“Vriend en vijand zal moeten toegeven dat we veel hebben gerealiseerd”: Iedereen Telt maakt balans op van bestuursperiode en lanceert nieuw honderdpuntenplan
Nadat vorige week de volledige lijst voorgesteld werd, lanceert de Tieltse meerderheidspartij Iedereen Telt nu een nieuwe website en een nieuw programma, dat net als in 2018 uit 100 concrete puntjes bestaat. Opvallend is dat de ploeg van Pascale Baert duidelijk kiest voor een nieuw zwembad in het centrum van Tielt. “Er zijn 600 schoolgaande kinderen en jongeren in Meulebeke. In Tielt zijn dat er 6.000!”
De locatie van een nieuw zwembad in de toekomstige fusiegemeente is al langer voer voor discussie. Sinds de plotse sluiting van zwembad door betonrot in januari 2023 werden er – in overleg met Meulebeke – verschillende mogelijkheden naar voor geschoven. Zo werd onder impuls van CD&V een studie uitgevoerd naar een mogelijk nieuw zwembad op een perceel in de Kasteelstraat, dus wat dichter bij de grens met Meulebeke. Vooral oppositiepartij Vooruit is daar fel tegen en wil dat het zwembad in hartje Tielt blijft. De CD&V van burgemeester Luc Vannieuwenhuyze sprak zich nog niet uit over een voorkeur, maar nu doet hun coalitiepartner Iedereen Telt dat dus wel.
“Er zijn 600 schoolgaande kinderen in Meulebeke. In Tielt zijn dat er 6.000”, zegt Pascale Baert. “Door de centrumfunctie die Tielt heeft op onderwijsvlak en omwille van de maximumfactuur moeten wij als stad tussenkomen in het busvervoer (kort na de sluiting werden er bussen ingelegd naar verschillende andere zwembaden in de buurt, red.). Dan lijkt het ons interessanter om 600 kinderen te vervoeren dan 6.000. Rationeel is het de beste keuze om in het centrum te blijven en zo snel mogelijk naast de sporthal te starten met bouwen.”
“Een compromis waarbij het zwembad tussenin komt te liggen, lijkt ons geen goed bestuur” – Pascale Baert
“Een compromis waarbij het zwembad tussenin komt te liggen, lijkt ons geen goed bestuur. Daarbij zou de functie van de grond omgezet moeten worden, wat gepaard gaat met lange procedures. Een andere locatie zal dus veel meer tijd en veel meer geld vergen. Geld dat beter gespendeerd wordt aan een opwaardering van Ter Borcht in Meulebeke. Zo denken we bijvoorbeeld aan een atletiekpiste, een Finse piste en kunstgras.”
Goed rapport
Dat voorstel is samen met 99 andere punten te vinden op de nieuwe website van Iedereen Telt. Tegelijk maakte de partij ook de balans op van de 100 punten die in 2018 opgesteld werden. “Van de oorspronkelijke 100 zijn er 5 niet meer relevant, al zijn er van de resterende 95 ambities 72 afgewerkt”, legt voorzitter Bram De Rammelaere uit. “Zestien punten (onder andere de nieuwe brandweerkazerne, red.) zijn nog lopende, dus die telden we maar voor de helft mee. Samen is dat goed voor een score van 80 op 95. Of 84 procent. Dat is een grote onderscheiding.”
“Inwoners van Meulebeke zullen hier misschien iets minder een boodschap aan hebben, maar we willen hen tonen hoe transparant wij te werk gaan. Door te werken met concrete punten bieden we burgers de kans om te evalueren hoeveel van onze beloftes werden ingelost. Bij beleidsdeelname zullen we de nieuwe honderd punten zes jaar lang op onze website www.iedereentelt.be laten staan zodat de burger de realisaties mee kan opvolgen.”
“Vriend en vijand zal moeten toegeven dat we binnen onze bevoegdheden veel hebben gerealiseerd in de voorbije legislatuur”, gaat Pascale Baert verder. “Het dagverzorgingscentrum staat er, we hebben nieuwe serviceflats en met Onder de Torens hebben we een antennepunt van het dienstencentrum. Op vlak van jeugd zijn de jeugdlokalen afgewerkt, is er een speelweefselplan, een skatepark en de ‘Teens Only’-werking in de Kommel. We zorgden ook voor een city app, een e-loket en het streamen van de gemeenteraad.”
Schulden gehalveerd
“Bovendien is er ook op vlak van wijkwerking en burgerparticipatie veel werk verzet, met onder meer een nieuw inwonerspanel waarmee we de mening van de ‘stille meerderheid’ bevragen. We hebben ook het buurtnetwerk Hoplr uitgerold en de subsidies voor wijkactiviteiten verdubbeld. Bovendien hebben we de schulden gehalveerd.”
Bij de punten die niet gerealiseerd werden, vinden we enkele grotere dossiers. Zo heeft Tielt nog steeds geen volledige ring, terwijl ook de heraanleg van de Neringenstraat tussen Aarsele en Kanegem nog steeds niet gerealiseerd is. Ook de beloofde premie voor de aankoop van elektrische fietsen kwam er niet. Volgens Baert is dat omdat er geschrapt moest worden in subsidies door de opeenvolgende crisissen en de stijging van de loonkost, inflatie en energiekost. (SV)
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier