt van 21 tot 23 doordat het inwonersaantal de 12.000 overschreden heeft. Bovendien zal er één schepen minder zijn, als gevolg van een wetswijziging. “Vooral het vinden van vrouwelijke kandidaten is moeilijk”, laat een verantwoordelijke optekenen.

Zowel Vlaams Belang als Groen zullen weer deelnemen aan de verkiezingen

Bij CD&V zal burgemeester Bart Halewyck vanzelfsprekend als lijsttrekker fungeren, gevolgd door OCMW-voorzitter Annie Cool en schepen Lieve Dehaemers. Het is uitzien naar de plaats die schepen Erwin De Clercq zal bekleden. Zoals bekend verliet hij, na ernstige strubbelingen, de N-VA en vond onderdak bij CD&V. N-VA had nog meer tegenslagen. Ook de OCMW-raadsleden Pieter Decrock en Katrien Booy verlieten de partij. Hardnekkige geruchten doen de ronde dat nog meer, al dan niet zetelende leden, zullen afhaken. Als nieuwe man op de lijst stelden zij al Patrick Vanhoutte voor en vast staat dat Wim Aernoudt de lijst zal trekken.

Politieke toekomst

SP.A-schepen Michel Vincke zal opnieuw de lijst aanvoeren. Overigens meldt hij: “We hebben veel tijd gestoken in het vinden van een nieuwe voorzitter. Dat is Ben Van Quathem geworden. Nu gaan we volop werken aan de lijstvorming.” Naast Michel Vincke heeft SP.A op vandaag alleen nog schepen Emmanuel Gryspeerd in de raad.

Karine Declerck, die in 2012 overstapte van Open VLD naar SP.A is bij die partij niet meer welkom. Haar politieke toekomst oogt onzeker. “Ik laat niet in mijn kaarten kijken”, zegt ze. Vraag is of zij nog ergens onderdak zal vinden. Of als ze de eer aan zichzelf zal houden. In 2006 behaalde zij op de Open VLD lijst 284 voorkeurstemmen, in 2012 op de SP.A-lijst 185. Zij was beide keren verkozen.

Oppositie

De enige oppositiepartij in de gemeenteraad is Open VLD. Hun lijsttrekker was – en zal ongetwijfeld opnieuw zijn – Roland Defreyne. In 2006 behaalde hij 1.800 voorkeurstemmen, in 2012 steeg dat aantal tot 1.951. Maar het Belgisch kiesstelsel voorziet niet in burgemeestersverkiezingen. Het is de meerderheid die de burgemeester voordraagt.

In 2012 verloor Vlaams Belang haar enige zetel. Eric Jaegers is echter vastbesloten om zich in 2018 opnieuw kandidaat te stellen. Hij is voor zijn partij regiovoorzitter en lid van de partijraad. “Op gebied van veiligheid voor de zwakke weggebruiker kan er nog een en ander verbeteren”, stelt hij. “En van de verandering die een bepaalde partij voorstelde zie ik niet veel.” Ook Groen zal opnieuw deelnemen aan de verkiezingen. “We willen de Gistelnaars immers een geloofwaardig en oprecht progressief alternatief bieden. In 2012 hadden we slechts enkele stemmen te weinig voor een zetel en dat bij onze eerste opkomst. Dat toont aan dat een groene partij in Gistel nodig is”, klinkt het optimistisch.

(AN)