Vandaag zetelen er nog 18 raadsleden van de gemeenteraad uit 2013. Twee opmerkelijke wissels waren de vervanging van Rita Meyns door Chantal Van Litsenburgh als OCMW-voorzitter en de meest verrassende: Ignace Dereeper die als burgemeester een stap opzij zette voor Peter Velle.
Met Anni Christiaen (CD&V) verdween een raadslid dat wel eens tegen haar eigen partij durfde stemmen. Ze had het onder meer heel moeilijk met de houding van haar partij bij het voorstel van oppositieraadslid Romina Vanhooren, om de bevolking te bevragen naar het inplanten van volkstuintjes. Een voorstel dat door de meerderheid verworpen werd, maar dat Anni zelf zes jaar geleden in haar folder had opgenomen.
Erna Coene (Open VLD), een bekend gezicht met een grote staat van verdienste in de Oudenburgse politiek keerde ook even terug naar de gemeenteraad. Zij verving Romina Vanhooren tijdens haar zwangerschapsverlof. De gemeenteraad kreeg tijdens deze legislatuur twee kersverse mama’s in haar rangen. Romina kreeg in november 2017 met Eliza haar eerste kindje en schepen Ulrike Vanhessche werd in juli mama van Ella.
Nieuwe burgervader
Maar natuurlijk ging in de Arnoldusstad alle aandacht naar het ontslag van Ignace Dereeper als burgemeester en zijn vervanging door Peter Velle op 1 juni. In januari kondigde Ignace aan dat hij niet langer lijsttrekker voor CD&V zou zijn. “Ofwel trek ik de lijst, ofwel stop ik”, zei hij toen. Hij blijft nog tot eind dit jaar zetelen als gemeenteraadslid. Hierdoor deed Isabelle Capelle opnieuw haar intrede in het schepencollege. “Met de Westkerksestraat kreeg ik een stevig welkomstcadeau en meteen kwam een tsunami aan vragen en berichten toe”, zegt nieuwe burgervader Peter Velle. Als ‘kers op de taart’ fietste nog de snelwegparking van Westkerke binnen. “Een bijna fulltime bezigheid. Een helse periode waarin ik veel bijleerde. Er waren ook fijne momenten. De brede steun van onze inwoners op professioneel en persoonlijk vlak zal me altijd bijblijven.”
OCMW-raad
Stephan Blontrock zetelt sedert april in de gemeenteraad na twee jaar ervaring in het OCMW.
“Het duurt toch minstens een jaar voor je van alles op de hoogte bent. Het verschil met de gemeenteraad is dat je in het OCMW direct betrokken bent met de verschillende dossiers. Ik had dan wel enige moeite om de OCMW-raad te verlaten. In de gemeenteraad zijn er veel agendapunten die ter kennisname geagendeerd staan. Verscheidene dossiers zijn min of meer al besproken in het college. We worden wel betrokken. Ik hoop in de volgende legislatuur opnieuw te kunnen deel uitmaken van onze gemeenteraad.”
Op 1 januari werd Chantal Van Litsenburgh OCMW-voorzitter waardoor ze als schepen van Sociale Zaken ook deel uitmaakt van het college. Chantal was al 5 jaar OCMW-raadlid.
“De eerste maand was vooral een evenwicht zoeken tussen mijn job bij Spegelaere en het OCMW-voorzitterschap. Het is natuurlijk een hectisch jaar op alle vlakken met vooral de inkanteling van het OCMW bij de stad. Daarnaast zitten we ook volop met de bouw van het Lokaal Diensten Centrum. Iedereen weet dat bouwen niet altijd van een leien dakje loopt. Soms tot grote ergernis en frustratie. Over de voorbije maanden heb ik een warm gevoel: een uitdaging met constante leerschool”, stelt Chantal Van Litsenburgh. (Laurette Ingelbrecht)
Jouw gemeenteraad 2013/2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier