Veurne 2013/2018: het venijn zit in de staart

De voltallige gemeenteraad met zittend van links naar rechts het nieuwe schepencollege met Celine Mouton, Pascal Sticker, Peter Roose, Jan Verfaillie, Anne Dequidt en Nathalie Delva met naast haar rechtstaand OCMW-voorzitter Anja Pilet. Daarachter zie je Marieke Stubbe, Cecile Cambien, Wouter Vanlouwe, Katrien Rabaey, Jan Vetters, Guido Hoste, Pieter Loose, Siegfried Geryl, Dirk Kesteloot, Nadine Vandaele, Jef Germonpré, Jef Goens, Jonas Bel, Peter Mestdagh en stadssecretaris Edwin Coulier. (Foto GUS)
Redactie KW

Een interview met Jan Verfaillie (CD&V), die in deze krant uithaalde naar zijn eigen meerderheid, was een van de meest opvallende politieke items de voorbije bestuursperiode. Een opvallende wissel op het einde, leert dat het het venijn in de staart zit…

Voor burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) hebben de wissels binnen de gemeenteraad niet meteen een enorme impact gehad op het functioneren van de gemeenteraad. “Er zijn volgens mij twee belangrijke figuren uit de raad verdwenen. In de eerste plaats stond Cécile Cambien haar plaats af aan een jongere, na een weliswaar korte nieuwe loopbaan als politica. Zij was vooral in de jaren zeventig en tachtig zeer verdienstelijk als schepen van cultuur en stond aan de wieg van het deeltijds kunstonderwijs. Zij was als vrouwelijke schepen en later als gemeenteraadslid een van de boegbeelden van de Veurnse politiek”, blikt de burgervader terug.

Politieke cultuur

“Ik denk dat het ‘nieuwe politiek voeren in de gemeenteraad’ in de huidige bestuursperiode soms confronterend was, in vergelijking met de politieke cultuur in de vorige eeuw. Daarnaast heeft CD&V-fractieleider Jef Germonpré ontslag genomen uit de raad aan de vooravond van de verkiezingen”, aldus nog Peter Roose.

Veurne 2013/2018: het venijn zit in de staart

“De reden van mijn ontslag kan ik niet uitleggen, het is nogal hectisch”, zei Jef Germonpré begin dit jaar in een interview met KW. “Of ik mijn politiek mandaat niet zal missen? Absoluut niet, ik zit al 17 jaar in de politiek. Als 67-jarige is het niet meer aan mij om de wereld te verbeteren.” Interne twisten zouden aan de basis liggen, viel destijds in de wandelgangen te horen. Jef Germonpré was nochtans al officieel aangekondigd als lijsttrekker bij CD&V Veurne, maar stopte dus abrupt met politiek. Dat maakte de wissel in de gemeenteraad des te opvallender.

Volgens Wouter Vanlouwe, provincieraadslid en lijsttrekker van N-VA, zijn de meeste wissels het gevolg van persoonlijke beslissingen of omdat de functie niet meer kon of mocht gecombineerd worden met een andere functie. “Omdat zowel Bart Maeyaert als zijn moeder Cécile Cambien verkozen waren, koos Bart gezien zijn beroepsbezigheid als huisarts ervoor om in de OCMW-raad te zetelen. Cécile nam consequent haar zetel op in de gemeenteraad, maar gaf al vanaf het begin van de bestuursperiode aan om die na enkele jaren door te geven aan onze benjamin op de lijst, Matthijs Dekeyser. Het was de bedoeling om deze jonge verkozene de kans te geven nog te groeien in zijn toekomstige taak als gemeenteraadslid en gedurende enkele jaren eerst wat kennis en ervaring te laten opdoen aan de zijlijn”, klinkt het.

Rebelse Jan Verfaillie

“Ik denk dat er in onze gemeenteraad geen sprake kan zijn van overlopers. Een enkele kandidaat wist wel van te voren dat hij niet zou mogen zetelen (Robert Van Praet, red.) gezien zijn benoeming tot zonechef van de hulpverleningszone en dat hij, indien hij verkozen werd, sowieso zijn zetel moest afstaan aan iemand anders van CD&V. Wel hebben we enkele keren een rebelse Jan Verfaillie meegemaakt. Hij maakte brandhout van de visie en het verloop van de coalitie waarvan hij deel uitmaakte… Hij poneerde stellingen en bedenkingen die uit het programma van N-VA leken te komen. Ook in zijn huidig programmablaadje ijvert hij openlijk dat het tijd is voor verandering en dat hij bij het begin van de coalitie geprobeerd heeft om met zijn ‘linkerbeen’ uit bed te stappen, maar dat dit al na enkele dagen niet meer lukte.”

Veurne 2013/2018: het venijn zit in de staart

Een pittige anekdote is die van de wisselbeker voor het containerpark. “Burgemeester Peter Roose reikte indertijd een award uit aan Jan Verfaillie voor ‘grootste stommiteit’ in verband met het containerpark. In december 2016 gaf ik Peter Roose een gelijkaardige wisselbeker voor het verkiezingsbedrog van zijn partij naar de kiezers toe. Peter Roose heeft in 2012 een hele campagne opgehangen rond een gratis containerpark, wat uiteindelijk een grote leugen bleek”, aldus Wouter Vanlouwe.

“Als we al een trend moeten vaststellen in Veurne, dan kunnen we de verandering in de gemeenteraad onder één noemer plaatsen: geen transparantie. Grote dossiers worden steevast verhuisd naar het autonoom gemeentebedrijf, waar geen publiek toegelaten is en waar de notulen slechts zeer summier aan het grote publiek worden meegedeeld”, aldus het oppositieraadslid.

“Bij N-VA bleef de eendracht heel groot. De zetelende mandatarissen staan op één iemand na wegens beroepsredenen weer op de lijst, die we verder aanvulden met nieuwe kandidaten.” (Myriam Van den Putte)

Veurne_tabelOK

Veurne_grafiekOK