Nieuwpoort 2013/2018: nieuwe burgemeester, nieuwe stijl

V.l.n.r. staande rij: Xavier Braet, Karin Debruyne-Vancoillie, Ann Gheeraert, Roland Woestijn, Jo Rousseau, Eddy Louwie, Wim Demeester, Matthias Priem, Sabine Slembrouck, Els De Ceuninck, Philip Rathé. Onderaan v.l.n.r. Bert Gunst, Rik Lips, Kris Vandecasteele, Geert Vanden Broucke, Roland Crabbe, Jos Decorte, Benoit Willaert (stadssecretaris), Els Filliaert-Vanlandschoot, Frans Lefevre, Greet Ardies-Vyncke, Arnel Lemaire. (Foto IV)
Redactie KW

Het opvallendste nieuws van de voorbije legislatuur? Het overlijden van burgemeester Crabbe. Voor de rest is de gemeenteraad sinds 2013 niet opvallend veranderd. De meerderheid is nog altijd in handen van de CD&V. De oppositie, NV-A en SP.A hebben samen slechts 6 zetels.

“Het overlijden van burgemeester Crabbe is toch nog onverwacht gekomen en er waren vooraf geen afspraken gemaakt over zijn opvolging”, vertelt huidig burgemeester Geert Vanden Broucke. “Hij communiceerde weinig over zijn ziekte en bleef trouwens geloven dat hij de strijd zou winnen. Maar uiteindelijk hebben we regelmatig contact met elkaar gehad over de lopende dossiers. Hij was natuurlijk bijna 24 jaar burgemeester en hij was iemand die het liefst zelf zijn dossiers beheerde. Het was niet eenvoudig om zo’n sterke persoonlijkheid op te volgen. Hij was nu eenmaal nog een burgemeester van de ‘oude stempel’, die veel voor zichzelf hield.”

“Ik heb me serieus moeten inwerken, maar ik heb heel veel steun gekregen van alle diensten. Nooit heb ik het gevoel gehad dat ik in een diep dal zou terechtkomen; ik heb altijd de koord gespannen gehouden! Ik ben erin gevlogen en ik heb geprobeerd om altijd mijn uiterste best te doen.”

Littekens

Matthias Priem is lijsttrekker voor N-VA en parlementair medewerker. Hij reageert op de wissels binnen zijn fractie: “Els De Ceuninck werd vervangen door Johan Roelens omdat de combinatie van gemeenteraadslid en haar werk/privé te moeilijk geworden. Els werkt als opvoedster in de Rozenkrans in Oostduinkerke en deed toen ook veel nachtshifts. Dat betekende veel puzzelwerk in haar agenda om de gemeenteraad en voorbereidende vergaderingen te kunnen bijwonen, en daardoor kon ze ook minder tijd uittrekken voor haar familie”, legt hij uit.

Nieuwpoort 2013/2018: nieuwe burgemeester, nieuwe stijl

“In 2015 heeft ze aangegeven te willen stoppen en hebben we in onderling overleg beslist om haar te vervangen. Johan Roelens heeft toen onze fractie vervoegd. Nu neemt Els namens N-VA opnieuw deel aan de verkiezingen. De impact van de wissel als lid van de minderheid is natuurlijk minder groot dan een burgemeester of schepen die moet vervangen worden. Johan is een heel gemotiveerd raadslid en heeft zich op korte tijd vlot weten in te werken. Wij kunnen dus wel spreken van een l soepele wissel zonder dat er ‘littekens’ werden nagelaten.”

Nieuwpoort 2013/2018: nieuwe burgemeester, nieuwe stijl

Deze bestuursperiode was er, naar Roland Crabbe, jammer genoeg nog een overlijden binnen de gemeenteraad. Nieuwpoort moest ook afscheid nemen van schepen Els Vanlandschoot. “Dat bracht een stoelendans op gang binnen het college”, weet Matthias Priem nog. “Nieuwe mensen in het college brengen natuurlijk andere stijlen van debatteren en discussiëren mee. In Nieuwpoort of althans bij de zittende CD&V-meerderheid neemt de burgemeester het leeuwendeel van de vragen die gesteld worden voor zijn rekening. De stijl en prioritaire beleidspunten van de huidige burgemeester verschillen uiteraard van zijn voorganger. Ze hebben ook verschillende achtergronden/opleidingen gehad. Burgemeester Vanden Broucke heeft, zoals iedereen in een nieuwe functie, wat inlooptijd nodig gehad maar heeft zijn draai ondertussen wel gevonden.” (Myriam Van den Putte)

Nieuwpoort_grafiekOK

Nieuwpoort_tabelOK