Vlaams Belang wil weer zetel in Wielsbeke

Kurt Malysse en Filip Dinneweth vormen samen met Nathalie Courtens het Vlaams Belang in Wielsbeke. De partij is nog op zoek naar kandidaten. © NVR
Redactie KW

Het Vlaams Belang stelt in Wielsbeke een lijst samen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Die vinden plaats in oktober. Na zes jaar afwezigheid wil de partij weer een zetel veroveren. “De oppositie is muisstil. Wij willen in de gemeenteraad onze mond opendoen en dubieuze beslissingen ernstig aan de kaak stellen”, geeft Filip Dinneweth uit Sint-Baafs-Vijve aan.

Samen met Kurt Malysse en Nathalie Courtens uit Ooigem vormt Dinneweth de Wielsbeekse Vlaams Belang-afdeling. Zes jaar geleden lieten ze het Vlaams Belang vallen en trokken ze als Wielsbeke Anders naar de kiezer. “Toen hadden we een volle lijst en haalden we geen zetel. We haalden de helft van de stemmen die we twaalf jaar geleden haalden met drie mensen. Dat signaal van de kiezer volgen we. Daarom kiezen we nu weer voor het Vlaams Belang”, legt Malysse uit.

Voorlopig drie leden

Voorlopig telt Vlaams Belang Wielsbeke drie leden. Uiteraard zoeken ze nog medeleden. “We beseffen dat het Vlaams Belang een stempel met zich meebrengt, maar iedereen is welkom. Wij willen scherprechter zijn op het politieke toneel in onze gemeente. Nu is alles heel gezapig. De oppositie durft amper reageren. Daarom willen wij onze zetel terug. Het Vlaams Belang staat garant voor politiek enthousiasme en geen woorden, maar daden”, geeft Dinneweth aan.

De partij heeft enkele belangrijke verkiezingspunten, waarmee ze de kiezer wil overtuigen. Ten eerste wil de partij een oogje in het zeil houden. “We controleren alle inkomsten en uitgaven aan de gemeente grondig. Als de begroting voorgesteld wordt op de gemeenteraad, zijn ze daarmee na een uurtje al rond. Wij willen veel meer in het detail gaan”, menen de partijleden.

Ook veel Vlaamse gezinnen kampen met armoede en hebben hulp nodig

Ze ijveren ook voor een betere communicatie van het gemeentebestuur. “Neem nu de werken in Ooigem. Akkoord, ze moesten er komen. Het is een zure appel om door te bijten. Maar de bevolking wordt amper ingelicht over omleidingen. Ook voor vrachtwagenchauffeurs is het bijvoorbeeld heel moeilijk. Er staan elvendertig verschillende verkeersborden op de brug tussen Ooigem en Wielsbeke. De bevolking dient sneller en stipter op de hoogte gesteld te worden van de situatie”, zegt het Vlaams Belang.

Tot slot wil de partij ook de aandacht vestigen op de verarming van de bevolking. “Veel allochtone gezinnen vinden de weg naar het OCMW, de voedselbank of het Sociaal Huis. Ook veel Vlaamse gezinnen kampen met armoede en hebben hulp nodig. We zien dat de drempel voor hen veel hoger ligt. Die willen wij verlagen, want ook de mensen die al heel lang Wielsbekenaar zijn, kunnen hulp gebruiken“, klinkt het. Het Vlaams Belang wil altijd de vinger op de open wonde leggen. “We zullen er nooit voor terugdeinzen netelige kwesties op tafel te leggen”, zegt men.

Onderhandelen

De partij wil dus opnieuw een zetel halen. Twaalf jaar geleden zat het Vlaams Belang op de wip tussen CD&V/N-VA en het toenmalige WDV. “Toen werd het cordon tegen onze partij bijna verbroken. Bedreigingen van ministers aan de twee partijen staken daar een stokje voor. Ook nu willen we meeregeren. We nemen niet zomaar genoegen met de oppositie, maar staan voor alles open en willen met alle partijen onderhandelen.”

Toch beseffen Dinneweth en Malysse dat het moeilijk wordt. “N-VA trekt nu ook alleen naar de kiezer, dus er zijn nog drie andere partijen. Een zetel halen zal dus een succes zijn. Op het federaal niveau heeft N-VA niet veel bewezen. Veel gepraat, weinig gedaan. We weten niet of dat op het lokaal niveau ook zo zal zijn, maar Vlaams Belang is altijd al een partij van daden geweest. En dat zal altijd zo blijven”, besluit de partij.

(NVR)