Voor het eerst een gemeenteraad zonder CD&V in Vleteren

© RVL
Redactie KW

Donderdagavond vonden de installatievergaderingen plaats van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn.

De gemeenteraad bestaat voortaan uit slechts twee fracties: de meerderheid gevormd door de negen leden van de Landelijke Volkspartij LVP en de minderheid, bestaande uit vier leden van Vleteren Actief, die in oktober voor het eerst opkwam. De N-VA behaalde geen enkele zetel en de CD&V, die sinds tientallen jaren in de oppositie zat, diende geen lijst meer in. Burgemeester Stephan Mourisse (LVP) blijft voorzitter van de gemeenteraad, en wordt het ook van de raad voor maatschappelijk welzijn. Bram Coppein (LVP) behoudt zijn schepenzetel, en partijgenoot Marnick Lauwers (LVP, vroeger onafhankelijk) wordt nieuwe schepen. Gerda Goubeir (LVP) is voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst, lid van het vast bureau en meteen ook toegevoegd schepen.

De raadsleden zijn (in rangorde volgens anciënniteit) voor de LVP Marie Anne Verlende, Ria Van Lerberghe, Patrick Gouwy, Francky Berten en Nele Debergh. Voor Vleteren Actief zijn dat Luc Derdaele, Franky Pluym, Jonas Vanderhaege en Marion Vermander, die de lijst trok bij de verkiezingen. Christophe Vandeputte, die jarenlang zetelde voor de CD&V in de gemeenteraad, fungeerde in oktober op de lijst Vleteren Actief. Hij werd rechtstreeks verkozen, maar prefereerde “om persoonlijke redenen” niet te zetelen. Zijn plaats werd ingenomen door Jonas Vanderhaeghe.

Acht mannen, vijf vrouwen

De raadsleden zijn op vandaag samen precies 600 jaar oud samen. De gemiddelde leeftijd bedraagt 46 jaar. De jongste (Nele Debergh) is 24 jaar, de oudste 62 jaar. Van de acht mannen en vijf vrouwen komen er vier uit Westvleteren, vier uit Oostvleteren en vijf uit de grootste deelgemeente Woesten.

Gerda Goubeir is dus voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst, waar verder haar partijgenoten van de LVP Linda Allermeersch, Evy Butaye, Jo Decruy en Olivier Vandendriessche deel van uitmaken. Voor Vleteren Actief zijn dat Nathalie Parret en Dirk Sucaet (beiden voorheen CD&V). Ook zij moesten in handen van burgemeester Stephan Mourisse de eed afleggen. Olivier Vandendriessche was hiervan blijkbaar niet op de hoogte, en kwam pas binnen toen de receptie begon.

Francky Berten (LVP) werd voorgedragen als lid van de politieraad ARRO Ieper. Eerste opvolger is Bram Coppein, tweede opvolger Ria Van Lerberghe. De burgemeester beloofde om Franky niet aan te spreken als ‘Herr Flick’.

Iedere laatste woensdag van de maand

Burgemeester Stephan Mourisse zei ervan overtuigd te zijn dat de raad op een constructieve manier zal samenwerken, en hoopte op ‘gezellige’ vergaderingen.

Tot slot kregen alle aanwezige raadsleden een informatiepakket van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten. De vijftien aanwezigen in het publiek mochten achteraf meegenieten van een receptie.

De vergaderingen van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben voortaan plaats op de laatste woensdag van de maand. Voor januari wordt dat dus woensdag 30 januari om 19.30 uur. Tot op heden was de gemeenteraad steeds de voorlaatste maandag van de maand om 20 uur.

(AHP)