Voor het eerst zonder CD&V in Vleteren

Achteraan v.l.n.r.: Franky Berten, Patrick Gouwy, Marie-Anne Verlende, Nele Debergh, Jonas Vanderhaeghe, Marion Vermander, Luc Derdaele en Franky Pluym. Vooraan v.l.n.r.: schepen Gerda Goubeir, algemeen directeur Nele Vanderhaeghe, burgemeester Stephan Mourisse, schepen Bram Coppein, schepen Marnick Lauwers en Ria Van Lerberghe. (foto MD)
Redactie KW

Vorige week donderdagavond hadden de installatievergaderingen plaats van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn. De gemeenteraad in Vleteren bestaat voortaan uit slechts twee fracties: de meerderheid gevormd door de negen leden van de Landelijke Volkspartij LVP, en de minderheid, bestaande uit vier leden van Vleteren Actief, die in oktober voor het eerst opkwam.

N-VA behaalde geen enkele zetel en CD&V, dat sinds tientallen jaren in de oppositie zat, diende geen lijst meer in. Burgemeester Stephan Mourisse (LVP) blijft voorzitter van de gemeenteraad, en wordt het ook van de raad voor maatschappelijk welzijn. Bram Coppein (LVP) behoudt zijn schepenzetel, en partijgenoot Marnick Lauwers (LVP, vroeger onafhankelijk) wordt nieuwe schepen. Gerda Goubeir (LVP) is voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, lid van het vast bureau en meteen ook toegevoegd schepen.

De raadsleden zijn samen precies 600 jaar oud. De gemiddelde leeftijd bedraagt 46 jaar. De jongste (Nele Debergh) is 24 jaar, de oudste (Luc Derdaele) 62 jaar. Van de acht mannen en vijf vrouwen komen er vier uit Westvleteren, vier uit Oostvleteren en vijf uit de grootste deelgemeente Woesten.

Schalks lachje

De burgemeester las de voorwaarden voor om lid te worden van de gemeenteraad. Bij ‘De volle leeftijd van 18 jaar bereikt hebben’ had hij een schalks lachje over voor de zeer jong ogende Nele Debergh (24 jaar). Gerda Goubeir is dus voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, waar verder haar partijgenoten van de LVP Linda Allermeersch, Evy Butaye, Jo Decruy en Olivier Vandendriessche deel van uitmaken. Voor Vleteren Actief zijn dat Nathalie Parret en Dirk Sucaet (beiden voorheen CD&V). Ook zij mochten in handen van burgemeester Stephan Mourisse de eed afleggen. Olivier Vandendriessche was hiervan blijkbaar niet op de hoogte, en kwam pas binnen toen de receptie begon.

Ik ben ervan overtuigd dat we op een constructieve manier zullen samenwerken – Burgemeester Stephan Mourisse

Franky Berten (LVP) werd voorgedragen als lid van de politieraad Arro Ieper. Eerste opvolger is Bram Coppein, tweede opvolger Ria Van Lerberghe. De burgemeester beloofde om Franky niet aan te spreken als ‘Herr Flick’. Burgemeester Stephan Mourisse zei ervan overtuigd te zijn dat de raad op een constructieve manier zal samenwerken, en hoopte op ‘gezellige’ vergaderingen. Tot slot kregen alle aanwezige raadsleden een informatiepakket van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten. De vijftien aanwezigen in het publiek mochten achteraf meegenieten van een receptie.

De vergaderingen van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben voortaan plaats op de laatste woensdag van de maand. Voor januari wordt dat dus woensdag 30 januari om 19.30 uur. Tot nu toe was de gemeenteraad steeds de voorlaatste maandag van de maand gepland om 20 uur.

(AHP)

De raad

De raadsleden voor de Landelijke Volkspartij zijn Marie Anne Verlende, Ria Van Lerberghe, Patrick Gouwy, Franky Berten en Nele Debergh. Voor Vleteren Actief zijn dat Luc Derdaele, Franky Pluym, Jonas Vanderhaege en Marion Vermander, die de lijst trok bij de verkiezingen. Christophe Vandeputte, die jarenlang zetelde voor de CD&V in de gemeenteraad, fungeerde in oktober op de lijst Vleteren Actief. Hij werd rechtstreeks verkozen met 388 voorkeurstemmen maar besloot “om persoonlijke redenen” niet te zetelen. Zijn plaats werd ingenomen door Jonas Vanderhaeghe.

“Depinois bedroog onze kiezers”

LVP behaalde 62,2 procent van de stemmen, goed voor negen van de 13 zetels. Vleteren Actief haalde 29,9 procent, goed voor de overige vier zetels. N-VA, met in oktober Stéphanie Clarysse als lijsttrekker, behaalde slechts 7,9 procent van de stemmen, en krijgt geen enkele zetel, in geen enkele raad. “Jammer voor ons, maar de kiezer heeft het zo beslist. Ik kan er verder weinig over zeggen”, zei Stéphanie Clarysse, die slechts 77 voorkeurstemmen behaalde. “Ik denk dat de negativiteit en de commentaren rond het verkiezingsdebat dat uiteindelijk niet doorging, een grote rol hebben gespeeld. De vorige keer werd Johan Depinois verkozen op onze lijst. Maar na een jaar zetelen als N-VA’er stelde hij zich als onafhankelijke op. Hij heeft dus al onze kiezers bedrogen. En de laatste zes maanden daagde hij zelfs, zonder verontschuldigingen, niet meer op in de gemeenteraad. Uiteraard hebben de Vleternaars dan geen vertrouwen meer in N-VA. Wij doen verder met de politiek in Vleteren, en laten het niet van ons sombere resultaat afhangen”, aldus Stéphanie Clarysse.

Een totaal vernieuwde oppositie

Achteraan: Jonas Vanderhaeghe (links) en Franky Pluym. Vooraan: Luc Derdaele (links) en Marion Vermander. (foto RVL)
Achteraan: Jonas Vanderhaeghe (links) en Franky Pluym. Vooraan: Luc Derdaele (links) en Marion Vermander. (foto RVL)

Voor het eerst steekt een totaal nieuwe oppositie de kop op in de gemeenteraad van Vleteren: de vier mensen van Vleteren Actief. Het zijn Luc Derdaele (365 voorkeurstemmen), Franky Pluym (eveneens 365), Jonas Vanderhaege (345) en lijsttrekker Marion Vermander (335). Op hun lijst stonden in oktober vorig jaar vier leden van de CD&V, die voor het eerst in tientallen jaren geen lijst meer indiende, en al die jaren in de oppositie zat. Maar niemand van hen krijgt een zitje in de gemeenteraad.

Christophe Vandeputte (388) behaalde als kandidaat van de CD&V op de lijst Vleteren Actief het meeste voorkeurstemmen voor die partij, maar wil dus niet zetelen. CD&V-er Kristof Dejonckheere (364) neemt vreemd genoeg ook zijn zetel niet op.