Massale opkomst voor installatie Ieperse gemeenteraad

© TOGH
Redactie KW

Een historische avond in Ieper maandag, want voor het eerst vond een gemeenteraad plaats met een vrouwelijke burgemeester en voorzitter. En voor het eerst in meer dan 126 jaar maken de christendemocraten geen deel uit van de meerderheid.

Naar schatting tweehonderd vrienden, familieleden en sympathisanten van de gemeenteraadsleden zaten opeengepakt in een veel te kleine raadszaal van AC Auris voor de installatievergadering van de gemeenteraad op maandagavond. De grote interesse had wellicht ook te maken met het feit dat er een machtswissel is in Ieper, waar CD&V voor het eerst in 126 jaar niet meer in het bestuur zit. Open Ieper van burgemeester Emmily Talpe slaagde erin een coalitie te vormen met SP.A en N-VA.

Jan Vercammen (N-VA) mocht nog een laatste keer de show stelen als uittredend gemeenteraadsvoorzitter en de eed afnemen van de 31 nieuwe raadsleden, waarna Ann-Sophie Himpe (Open Ieper) mocht plaatsnemen in de voorzittersstoel naast burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). Ook de schepenen Philip Bolle (SP.A), Valentijn Despeghel (SP.A), Ives Goudeseune (SP.A), Diego Desmadryl (Open Ieper), Patrick Benoot (Open Ieper), Eva Ryde (N-VA) en Dimitry Soenen (N-VA) legden de eed af.

Alles verliep vlekkeloos, ook de verkiezing van de vertegenwoordigers in de politieraad. Er waren zeven kandidaten voor vier zitjes in de politieraad. De gemeenteraadsleden stemden uiteindelijk voor Jo Baert (CD&V), Jordy Sabels (Groen), Stefaan Williams (CD&V), Gaetan Dumoulin (Open Ieper), Andy Verkruysse (SP.A) en Edouard Wallaeys (Open Ieper).

Ook de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst mochten de eed afleggen. Voorzitter Eva Ryde zal de individuele dossiers van OCMW-cliënten bespreken met Danny Metsu (Open Ieper), Sara Descamps (Open Ieper), Steve Meseure (SP.A), Marc Clabau (Open Ieper), Peter Dehaerne (CD&V), Sabine Goudeseune (CD&V), Korneel Maes (CD&V) en Alain Vansevenandt (N-VA).

Na een veertigtal minuten zat de installatievergadering van de gemeenteraad erop en mochten de raadsleden samen met hun supporters nakaarten bij een glaasje. De eerste echte gemeenteraad van de nieuwe legislatuur vindt plaats op maandag 28 januari.

(TOGH)