Schepenen nog niet verkozen tijdens installatievergadering in Koekelare

De nieuwe Koekelaarse gemeenteraad met staand v.l.n.r.: Dirck Devreker, Laura Cools, Carole Himpens, Els Verhelst, Willy Boone, Jolien Lootens-Stael, Kaat Depreitere, Tom Pollentier, Tine Maertens, John Eeckloo en Urbain Scharmin. Zittend v.l.n.r.: Jan Lievens, Patrick Lansens, Kelly Tanghe, algemeen directeur Lode Claeys, Jessy Salenbien, Dirk Ampoorter, Stijn Ramboer, Eric Huyghe en Paul Jonckheere. © foto Coghe
Redactie KW

De installatievergadering van de Koekelaarse gemeenteraad is achter de rug. In het slot namen zowel burgemeester Patrick Lansens (SP.A) als Tom Pollentier (CD&V) het woord. Zo gaven zij het startschot voor de nieuwe bestuursperiode.

“Het kiessysteem heeft er voor gezorgd dat mijn partij nog een extra zetel in de wacht kon slepen en dat er voor het eerst in 42 jaar een absolute meerderheid is in Koekelare: 10 van de 19 zetels”, vat Patrick Lansens (SP.A) het verkiezingsresultaat samen.

Samen met Open VLD

“We konden dus alleen besturen, maar doen dat bewust niet. We hebben er bewust voor geopteerd een solide meerderheid van 13 op 19 zetels te vormen met onze nieuwe coalitiepartner Open VLD. Dit omdat we niet alleen in zetels, maar ook in stemmen en in procent van de bevolking een duidelijke meerderheid willen hebben. Maar ook omdat in een gemeente als Koekelare blijkt dat programma’s voor 90 procent parallel lopen en wij ervan overtuigd zijn dat compromissen sluiten over die resterende 10 procent vaak tot een resultaat kan leiden dat gedragen wordt door een groter deel van de bevolking.”

Tom Pollentier (CD &V) had een andere analyse klaar dan de burgemeester. “We stellen vast dat SP.A door de afgescheurde lijsten erin geslaagd is om met 39 procent van de stemmen een absolute meerderheid te bekomen”, aldus het plaatselijke kopstuk van CD&V. “Blijkbaar was de dankbaarheid hiervoor zo groot dat toch een van de naaste betrokkenen bij deze afscheuring moest meegenomen worden in de meerderheid, want na de uitslag werden andere opties niet verkend.”

Schepenen nog niet verkozen

Doordat er geen voordrachtakte voor de schepenen ingediend werd, worden die pas op de volgende raad verkozen. Volgens burgemeester Patrick Lansens is er door de ruime meerderheid weinig kans op verrassingen bij de verkiezing.

Koekelare wordt nu bestuurd door een meerderheid van Lijst van de Burgemeester/SP.A (10 zetels) en Open VLD (3). CD&V (5) en N-VA (1) vormen de oppositie. Kelly Tanghe (SP.A) is voorzitter van de raad, Stijn Ramboer (SP.A) is voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst, het vroegere OCMW.

(Carl Bruneel)