De generatiekloof in de politiek: hoe kijken Margaux Van Hulle (19) en Eric Verbeke (68) naar de verkiezingen?

Margaux Van Hulle (19, N-VA) en Eric Verbeke (68, PVDA) © gf
Vincent Vanhoorne

Liefst 537 West-Vlamingen hengelen op zondag 9 juni naar jouw stem. Zeven weken lang laten wij hier de jongste en de oudste kandidaat van een partij aan het woord.

Margaux Van Hulle (19), de jongste kandidaat bij N-VA

Margaux Van Hulle.
Margaux Van Hulle. © gf

Margaux Van Hulle is student en woont in Waregem. Bij de komende verkiezingen staat zij voor N-VA op de 12de opvolgersplaats voor het Vlaams parlement.

Wat is uw motivatie om aan politiek te doen?

“Ik geloof dat politiek een positief instrument is om het welzijn van het land en het volk te verbeteren. Door actief deel te nemen aan de politiek, stel ik me open om bij te dragen aan het creëren van een betere toekomst.”

Waarom moet de kiezer straks het bolletje achter uw naam kleuren?

“Wie op mij stemt, geeft aan te geloven in de toekomst en in een nieuwe generatie Vlaamsgezinde politici. Ik zal er alles aan doen om de stem van de kiezer te laten horen.”

Wat is voor u dé prioriteit in de komende legislatuur?

“We moeten streven naar een veilig en welvarend Vlaanderen, met een behoorlijke begroting en zonder onnodige schulden die onze toekomst belasten. Door verantwoordelijk om te gaan met onze financiën, leggen we daarvoor een solide basis.”

“Er wordt te weinig ingezet op betaalbaar wonen”

Welk probleem in West-Vlaanderen moet volgens u dringend aangepakt worden?

“De voorbije jaren hebben we in West-Vlaanderen te maken gehad met ernstige overstromingen als gevolg van gebrekkige veiligheidsmaatregelen. Ik pleit daarom voor een preventief en gecoördineerd waterbeleid zodat overstromingen tot het verleden behoren.”

Houdt het beleid voldoende rekening met jongeren?

“Het beleid houdt voldoende rekening met jongeren, maar op sommige vlakken zijn er tekortkomingen. Jongeren voelen zich vaak niet gehoord, waardoor ze ook geen interesse tonen in de politiek en je hen enkel kunt bereiken via sociale media.”

Welk politiek feit of welke beleidsbeslissing uit de voorbije legislatuur heeft u ontgoocheld?

“Er wordt te weinig ingezet op betaalbaar wonen. Dat zorgt dat het een hele uitdaging is om nog een goede woning te vinden. Lagere woningprijzen zullen een positief effect hebben op de koopkracht van de mensen en op de economie.”

En welk politiek feit of welke beleidsbeslissing stemde u gelukkig?

“Het langer openhouden van de kerncentrales was essentieel om de Vlaming van groene en betaalbare stroom te kunnen voorzien. Dankzij deze maatregel schieten de prijzen niet verder de lucht in en zijn we minder afhankelijk van andere landen voor onze energievoorziening.”

Naar welke oudere politicus/politica kijkt u op?

“Als jonge vrouw kijk ik enorm op naar Zuhal Demir. Zij is voor mij een voorbeeld van een gedreven, Vlaamsgezinde politica. Ze weet waarmee ze bezig is, kent de partij door en door en heeft het hart op de juiste plaats.”

Eric Verbeke (68), de oudste kandidaat bij PVDA

Eric Verbeke.
Eric Verbeke. © gf

Eric Verbeke uit Ingelmunster werkte 40 jaar in de jeugdhulp en is nu gepensioneerd. Op 9 juni staat hij voor PVDA op de 10de opvolgersplaats voor het Vlaams parlement.

Wat is uw motivatie om aan politiek te doen?

“Tijdens mijn loopbaan in de jeugdhulp stelde ik een duidelijke kloof tussen rijk en arm vast. Na mijn pensioen zette ik de stap naar politiek engagement. PVDA trok bij de vorige verkiezingen mijn aandacht, de partij sluit het best aan bij hoe ik denk en in het leven sta.”

Waarom moet de kiezer straks het bolletje achter uw naam kleuren?

“Ik ben begaan met de situatie van de gewone mensen, maar ook met zij die uit de boot vallen door bijvoorbeeld ziekte of werkloosheid. Ik wil de Wetstraat dichter bij de Dorpsstraat brengen.”

Wat is voor u dé prioriteit in de komende legislatuur?

“Betaalbaar wonen! Wonen is immers een grondrecht en de woonsituatie heeft ook invloed op je financiën, je gezondheid, je sociale contacten, je werk… Vooral de woonsituatie van mensen in armoede is ongezond, onzeker en ongelijk. Veel jongeren blijven ook langer thuis wonen door de hoge woningprijzen.”

“De afschaffing van 3.000 bushaltes is een ramp”

Welk probleem in West-Vlaanderen moet volgens u dringend aangepakt worden?

“Alle basisfuncties moeten weer bereikbaar zijn voor iedereen. Banken of winkels verdwijnen uit dorpen. Bovendien is een kwalitatief en betaalbaar openbaar vervoer cruciaal. Op dat vlak is de Westhoek momenteel een woestijn.”

Houdt het beleid voldoende rekening met oudere burgers?

“Te weinig. Ouderen komen meestal in de kijker als het gaat over de pensioenkost, maar vrijwilligerswerk of kinderopvang door ouderen komen te weinig in beeld, terwijl die inbreng de samenleving mee laat draaien.”

Welk politiek feit of welke beleidsbeslissing uit de voorbije legislatuur heeft u ontgoocheld?

“De afschaffing van 3.000 bushaltes in Vlaanderen. Voor ouderen, jongeren en nieuwkomers die op openbaar vervoer zijn aangewezen, is die afschaffing een ramp.”

En welk politiek feit of welke beleidsbeslissing gaf u hoop of stemde u gelukkig?

“De maatregelen die werden genomen tijdens de energiecrisis, zoals de verlaging van de BTW op elektriciteit en aardgas van 21 naar 6 procent. PVDA wil energie betaalbaar maken voor iedereen door de elektriciteitsprijzen vast te leggen op basis van de werkelijke productiekosten.”

In welk jong politiek talent ziet u veel potentieel?

“Nathalie Eggermont, onze West-Vlaamse lijsttrekker voor de Kamer. Als deze spoedarts straks wordt verkozen, zal dat vonken geven in het federaal parlement.”