Rita Demaré wil tweede ambtstermijn in Hooglede, geen plaats meer voor Rik Debeaussaert

Exact een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zijn alle partijen volop bezig om hun lijst op te stellen, waarmee ze naar de kiezer trekken. In 2012 was N-VA Plus de grootste partij. Zij behaalden toen 10 van de 21 zetels. CD&V, met Rita Demaré als lijsttrekker, haalde 7 zetels binnen. De overige 4 zetels werden netjes verdeeld tussen Open VLD en Samen Sterk. CD&V, Open VLD en Samen Sterk smeedden een coalitie waardoor N-VA Plus op de oppositiebanken terecht kwam. Eerder dit jaar maakten de kopstukken van Open VLD en Samen Sterk bekend dat ze nu samen in de nieuwe partij ‘Allen 8830’ naar de kiezer trekken.

Rita Demaré hoopt op een tweede termijn als burgemeester. © JT

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Het is geen verrassing dat CD&V opnieuw huidig burgemeester Rita Demaré naar voren schuift als lijsttrekker. “Als de kiezer dat wil, zou ik graag een nieuwe ambtstermijn als burgemeester aanvatten”, verduidelijkt Rita Demaré. “We zijn momenteel nog bezig met de samenstelling van onze lijst. Een aantal plaatsen zijn nog niet ingevuld, maar we hebben wel een idee wie we hiervoor willen contacteren. Alle huidige gemeenteraadsleden en OCMW-leden zullen alvast weer op de lijst komen. Verder komen er ook een aantal nieuwe, jonge mensen bij zoals Emma Vandenbussche, Jeroen Decorte en Stien Gevaert.”

Ambitie

Schepen van Cultuur Eddy Debruyne gaf in 2016 de fakkel door aan Tom Noyez. Debruyne zal volgend jaar niet meer op de lijst komen te staan. “Uiteraard heeft de kiezer het laatste woord”, gaat burgemeester Demaré verder. “Maar we zijn tevreden met de goede samenwerking binnen de huidige coalitie. Wij zullen onze verantwoordelijkheid nemen en hebben zeker de nodige ambitie. Als burgemeester is dat niet altijd evident omdat je soms wel eens een minder populaire boodschap naar buiten moet brengen. Maar we hopen om ons beleid verder te kunnen zetten.”

“Ik vrees dat CD&V en Allen 8830 hun wagentjes aan elkaar zullen haken” – Kristof Pillaert (N-VA Plus)

N-VA Plus had in 2012 één zetel te weinig voor de absolute meerderheid en belandde zo op de oppositiebanken. Toenmalig lijsttrekker Jozef Lokere is van het politieke toneel verdwenen waardoor de kans groot is dat Kristof Pillaert de lijst zal trekken. “Ook wij zijn volop bezig met de samenstelling van onze lijst”, verklaart Kristof Pillaert. “Onze kopstukken blijven op post en de lijst wordt aangevuld met sterke kandidaten. Achter de schermen zijn we hiermee bezig en in januari zullen we dan een aantal namen vrijgeven en ook bekend maken wie de lijsttrekker zal worden.”

Serieus project

Ondanks de tien zetels was er vorige legislatuur geen plaats voor N-VA Plus in de coalitie. “We moeten uiteraard de verkiezingen afwachten en kijken hoe de kaarten geschud worden”, geeft Pillaert mee. “Wij hopen met onze partij vooruitgang te maken, we staan alvast open voor alle opties. We willen mee besturen maar ik vrees dat CD&V en Allen 8830 hun wagentjes aan elkaar zullen haken. Verder kan ik nog meedelen dat we met een serieus project bezig zijn, maar meer info volgt hierover omstreeks de jaarwisseling“, besluit hij geheimzinnig.

Vergevorderd

Allen 8830 wordt de nieuwe naam tussen de twee grote blokken CD&V en N-VA Plus. De lijst kwam tot stand door een soort fusie van Samen Sterk en Open VLD. Frederik Sap was de initiatiefnemer achter het project en verwacht wordt dat hij dan ook bovenaan de lijst zal komen. “Over de lijsttrekker en de andere plaatsen is er nog niks definitief beslist”, aldus Sap. “Intern moet dit nog verder besproken worden. Momenteel zijn we vergevorderd met het samenstellen van onze lijst. Een paar plaatsen staan nog open, maar we hebben al mensen op het oog om onze lijst te komen versterken.”

Sap laat echter de opties over de voortzetting van de coalitie open. “De huidige coalitie werkt goed samen. De mandatarissen willen graag hun werk verder zetten. Maar we willen eerst eens afwachten welke programmapunten de andere partijen naar voren brengen. Binnenkort mag de kiezer onze eerste programmapunten verwachten.”

“Laten we er eerst en vooral voor zorgen dat we nog een jaar goed besturen” – Rik Debeaussaert

De lijst bestaat dus uit een mix van voormalige leden van Samen Sterk en Open VLD. Voor huidig voorzitter van de gemeenteraad Rik Debeaussaert is er geen plaats op de lijst. “Alle mensen van beide partijen hebben de mogelijkheid gekregen om de overstap te maken”, legt Sap uit. “Rik Debeaussaert is officieel geen lid meer van Samen Sterk en vandaar dat hij ook niet gevraagd is om mee te stappen in ons nieuwe verhaal“, besluit Sap.

Tegen eind november

Rik Debeaussaert zelf is er nog niet echt over uit wat zijn politieke toekomst brengt: “Het is nog een jaar voor de verkiezingen, dat is best nog lang. Laten we er eerst en vooral voor zorgen dat we nog een jaar goed besturen. Ik heb zelf nog niet goed nagedacht wat ik volgend jaar zal doen maar ik moet toegeven dat er toch iets begint te broeien. Tegen eind november zal ik definitief beslissen waar mijn politieke ambities liggen, maar oktober 2018 is nog een eindje weg”, besluit Debeaussaert.

(JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.