Schepen Heidi Vanhaverbeke (57) staat verrassend genoeg dan toch niet op de lijst van CD&V Jabbeke. Eind dit jaar stapt ze, na 30 jaar politiek en een schepentermijn van maar liefst 24 jaar, op. Er wachten haar nieuwe uitdagingen. En voor CD&V wordt het alvast ook een uitdaging om haar te vervangen…
“Na 30 jaar is het nog altijd boeiend en interessant, maar ik ondervind toch een zekere routine. En eigenlijk ben ik aan een nieuwe uitdaging toe”, opent Heidi Vanhaverbeke. “Ik zou nog graag andere dingen doen in mijn leven, ik wil meer mijn creativiteit aanspreken. En ik moet daar dus geen jaren meer mee wachten.”
“Ga niet in de politiek om complimenten te krijgen”
De schepen is onlangs voor het eerst grootmoeder geworden dochter Anne-Laure beviel van Catharina maar ontkracht het gerucht dat het daarmee te maken heeft. “Mensen willen bij deze beslissing graag zelf een motivatie invullen, dat besef ik wel. Maar ik wil nu gewoon zelf kiezen en mijn leven bepalen. En niet veel mensen zien deze kant van mij, maar ik ben best wel avontuurlijk ingesteld. Minister Steven Vandeput zei onlangs ‘als je denkt dat de politiek het echte leven is, dan zou je er beter mee stoppen‘. Ook volgens mij is er meer in het leven dan de politiek.”
Uit politiek nest
“Ik heb het altijd graag en met veel inzet gedaan, maar ik bekeek het ook altijd met enige afstand. Dat is ook mijn sterkte gebleken denk ik. Maar bijvoorbeeld wijlen burgemeester Erik Gheeraert kon er moeilijk mee om dat ik dit mandaat soms als een hobby bestempelde”, lacht ze.
“Voor ‘hoge cultuur’ zit je in Jabbeke geprangd tussen Brugge, Oostende en Torhout”
In 1985 trok de Roeselaarse Heidi Vanhaverbeke naar Jabbeke, om er in 1988 voor het eerst op de lijst te staan bij de CD&V. Een evidente beslissing, want ze kwam uit een politiek nest. “Als jonge mama van Olivier (2) en Philippe (1) werd ik gemeenteraadslid in een gemeente die ik stilletjes aan wel leerde kennen. In 1994 werd ik voor het eerst schepen. In het begin was mijn voornaamste bevoegdheid toerisme en burgelijke stand, maar door een burgemeesterswissel tussen Gheeraert en Verleye kreeg ik het cultuurbeleid toegewezen.”
“In de hoedanigheid van schepen van burgerlijke stand 18 jaar heb ik deze bevoegdheid uitgevoerd hebben honderden mensen bij mij eeuwige trouw voor elkaar gezworen. Ik heb de opkomst meegemaakt van het homohuwelijk, hier in Jabbeke zijn er inmiddels ook wel een aantal koppels met gelijk geslacht. En ik heb ook enkele mensen voor een tweede keer teruggezien. Maar steevast is dat een speciaal moment, omdat je aanwezig bent tijdens de belangrijkste dag in het leven van de mensen.”
VTC Jabbeke
“Jabbeke is een gemeente met heel wat actieve verenigingen, die een mooi aanbod tot cultuurparticipatie aanbieden. Voor ‘hoge cultuur’ zit je evenwel wat geprangd tussen Brugge, Oostende en Torhout. We kunnen hier geen stedelijk aanbod ontwikkelen. Maar we hebben wel een sterk ondersteunend beleid naar de verenigingen toe: subsidies, materiële ondersteuning en uiteraard met het VTC Jabbeke en het SPC Varsenare twee cultuurcomplexen om trots op te zijn.”
“De bouw van het VTC is trouwens iets waar ik met een goed gevoel op terugkijk. Het was een lang proces, want reeds bij een van mijn eerste schepencolleges kwam de aankoop van gronden voor sport en cultuur ter sprake. Ik heb mee het project uitgewerkt en opgevolgd en vooral gekeken naar het architecturale en esthetische, dat is dan de vrouwelijke inbreng zeker? Wat ik persoonlijk wel jammer vind is dat we het beeld van Livia Canestraro niet hebben aangekocht. ‘Maria van Bourgondië op haar paard’ was gebaseerd op de legende van Jabbeke. Dit monumentale marmeren beeld zou prachtig hebben gestaan in het gebouw en een blijvende meerwaarde betekend hebben.”
Heidi liet 24 jaar lang aan de oppositie merken dat ze haar dossiers kende én een visie had. Een prototype dorpspoliticus was ze echter niet. “Och, iedereen zijn stijl en ik ben inderdaad niet op ‘alles’ aanwezig. Ik kom bijvoorbeeld niet naar de cultuurraad omdat daar de voorstellen gebeuren.”
“Vlaams Belang zei ooit dat ik de enige beleidsvoerder was die het waard was om centen aan te geven”
“Ze aftoetsen en eventueel uitvoeren doe ik wel. Als schepen ben je er om beleid te voeren hé. Je moet je dossiers kennen, je gemeente kennen maar je moet niet alles en iedereen op de vingers kijken.”
“Ik wil iets realiseren, maar heb inderdaad nadien ook geen zo’n behoefte om het uit te leggen hoe ik het heb gerealiseerd of om op de eerste rij te gaan staan. Jabbeke was er bijvoorbeeld heel vlug bij om in elke deelgemeente een buitenschoolse kinderopvang te realiseren. Als jonge mama wist ik wel hoe belangrijk dit was. Maar tot op heden zijn er nog heel wat mensen die niet weten dat dit een gemeentelijk initiatief is en niet vanuit de school. Niet zo belangrijk, het belangrijkste is dat het een betekenis heeft in het leven van veel jonge gezinnen.”
Meer vrouwen nodig
“Eigenlijk ben ik samen met huidig burgemeester Daniël Vanhessche begonnen aan die politieke loopbaan. Er zijn al veel mensen de revue gepasseerd. Vaak zijn dat de mensen die van alles wilden realiseren, maar zich snel opbrandden. In politiek helpt het als je een beetje afstandsloper bent… Ik heb vier burgemeesters gekend. Elk had zijn eigen stijl en legde, maar goed ook, andere accenten.”
“Bij de oppositie kon ik de dossierkennis van Luc Puystiens of de intelligente aanpak van Brenda Bussche wel waarderen. Neen, vijanden heb ik zeker niet gemaakt. Zelfs het Vlaams Belang heeft ooit eens geschreven dat ik de enige beleidsvoerder was die het waard was om centen aan te geven”, lacht ze. “Nu, je moet niet in de politiek gaan om naar complimenten te hengelen. Dat is niet zo’n wereld. Wel hoop ik dat er ook lokaal meer vrouwen opkomen. Politiek is nog te vaak een mannenbastion. Het begint eigenlijk met het vrouwelijk kiespubliek dat voor de vrouw zou moeten kiezen.” (PA)
Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier