Opnieuw vergunningsaanvraag voor project ‘De Gedeelde Tuin’ in Stasegem, buurtbewoners reageren: “Verbaasd dat dossier nog eens wordt opgestart”
Er is opnieuw een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor het project ‘De Gedeelde Tuin’ van Groep Huyzentruyt. Het buurtcomité ‘Voor een leefbaar Stasegem’ geeft aan verbaasd te zijn. Ook nu zal het advies van de Dienst Waterlopen cruciaal zijn, want het gebied ligt in overstromingsgevoelig gebied. De deadline voor het openbaar onderzoek ligt vast op 8 augustus.
‘De Gedeelde Tuin’, het project dat de Waregemse projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt in Stasegem wil uitwerken, heeft procedureel al heel wat voeten in de aarde gehad. Eind 2020 werd de eerste omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor een nieuwe wijk in een stuk groen tussen de Stasegemse Vaartstraat, Stasegemdorp, Bosdreef en Boskant. Ondanks vier bezwaarschriften kende het Harelbeekse schepencollege de omgevingsvergunning onder een aantal beperkte voorwaarden toe.
Overstromingsgebied
Alleen werd later duidelijk dat een deel ervan in overstromingsgebied ligt. Dat ontdekte Leander Schietgat, een getogen Harelbekenaar en vooral een alerte verhuurder van een aanpalend appartement. Hij is actievoerder van het comité ‘Voor een leefbaar Stasegem’ en verzette zich aanvankelijk tegen de plannen om een van de laatste stukjes groen in Stasegem te beschermen.
Het actiecomité ging dus in beroep bij de provincie en kreeg in april 2022 gelijk. Op grond van procedurefouten trok de projectontwikkelaar naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Opnieuw werd dat in het voordeel van het actiecomité beslecht, maar Groep Huyzentruyt ging nog een trapje hoger aankloppen, bij de Raad van State. In februari van dit jaar vernietigde de Raad van State de vergunning uiteindelijk definitief.
Groep Huyzentruyt diende daarna prompt een nieuw dossier in met enkele kleine wijzigingen. Daarvoor leverde de Dienst Waterlopen een negatief advies aan, waarop schepen van Ruimtelijke Ordening David Vandekerckhove reageerde dat de kans heel groot was dat het schepencollege niet zou vergunnen. In totaal werden er 24 bezwaarschriften ingediend voor dit nieuwe dossier. Stad Harelbeke had tot 19 juli tijd om de knoop door te hakken in dit dossier.
Nog een nieuw dossier
Dat bleek echter niet nodig. Op 10 juli werd er namelijk een nieuw openbaar onderzoek voor dezelfde omgevingsvergunningsaanvraag opgestart. De projectontwikkelaar deed hiervoor een aantal aanpassingen op vlak van waterhuishouding. Er is aan vijf instanties om advies gevraagd en opnieuw is die van de Dienst Waterlopen cruciaal.
“Of dit voldoende zal zijn voor de Dienst Waterlopen is ook voor ons voorlopig onduidelijk”, reageert schepen Vandekerckhove. “Ik blijf erbij dat het schepencollege van de Stad Harelbeke niet zal vergunnen als het advies van de Dienst Waterlopen niet positief is. Als het advies wel positief is, zal dit dossier sowieso uitgebreid besproken worden op het schepencollege alvorens er een beslissing genomen wordt.”
“Bij een negatief advies van de Dienst Waterlopen, zullen we geen vergunning geven” -David Vandekerkchove
Op het moment van schrijven had de Dienst Waterlopen nog geen advies verleend. Daarvoor is er nog tijd tot en met 8 augustus. Betrokkenen hebben ook nog tot dan de tijd om bezwaarschriften in te dienen.
“Verbaasd”
Leander Schietgat van buurtcomité ‘Voor een leefbaar Stasegem’ is verbaasd dat er een nieuwe procedure is gestart, maar blijft wel strijdvaardig: “Het verbaast ons dat er voor de vierde keer een openbaar onderzoek rond dit dossier georganiseerd wordt, terwijl de Provinciale Dienst Waterlopen in maart nogmaals bevestigd had dat er problemen zijn met de waterhuishouding.”
“Omdat we er zelf rotsvast van overtuigd blijven dat het onverantwoord is om zo’n groot project te vergunnen in overstromingsgebied, proberen we opnieuw de buurtbewoners te mobiliseren om bezwaren in te dienen. Het feit dat dit openbaar onderzoek in het midden van de zomer valt, wanneer veel mensen op vakantie zijn, maakt dat er niet makkelijker op.”
Groep Huyzentruyt kon niet reageren voor de publicatie van dit artikel.
Het actiecomité had op het moment van schrijven 523 handtekeningen verzameld. De petitie kan je raadplegen via www.11m.be/p/stasegem.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier