Staden 2013/2018: “Koen Demonie oorzaak crisis”

De raad die begin januari 2013 werd geïnstalleerd met zittend v.l.n.r. Geert Moerkerke, Marc Bogaert, Bart Bostoen, Francesco Vanderjeugd, Marie-Paul Vancoppenolle en Gerda Vertriest. Rechtstaand v.l.n.r. Bruno Cauwelier, Johan Debaene, Marc Van Ysacker, Willy Hoorelbeke, Wim Crabbe, Nikolaas Bourgeois, Ludwig Willaert, Koen Demonie, Jozef Vanpeteghem, Bart Vynckier, Christelle Dejonckheere, Dirk Demeulenaere, Josiane Lowie, Hans Mommerency, Sarah Van Walleghem en Rik Gevaert. © (Foto JCR)
Redactie KW

Het vertrek van Koen Demonie uit N-VA heeft zonder twijfel de meeste impact gehad tijdens de huidige bestuursperiode. Demonie ging als onafhankelijke zetelen waardoor de bestuursploeg van Open VLD, N-VA en SP.A geen meerderheid meer had. De overstap van Gwendolyn Vandermeersch van CD&V naar Open Vld loste die crisis op, maar had ook gevolgen.

Staden 2013/2018:

De coalitie van Open VLD, N-VA en SP.A verwees CD&V in 2012 naar de oppositiebanken. De drie partijen haalden samen 11 van de 21 zetels binnen.

Een nipte en riskante meerderheid. Dat werd eind 2014 duidelijk toen Koen Demonie wegbleef van de gemeenteraad waarop het budget 2015 moest goedgekeurd worden.

De coalitie had door het wegblijven van Demonie geen meerderheid meer waardoor ook het budget niet goedgekeurd raakte. Demonie gaf als reden voor zijn wegblijven op dat hij zich totaal niet aanvaard voelde bij N-VA. De plooien werden gladgestreken, maar in januari 2016 stapte Demonie alsnog uit N-VA en ging hij als onafhankelijke zetelen. Dat leidde er toe dat Open VLD, N-VA en SP.A geen meerderheid meer hadden en de gemeente gedurende een aantal maanden totaal onbestuurbaar leek. Daaraan kwam een eind toen CD&V-raadslid Rik Gevaert om gezondheidsredenen ontslag nam.

Plotse overstap

Rik werd vervangen door Gwendolyn Vandermeersch. Die stapte goed 4 maanden later na tussenkomst van burgemeester Vanderjeugd over naar Open VLD. Wat later bleek dat bij Open VLD niet iedereen even gelukkig leek met de overstap. Toen gemeenteraadvoorzitter Bart Bostoen om professionele redenen de politiek verliet werd gefluisterd dat zijn ontslag ook wel eens te maken kon hebben met de komst van Gwendolyn Vandermeersch.

Onenigheid

Het bleef evenwel bij gefluister want wij kregen daar nooit officiële bevestiging van. Dat de overstap niet helemaal rimpelloos verliep, werd duidelijk toen Martine Zoete gemeenteraadvoorzitter werd ter vervanging van Bart. Ze bleef ook zetelen als OCMW-raadslid waardoor Femke Verleye een zitje in de OCMW-raad aan zich zag voorbijgaan. Dat leidde toen tot een felle reactie van vader Filip Verleye door o.a. een brief op Facebook. “Femke is na de komst van Gwendolyn uit het Open VLD bestuur gestapt”, stelde burgemeester Vanderjeugd toen. “Ik vermoed dat ze de komst van Gwendolyn niet echt kon verteren. Als je de deur achter je dicht trekt, moet je niet verwachten dat de vrijgekomen plaats in de OCMW-raad naar jou zal gaan.”

Staden 2013/2018:

Geen startbasis

Vraag is wie uiteindelijk aan de basis ligt van het vertrek van Koen Demonie en de daaruit voortvloeiende gebeurtenissen. Volgens de op de kieslijst opzij gezette schepen Nikolaas Bourgeois was de verstandhouding binnen N-VA al jaren zoek.

“Dat de verstandhouding binnen N-VA al jaren niet goed is, klopt niet”

“We zijn met N-VA in februari 2012 gestart”, aldus de schepen. “Heel kort voor de verkiezingen dus. Daardoor hadden we niet echt een startbasis en wisten we ook niet wie we aan boord haalden. De toestanden met Koen Demonie waren slechts het topje van de ijsberg.”

Te grote eisen

Dat N-VA in bepaalde gevallen niet wist wie men aan boord haalde, wordt door huidig N-VA-lijsttrekker schepen Marc Bogaert niet ontkend.

“Dat de verstandhouding binnen N-VA al jaren niet goed is, klopt wel niet”, stelt Marc Bogaert. “We hebben altijd kunnen samenwerken en besturen. N-VA is dan ook niet de oorzaak van de politieke crisis, maar wel Koen Demonie. Koen deed voorstellen die niet voldeden aan het bestuursakkoord, maar eiste ook zaken in de persoonlijke sfeer waaraan we niet konden voldoen. Dat begon met de vraag om een straatlicht te herstellen, maar Koen eiste uiteindelijk steeds meer zoals bijvoorbeeld het geven van milieuvergunningen aan landbouwers.”

“Wat Marc Bogaert vertelt is totaal gelogen”, repliceert Koen Demonie. “Ik werd gewoonweg uit N-VA gepest en had geen andere keus dan opstappen.”

(Carl Bruneel)