Vertrouwen in krappe meerderheid bij installatie van nieuwe gemeenteraad in Oostrozebeke

De nieuwe gemeenteraad met vooraan v.l.n.r. Jacques Goemaere, Jonas Van D'Huynslager, Luc Derudder, Carine Geldhof en Olivier De Marez. Achteraan zien we v.l.n.r. Marc Tieberghien, Flore Vanluchene, Dirk De Keyzer, Nadine Jonckheere, Ann-Sophie Verschoore, Marijke Verbeke, Greet Desmet, Davy Verhulst, Koen Vandenbroucke, Annelies Braekevelt, Marleen Lefebre, Koen Castelein, Nancy Deblouwe en Stijn Manhaeghe. © CLY
Redactie KW

De installatie van de nieuwe gemeenteraad kreeg zijn beslag in de grote zaal van het ontmoetingscentrum. Dat was ook meer dan nodig gezien de massale belangstelling voor de aanstelling van de raadsleden en de schepenen.

Er deden zich geen verrassingen voor op de installatievergadering. Stemmenkanon bij Oostrozebeke.nu Luc Derudder (1.160 voorkeurstemmen) is de nieuwe burgervader in opvolging van Karl De Clerck, die van 1.207 naar 646 voorkeurstemmen zakte en na drie jaar burgemeesterschap van het lokale politieke toneel verdwijnt. Het wordt echter link regeren voor de nieuwe burgemeester die met zijn ploeg slechts één zetel op overschot heeft.

De raad

De meerderheid rond de ‘lijst van de burgemeester’ is haar comfortabele positie kwijt, want er rest nog slechts één zetel op overschot, zodat het voor burgemeester Luc Derudder en zijn schepenen Carine Geldhof, Jonas Van D’Huynslager, Olivier De Marez en Jacques Goemaere met tien zetels voor Oostrozebeke.nu besturen wordt op een dunne koord. Oorzaak? De terugval van burgemeester Karl De Clerck én het feit dat Inspraak.be zo sterk scoorde en zijn aantal zetels van vijf op negen brengt. Marc Tieberghien volgt Anne-Sophie Verschoore op als gemeenteraadsvoorzitter.

Ook de nieuwe burgemeester was danig verrast over de buitengewone opkomt van het publiek. “Het doet werkelijk deugd om zoveel volk te mogen ontmoeten op deze zitting”, aldus Luc Derudder. “Als nieuwe burgemeester hoop ik op een fijne samenwerking met iedereen. Ik onderschat de opdracht alvast niet, want het gaat om dienstbaarheid in het belang van iedereen. Ik wil er voor helpen zorgen dat het hier goed wonen blijft en ik verwijs nog eens naar het logo van de gemeente Iedereen mee.”

Oppositie constructief

Ook Marleen Lefebre, de sterke vrouw bij oppositiepartij Inspraak. nu, bleef bijzonder positief in haar toespraak. Het was haar meteen ook opgevallen dat er zoveel publiek aanwezig was en zij sprak de wens uit dat een dergelijke aanwezigheid elke eerste donderdag van de maand op de gemeenteraad wenselijk zou zijn om de inwoners nog beter te betrekken bij het beleid. “Wij gaan onze manier van werken niet veranderen, want we mikken op inspraak en zijn vooral bereid om te luisteren. We willen mee besturen met een visie en hopen dat we inspraak krijgen in de projecten. We zijn zonder mee bereid tot een constructieve samenwerking en gaan ons dan ook steeds positief opstellen.”

Ik wil er voor helpen zorgen dat het hier goed wonen blijft – Burgemeester Luc Derudder

Ook de kersverse gemeenteraadsvoorzitter Marc Tieberghien (409), die zijn partijgenoot Anne-Sophie Verschoore (371) opvolgt in die functie, sprak verzoenende taal op de installatievergadering. “Ik kan alleen maar hopen op een sereen verloop van de gemeenteraadszittingen, waarin ik zal handelen met respect voor elkaars meningen, maar waarbij ik besef dat het spel tussen de verschillende fracties zal blijven bestaan. Wij willen niets anders dan een opbouwende samenwerking met Inspraak.nu.”

Veel verschuivingen

De nieuwe samenstelling van de raad zorgde voor heel wat verschuivingen. Vooreerst is de comfortabele meerderheid die ‘de lijst van de burgemeester’ had in de vorige bestuursperiode weg. Er is nu nog één zetel op overschot. In het schepencollege deden volgende verschuivingen zich voor. Karl De Clerck en Marc Tieberghien worden vervangen door nieuwkomer Jonas Van D’Huynslager (496) en Jacques Goemaere (524).

Bij de raadsleden zijn er mede door het succes van Inspraak.be heel wat wijzigingen. Bij de meerderheid verdwijnen Veerle Halsberghe, Marleen Martin-Debacker, Katrien Vandeputte en Cyriel Seys. Aan de andere kant zijn er ook tal van nieuwkomers. Bij Oostrozebeke.nu doen Dirk De Keyzer (308), Nadine Jonckheere (351), en Flore Vanluchene (305) hun intrede. Die laatste was er aanvankelijk niet bij, maar door het volledig afhaken van burgemeester Karl De Clerck wordt zij opgevist als raadslid. Bij de oppositie zijn er tal van nieuwkomers: Marijke Verbeke (497), Nancy Deblouwe (440), Greet Desmet (663) en Davy Verhulst (441).

We vroegen ten slotte aan de vierde schepen Jacques Goemaere wat het betekent om te moeten regeren met een krappe meerderheid van slechts één zetel? “Een geschenk is dat zeker niet, maar het moet best mogelijk zijn wanneer we met z’n allen aan één zeel trekken. De wil is aanwezig om ervoor te gaan met respect voor andere meningen. Ik weet dat er voor ons meer studiewerk zal aan te pas komen, nog beter luisteren naar de bevolking en vooral uitvoeren wat beloofd werd en zeker geen valse beloften doen”, aldus nog schepen Jacques Goemaere.

Het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst trad in werking.
Het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst trad in werking.© CLY

Naast de installatie van de nieuwe gemeenteraad werden ook de leden van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, zeg maar de vroegere OCMW-raad aangeduid. Schepen Jacques Goemaere wordt ook de voorzitter van die hervormde dienst, die op 3 januari in functie trad. Verder wordt dat comité bemand door de volgende leden. Vanuit de fractie Oostrozebeke.nu zijn dat Hans Claerhout, Veerle Halsberghe, Cyriel Seys en voorzitter Jacques Goemare. Voor de fractie Inspraak.be gaat het om Carine Vanhoorelbeke, Daniël Van Colen en Dari Knockaert.

(Julien Cluyse)