Sinds de verkiezingen van oktober 2012 en de installatie begin 2013 waren er heel wat verschuivingen in Ruiselede. In de bestuursperiode bleef de Respect-ploeg nog ongewijzigd. Bij RKD was het tot het einde van de bestuursperiode wachten op een vervanging.
In 2014 verliet Yvan Slock uit vrije wil en overtuiging de gemeenteraad. Hij had er toen 25 jaar politieke vertegenwoordiging opzitten en wilde resoluut dat Kruiskerke een Respect-raadslid had. Hij ruimde plaats voor Mieke Van den Broeck. Yvan verliet de raad, maar nooit de Respect-familie en bleef zich maximaal inzetten voor de partij.
Yvan Slock (68) is de nuchtere spreekbuis voor zijn fractie en legt genuanceerd uit wat gebeurde. “Ik debuteerde hier in de politiek in 1982 en straks zijn het voor mij de zevende verkiezingen”, klinkt het. “Ik behaalde in 2012, na Marnix Van Daele (872 stemmen, red.), bij Respect de hoogste score met 668 stemmen. Dat Kruiskerke geen vertegenwoordiging had, stuitte me echter tegen de borst en daarom verliet ik mijn zitje voor Mieke. Toen wist ik uiteraard niet dat Jozefien Craeymeersch wat later de raad zou verlaten, waardoor Frederik Crul intrad. Al die tijd bleef ik heel actief op de achtergrond voor de administratie, de financiën, de bestudering van de collegeverslagen en de voorbereiding van de gemeenteraad. Ik bleef permanent de advies- en infobron.”
Weer opkomen
“Er werd me onder meer advies gevraagd over de komst van Hannes Gyselbrecht – nu schepen voor RKD – bij onze partij Respect. Het was ook Hannes die bij zijn rondgang vaak de vraag kreeg: ‘Waar is Yvan Slock?’. Bleek overduidelijk dat de mensen me niet vergeten zijn. Het respect en de erkentelijkheid zijn nog sterk aanwezig. Die vaststelling trok me over de streep om nu weer op te komen. Echt ontroerend is het te vernemen dat men me niet vergeten was en dat de dienstbaarheid als mens en als ACV-secretaris diepe sporen van dank naliet.”
“Ik gaf mijn zitje weg omdat ik vond dat Kruiskerke vertegenwoordigd moest zijn” – Yvan Slock, Respect
Jozefien Craeymeersch was pas 18 jaar toen ze aan de verkiezingen in 2012 deelnam. Ze besefte in 2015 dat politiek niet echt haar ding was en omdat ze wist dat haar opvolger Frederik Crul wel steile ambities koesterde, verliet ze de gemeenteraad. Latere nabeschouwingen leerden de fractie dat Jozefien allicht beter haar draai zou gevonden hebben in de OCMW-raad.
Verkeerscommissie
In het lokale en provinciale kiesgebeuren is Frederik Crul, de flamboyante wijnhandelaar uit de Poekestraat, een buitenbeentje met een tweevoudige uitdaging. In 2014 was hij kandidaat voor het Vlaams parlement en toerde hier voor de promotie rond met Bart Tommelein. Nu staat hij voor zijn tweede legislatuur bij Respect. “In 2014 volgde ik Jozefien Craeymeersch op in de gemeenteraad”, doet hij nog eens uit de doeken. “Het verheugt me dat ik mooie en qua inhoud heel relevante interpellaties kon doen en als lid van de verkeerscommissie kon ik met gerichte vragen en suggesties een stempel drukken op betere verkeersveiligheid. Nu sta ik op de provincieraadlijst van Open VLD, maar mijn focus gaat naar het lokale beleid en daarom zet ik me maximaal in voor onze groep Respect. Want respect voor iedereen van onze gemeente draag ik hoog in het vaandel.”
Marnix Van Daele: “Binnen onze partij verliet Stijn Verhalle nog de OCMW-raad omdat hij verhuisde van Ruiselede naar Kanegem, waar hij de oude pastorie omtoverde tot een uniek pareltje. Stijn was een vitale en heel belangrijke schakel in de Respect-groep.”
Bij de partij Durven was er slechts één wijziging. “Renaat Hoop was voor onze groep verkozen”, aldus woordvoerder Charles Huysman. “Begin 2013 verhuisde Renaat echter naar Aalter en dus nam hij zijn mandaat niet op. Tweede in rij (103 stemmen, red.) was Ingrid De Vos. Zij kwam dus in de gemeenteraad voor de volle bestuursperiode.”
Andere uitdagingen
Bij de huidige beleidsploeg RKD waren er drie verschuivingen. Linda Wyckstandt werd bij de start van de legislatuur OCMW-voorzitter. Haar opvolgster werd Sofie De Roest, die nu geen kandidaat meer is. Ze blikt terug op twee legislaturen, eerst in de OCMW-raad, dan in de gemeenteraad. “Ik heb nu andere uitdagingen en prioriteiten en verlaat het politiek forum en de RKD-groep in de beste verstandhouding. Ik wens de groep en nieuwkomers alle succes toe.”
De sociaal bewogen Ilse Volcke verkoos resoluut een zitje in de OCMW-raad. Zo werd William Coppens, die 569 stemmen behaalde, raadslid vanaf 2013. In de lente van dit jaar verhuisde raadslid Veerle Lanssens dan weer naar Vinkt (Deinze). Het vrijgekomen zitje was voor Michèle Faict, die het OCMW verliet voor nieuwkomer Koen Defauw.
(Roland Van De Steene)
Jouw gemeenteraad 2013/2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier