Nieuwe gemeenteraad in Oudenburg met CD&V in de oppositie

Op de foto zittend v.l.n.r. Gino Dumon, Ulrike Vanhessche, directeur Johan Rosseel, Stefaan Reynaert, Anthony Dumarey, Stijn Jonckheere en Jaak Lingier. Staand v.l.n.r. Peter Velle, Johan Tanghe, Gudrun De Vlam, Stefanie Van Eeghem, Stephan Blontrock, Sofie Sanders, Chantal Van Litsenburgh, Lore Appels, Jean-Pierre Vandierendonck, Jens Ballière, Herlinde Devriendt, Wietse Marchand, Romina Vanhooren, Lies Goemaere en Roland Blomme. © LIN
Redactie KW

Het is een eeuwigheid geleden dat de christelijke partij niet het beleid uitmaakt in Oudenburg. Door de overwinning van Open VLD, die van zes naar negen zetels ging – evenveel als CD&V – zag Anthony Dumarey eindelijk zijn kans schoon om zelf de touwtjes in handen te nemen.

En zo geschiedde, want woensdagavond vormde Open VLD met sp.a en N-VA het nieuwe bestuur van de Arnoldusstad. Dat zijn partij aan de kant geschoven is, zit Peter Velle nog altijd hoog. Hij haalde dan ook uit naar Open VLD, maar vooral naar vorige partner sp.a. “

Open VLD koos om door de verkoop van drie schepenzetels aan verliezers sp.a en N-VA de burgemeesterssjerp vast te grabbelen. CD&V zal constructief oppositie voeren. Dat wij de verliezer zijn? Wel, amper een goede 300 stemmen scheidden ons van de absolute meerderheid. En toch. We horen nog het gehuil van sp.a-kandidaten die ons op zondagavond 14 oktober opbelden: “Waar zijn onze kopvrouw en kopman?” We konden enkel antwoorden dat hun kapiteins hun schip stiekem verlaten hadden in een blauw sloepje. De vrienden van sp.a stonden volkomen onwetend perplex en sommigen gooiden meteen hun partijkaart in de prullenmand.”

Gino Dumon van sp.a reageerde verontwaardigd: “Ik ben verwonderd over deze straffe uitspraken. Tijdens mijn voorzitterschap van de gemeenteraad was ik dikwijls teleurgesteld over de agenda. Er werden alleen losse flodders verteld.”

Vreugde bij Open VLD

Dit kon echter de vreugde bij Open VLD niet bederven. Haar kopman Anthony Dumarey draagt de komende zes jaar de burgemeesterssjerp met naast hem Stefaan Reynaert als gemeenteraadsvoorzitter en compagnon van het eerste uur Jaak Lingier als voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. De schepenzetels zijn voor Ulrike Vanhessche, Gino Dumon en Stijn Jonckheere. Stefaan Reynaert en Peter Velle worden de nieuwe politieraadsleden.

Het Bijzonder Comité bestaat verder uit drie CD&V’ers, zijnde Chantal Van Litsenburgh, Isabelle Capelle en Bart De Rudder, en drie Open VLD’ers: Stefaan Reynaert, Nathalie Poldervaart en Marnix Verstegen.

Tijdens de eerste gemeenteraadszitting, op woensdag 23 januari om 20 uur, stelt de nieuwe meerderheid haar bestuursakkoord voor. De zitting vindt, net als de installatievergadering, plaats in de cafetaria van Riethove.

(LIN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten