Erg veel veranderde er op het Wervikse politieke toneel niet. Met amper twee wijzigingen tijdens de bestuursperiode bleef het qua verloop in de raadszaal van de Tabaksstad vrij rustig. Bij SP.A valt wel het vertrek van twee ervaren rotten op. Nog voor de eerste zitting gaf voormalig burgemeester Johnny Goos aan niet langer te zetelen, ereschepen Rik Braem gaf drie jaar geleden de fakkel door.
Overlopers zijn er niet geweest, misnoegde raadsleden die er de brui aangeven evenmin. Slechts twee gemeenteraadsleden die in januari 2013 de eed aflegden, zetelen vandaag niet meer. Gewezen provincieraadslid Anne-Catherine Cnockaert verliet meteen na de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 de fractie van N-VA en ging onafhankelijk zetelen. Toen ze twee jaar later verhuisde, nam ze definitief ontslag. Na twee jaar in de nieuwe legislatuur zei ook schepen Rik Braem (SP.A) de politiek vaarwel. Halfweg kwam er bovendien een nieuwe gemeenteraadsvoorzitter. Philippe Deleu werd opgevolgd door Ann Degroote. Volgens een bestuursakkoord was er voor beiden een gedeeld schepenmandaat voor een periode van drie jaar.
Onafhankelijk verhuisd
De eerste van de twee wissels vond dus plaats in de zomer van 2014. In juni 2014 woonde Anne-Catherine Cnockaert haar allerlaatste gemeenteraad bij. Ze verhuisde met haar gezin naar Hollebeke en nam dus ontslag als gemeenteraadslid. Met Anne-Catherine, die in 2006 verkozen raakte bij het Vlaams Belang, verdween een bekwaam element uit de raad. De ruime meerderheid van SP.A-N-VA-Open VLD werd door haar vertrek versterkt met één zetel, want zij zetelde tot dan onafhankelijk. Toen ze door het bestuur van de plaatselijke afdeling van N-VA niet werd voorgedragen als schepen, keerde ze haar fractie de rug toe.
Angelo Demuynck uit Geluwe volgde haar op en legde in aanwezigheid van zijn ouders in juli 2014 de eed af als nieuw gemeenteraadslid. Op de lijst van N-VA stond hij bij de gemeenteraadsverkiezingen als nieuwkomer op de vierde plaats. Angelo Demuynck is bestuurslid van de Gapervissers en een gewaardeerd vrijwilliger van de burgerbeweging Proper Wervik.
Toerismeswitch
Rik Braem (SP.A) is het tweede raadslid dat vroegtijdig opstapte. Hij zat maar liefst twintig jaar in de gemeenteraad, waarvan 14 jaar op rij als schepen. Reden genoeg voor de gemeenteraad om hem de titel van ereschepen toe te kennen. Door de jaren heen kreeg Rik Braem de bevoegdheden Sport, Cultuur, Feestelijkheden en Toerisme onder zijn vleugels. Volgens een eerder gemaakte afspraak nam hij ontslag uit de gemeenteraad en zetelde vanaf januari 2015 zijn partijgenoot Emmerson Dury uit Kruiseke. Emmerson is voorzitter van de koninklijke maatschappij De Nachtegaal die op Paasmaandag de Kattenknippeling organiseert.
Ann Degroote gaat de geschiedenis in als voorzitter van de raad op verplaatsing
Door het vertrek van Rik Braem werd zijn partijgenoot Geert Bossuyt (Kruiseke) de nieuwe schepen van Sport, Personeel en Onderwijs. De bevoegdheid Toerisme verhuisde vanaf januari 2016 zoals afgesproken naar de nieuwe N-VA-schepen Philippe Deleu. In deze bestuursperiode kreeg de Dienst voor Toerisme dus zomaar even drie verschillende schepenen.
Andere voorzitter
Er kwam halverwege ook een andere gemeenteraadsvoorzitter. Philippe Deleu (N-VA) kweet zich de eerste drie jaar in zijn eigen stijl meer dan voortreffelijk van zijn taak. Hij werd zoals gezegd schepen en stapte in de voetsporen van Ann Degroote (Open VLD) op. Zij werd op haar beurt de nieuwe gemeenteraadsvoorzitter en zal de geschiedenis ingaan als de politica die de gemeenteraad op verplaatsing organiseerde. De bedoeling was om zo meer publiek naar de raadszitting te lokken. Een moedige poging. Veel nieuwe gezichten leverde dat eigenlijk nooit op in GC De Gaper in Geluwe, GC De Knippelaar in Kruiseke, de gewezen kapel op Ter Hand, buurthuis De Kier en het lokaal dienstencentrum De Spie in Geluwe.
In Wervik bleef het dus vrij rustig. Geen echte stoelendans, geen wisselmeerderheden. Wel werd het publiek af en toe naar buiten verwezen en ging de voordeur van het stadhuis dicht om geen procedurefouten te maken. Zoals bijvoorbeeld wanneer het ging over het tuchtonderzoek en ontslag van de stadsingenieur. Meest opmerkelijk was misschien de vaak beperkte dagorde. Gelukkig zorgde de oppositie voor de nodige aanvulling met interpellaties en mondelinge vragen. (Erik De Block)
Jouw gemeenteraad 2013/2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier