Zonnebeke zorgt voor heel wat initiatieven in coronatijd

Burgemeester Dirk Sioen. (foto ZB)
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Dirk Sioen (#Team8980) beseft dat deze crisis voor inkomstenverlies zorgt.

1. Komt u nog bijeen met het schepencollege en met de voltallige gemeenteraad?

“Zowel het schepencollege als de gemeenteraad verlopen via de digitale weg (videoconferentie). De gemeenteraad kan niet worden bijgewoond door burgers op deze wijze. Het verslag wordt nadien wel online geplaatst.”

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Op vandaag geen meer. Er waren tijdelijke onderbrekingen van aannemerswerken maar deze zijn terug opgestart. Wel zijn overlegmomenten met sommige externen even on hold gezet.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“Contact met de burger is de polsslag van wat er reilt en zeilt in de gemeente. Het contact met de inwoners verloopt in de huidige coronatijden moeilijker dan anders, maar toch ben ik elke voormiddag op het gemeentehuis en de meeste contacten verlopen nu via de telefoon of per mail.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“Natuurlijk zal de crisis zorgen voor inkomstenverlies. Toch willen we elk gezin een duwtje in de rug geven met een Zonnebon van 10 euro en 5 euro extra per gezinslid. We schenken ook laptops aan kwetsbare gezinnen, er is Radio Sunshine en we bellen 85-plussers op om te vragen of we iets kunnen doen.”

5. Kan het gemeentepersoneel aan de slag blijven?

“Sinds 9 april is er technische werkloosheid ingevoerd. Vooral medewerkers binnen de poetsploegen en het museum vallen (volledig of gedeeltelijk) onder dit stelsel. Voorlopig tot 19 april. De maatregel wordt voordien geëvalueerd. De gemeente behoudt trouwens de extralegale voordelen voor het personeel dat technisch werkloos is en voorziet een gedeeltelijke compensatie.” (NVZ)

Hoe doen ze het in de andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het op www.kw.be/lokalepolitiek.