De generatiekloof in de politiek: hoe kijken Bo D’Alwein (23) en Martine Devisscher (67) naar de verkiezingen?

Bo D'Alwein (23, Open VLD) en Martine Devisscher (67, Vooruit).
Vincent Vanhoorne

Op zijn minst 431 West-Vlamingen hengelen op zondag 9 juni naar jouw stem. Zeven weken lang laten wij hier de jongste en de oudste kandidaat van een partij aan het woord.

Bo D’Alwein (23), de jongste kandidaat van Open VLD

© LUX visual storytellers

Bo D’Alwein uit Aalbeke bij Kortrijk is parlementair medewerker van Jasper Pillen. Bij de verkiezingen staat hij voor Open VLD op de 7de opvolgersplaats voor het Vlaams parlement.

Wat is uw motivatie om aan politiek te doen?

“Ik zou graag de jeugd wat dichter bij de politiek willen brengen. Het lijkt erop dat de verkiezingsuitslag richting partijen gaat die onze vrijheden willen beknotten. Dat mogen we niet laten gebeuren.”

Waarom moet de kiezer straks het bolletje achter uw naam kleuren?

“De politiek kan wat meer jeugdig enthousiasme gebruiken. Ik hoop daarin een toonbeeld te zijn. Open VLD trok het aantal uren voor jobstudenten al op naar 600, maar voor mij mag die limiet gerust afgeschaft worden. Laat studenten onbeperkt bijverdienen.”

Wat is voor u dé prioriteit in de komende legislatuur?

“Ons onderwijs moet weer de sociale lift van weleer worden. Pak het lerarentekort aan door de job opnieuw aantrekkelijk te maken. Laat leraren tijdens hun opleiding maximale praktijkervaring opdoen.”

Welk probleem in West-Vlaanderen moet volgens u dringend aangepakt worden?

“Zonder de boer geen voer. Onze landbouwers moeten de komende legislatuur opnieuw zekerheid, maar ook meer vrijheid krijgen. Ik geloof ook dat natuur en landbouw hand in hand kunnen gaan.”

“Ik wil de jeugd dichter bij de politiek brengen”

Houdt het beleid voldoende rekening met jongeren?

“Ik ben een optimist. Het stemrecht vanaf 16 jaar en de gratis psycholoog tot je 23 jaar bent, zijn nuttige maatregelen die aantonen dat het beleid met jongeren begaan is. Toch zijn er ook werkpunten.”

Welk politiek feit of welke beleidsbeslissing uit de voorbije legislatuur heeft u ontgoocheld?

“Dat sommige centrumpartijen ideeën van extreme partijen kopiëren om aan populariteit te winnen, ontgoochelt mij sterk. Na debatten in scholen stel ik echter vast dat jongeren die goed geïnformeerd zijn, minder voor de extremen kiezen. Dat is hoopgevend.”

En welk politiek feit of welke beleidsbeslissing stemde u gelukkig?

“De vrijlating van Olivier Vandecasteele uit een Iraanse cel. Ondanks de moeilijke situatie slaagden premier De Croo en minister Van Quickenborne erin hem vrij te krijgen.”

Naar welke oudere politicus/politica kijkt u op?

“Naar Jasper Pillen. Hij blonk de voorbije jaren in de Kamer uit in dossierkennis.”

Martine Devisscher (67), de oudste kandidaat van Vooruit

(gf)
(gf)

Wat is uw motivatie om aan politiek te doen?

“Ik heb als vakbondsmilitant voor ACOD ruim 35 jaar de belangen van mijn collega’s verdedigd. Daar besefte ik al snel dat een stem hebben in het debat vaak tot betere resultaten leidt.”

Waarom moet de kiezer straks het bolletje achter uw naam kleuren?

“Ik strijd al jaren voor een meer rechtvaardige en solidaire maatschappij. Vanuit die ervaring durf ik zeggen dat ik de stem van de ouderen wil en kan zijn.”

Wat is voor u dé prioriteit in de komende legislatuur?

“Vooruit is de partij van de koopkracht. Werken moet meer lonen. Een grote groep werkende mensen betaalt vandaag te veel belastingen omdat een kleine groep zeer rijken er te weinig betaalt. Dat moeten we eerlijker maken.”

“Het schrappen van bushaltes is een ramp voor West-Vlaanderen”

Welk probleem in West-Vlaanderen moet volgens u dringend aangepakt worden?

“We moeten blijvend aandacht hebben voor het dichten van de digitale kloof, zeker bij de mensen van mijn generatie. Een mooi voorbeeld zijn de succesvolle inspanningen die onze voorzitster in het parlement levert om de afbouw van bankautomaten- en kantoren tegen te houden.”

Houdt het beleid voldoende rekening met oudere burgers?

“Neen. De afbouw van bushaltes of bankkantoren treft vooral de minder mobiele senioren en zorgt voor minder persoonlijk contact. Alles wordt duurder en je krijgt steeds minder dienstverlening.”

Welk politiek feit of welke beleidsbeslissing uit de voorbije legislatuur heeft u ontgoocheld?

“Het schrappen van 3.800 bushaltes door de Vlaamse regering, een absolute ramp voor West-Vlaanderen. Kinderen zitten uren op de bus naar school, ouderen raken geïsoleerd in hun dorp.”

En welk politiek feit of welke beleidsbeslissing gaf u hoop of stemde u gelukkig?

“De verlaging van de btw op energie van 21 naar 6 procent. Energie is een basisrecht, daar hoort een basistarief btw bij zodat iedereen het kan betalen.”

In welk jong politiek talent ziet u veel potentieel?

“In Conner Rousseau. Ik ben heel blij met zijn terugkeer in de politiek. Samen met voorzitster Melissa Depraetere vormt hij een gouden duo.”