Oostrozebeke 2013/2018: jong talent haakt meteen af
Het gebeurde wellicht nooit eerder in de Oostrozebeekse dorpspolitiek dat er binnen één legislatuur zoveel bestuurswissels te noteren vielen. Heel merkwaardig was vooral dat twee beloftevolle jongedames, die ook sterk scoorden bij de verkiezingen in 2012 en van wie er een al vrij vroeg uitzicht had op een schepenzetel, er al heel vroeg de brui aan gaven.
Niet alleen binnen de meerderheidsploeg van de lijst van burgemeester Karl De Clerck vielen er wissels te noteren, maar in extremis ook eentje bij de oppositie toen Ignace Vansuyt onlangs de gemeentepolitiek verliet en werd opgevolgd door Koen Castelein.
De stoelendans binnen de meerderheidsfractie is niet zomaar aan één zaak te wijten. Bij de geliefde schepen Danny Verstraete speelde de leeftijd een rol. Hij maakte dan ook plaats voor Marleen Martin-Debacker en Marc Tieberghien, eveneens van De Ginste, werd de nieuwe schepen. Danny wilde ermee kappen om plaats te maken voor jonge, ambitieuze gasten.
Straks met pensioen
Het ‘opstappen’ van stemmenkanon Jacques Goemaere (851 stemmen) sloeg dan weer in als een donderslag bij heldere hemel. Jacques argumenteerde toen dat een ambt als schepen niet langer combineerbaar was met de job van leraar. We confronteerden hem nog eens met die verklaring, maar kregen meteen een heel andere uitleg te horen. “De echte reden van mijn ontslag als schepen toen was van fysieke aard“, verrast hij. “Na een doktersbezoek kreeg ik alarmerende berichten om het wat kalmer aan te doen en heb ik meteen besloten om afstand te doen van mijn schepenambt en gewoon raadslid te blijven.”
“Als het resultaat meevalt, sluit ik een toekomstig schepenambt niet uit” – Jacques Goemaere
“Momenteel liggen de kaarten helemaal anders en steek ik niet onder stoelen of banken dat ik straks met heel veel ambitie aan de gemeenteraadverkiezingen deelneem. En mocht het kiesresultaat meevallen, sluit ik een toekomstig schepenambt niet uit. Het is ook zo dat ik op het einde van het schooljaar definitief met pensioen ga als leraar.“
Ook het opstappen van twee beloftevolle jongedames deed heel wat stof op waaien. Voor hen leek dorpspolitiek tweederangs en ze stelden hun professionele toekomst blijkbaar boven die van een rolletje in het dorpsbeleid.
Eigen horecazaak
Fien Verbrugghe kreeg bij haar eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen maar liefst 579 stemmen achter haar naam. Na het opstappen van schepen Danny Verstraete kreeg zij zelfs plots uitzicht op een schepenzetel. Van een riante politieke toekomst gesproken… Toch haakte Fien af met als reden dat zij in het Gentse met een eigen horecazaak wou beginnen. Zij zou een opleiding als kok volgen en ook een cursus bedrijfsbeheer, zodat haar professionele toekomst niet langer in Oostrozebeke lag.
“Gemeenteraadslid zijn in Oostrozebeke was een heel boeiende en leerrijke ervaring”, reageert Fien nu. “Helaas zorgde een carrièreswitch ervoor dat ik moest verhuizen naar Gent, waardoor ik de politiek vaarwel moest zeggen. De politieke microbe is me echter niet ontgaan. Het reilen en zeilen in Oostrozebeke ligt me nog steeds na aan het hart, temeer er veel vrienden en familie wonen. Ik kijk dan ook met spanning uit naar de kiesresultaten van onze fractie, die als Oostrozebeke.nu opkomt. Het is een heel dynamisch en gedreven team. Het spijt me niet dat ik zelf niet meer deelneem, aangezien ik ondertussen in Tielt woon en mijn leven zich grotendeels daar afspeelt. Toch zal het raar doen op 14 oktober.”
Veel te druk
Ook vroedvrouw Elise Rogge, die 468 stemmen achter haar naam kreeg, haakte al heel vroeg af als gemeenteraadslid. Opgegroeid binnen de KSA en bijzonder populair in Oostrozebeke verwees ze toen naar haar professionele toekomst en het feit dat ze het grondgebied van de gemeente zou verlaten. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog altijd geen spijt heb van mijn beslissing, want het kon toen niet anders“, zegt ze. “Mijn man opende een bakkerij en daarom verhuisden we naar Hulste. Ik heb dan ook gekozen voor de zaak, want een zitje in de gemeenteraad woog niet op tegen onze professionele keuze.”
“Ik moet wel bekennen dat ik het toen graag deed en ook heel veel heb bijgeleerd. Nu is het echter veel te druk geworden, zodat ik er nu zeker geen tijd meer voor zou kunnen vrijmaken. Ik zou me zeker niet voor honderd procent kunnen engageren. Wel is het zo dat ik het nog allemaal volg en de verkiezingsfolders van nabij bekijk, wat betekent dat ik de banden met Oostrozebeke nog niet volledig heb doorgeknipt.”
(Julien Cluyse)
Jouw gemeenteraad 2013/2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier