Team Burgemeester wil golfterrein en onderhoudsrobots in Kortrijk

Team Burgemeester gaf in Kooigem duiding bij enkele prioriteiten. © AXV
Axel Vandenheede

Team Burgemeester trekt met 100 prioriteiten naar de Kortrijkzaan. Een aantal maakte Vincent Van Quickenborne woensdag bekend.

Zo wil het team van de huidige burgemeester de komende zes jaar het historisch centrum rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk vernieuwen, een fietszone in het centrum realiseren en zowel de politie als de brandweer drones geven zodat ze efficiënter kunnen werken.

Slim parkeren

“We mikken ook op een kraaknette stad”, aldus Vincent Van Quickenborne. “Ondanks de inspanningen van onze diensten zie ik regelmatig peuken en papiertjes liggen in onze straten. Dat moet anders. Het Kortrijkse innovatiebedrijf Creax onderzoekt daarom hoe we zelfrijdende onderhoudsrobots kunnen inzetten. Zo kunnen we met evenveel personeel meer straten opkuisen.”

“Ons plan is haalbaar én betaalbaar” – Vincent Van Quickenborne

Daarnaast wil Team Burgemeester van Kortrijk een slimme parkeerstad maken. Ruth Vandenberghe, die tweede staat op de lijst: “Er zijn nu al 450 Shop&Go-plaatsen en 350 bewonersparkeerplaatsen. Alle zijn uitgerust met een sensor. We willen ook de andere 2.697 bovengrondse plaatsen in Kortrijk ‘slim’ maken. Ze kunnen we die plaatsen tot 19 uur betalend maken en erna voor bewonersparkeren voorzien.”

Cricket

Een derde groot aandachtspunt is sport. Zo hoopt Team Burgemeester om zowel in het voetbal, het basketbal, het volleybal als het handbal een ploeg op het hoogste niveau te hebben. “We willen ook een cricketveld op sportcampus Lange Munte”, aldus Arne Vandendriessche. “Dit is de op één na grootste sport ter wereld en Kortrijk heeft ook een club. Maar die moet uitwijken naar… Oostende. Verder willen we bekijken of er in het zuiden van Kortrijk een golfterrein met negen holes kan komen.”

Grote plannen dus, al benadrukt Vincent Van Quickenborne dat ze realistisch zijn. “We zullen een plan met 100 prioriteiten hebben dat haalbaar én betaalbaar is.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.