“Goed zorgen voor wat we hébben”: kersvers Wingens schepen Stefaan Verhelle ziet opvolging Hedwig Kerckhove als praktische inloopperiode

De ervaren rot Hedwig Kerckhove en neofiet Stefaan Verhelle: opvolging in alle vriendschap. © gf
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

“Het worden grote schoenen om te vullen”, laat de kersverse schepen Stefaan Verhelle (47) in een flyer weten. Als politieke neofiet een ervaren rot als Hedwig Kerckhove opvolgen op amper zes maanden van een nieuw fusiebestuur is geen cadeau. “Toch heb ik de ambitie om als schepen mee het beleid te bepalen. Ik hoop dat mijn ervaring als ondernemer in de landbouwsector van pas kan komen en ik ben dankbaar voor de geboden kans.”

Stefaan Verhelle kan zijn bewondering voor CD&V-collega Kerckhove moeilijk verbergen. “Hedwig heeft zich bijna 30 jaar ingezet op een manier die vandaag eerder uitzondering dan regel is: warm, verbindend en menselijk”, stelt hij. “Altijd vanuit een positief project, met veel inzet, gedrevenheid en de rust die een succesvolle samenwerking vereist.”

Verhelle is nog maar zes jaar actief in de politiek, maar wist in 2018 vanuit niets zo’n 658 stemmen te halen. “Eigenlijk ben ik afkomstig van Pittem en in Wingene aangespoeld. Maar dat ik dan toch rechtstreeks verkozen raakte, was een aangename verrassing.”

Als succesvolle zaakvoerder van eierhandel ’t Munckenei weet hij perfect wat er in de landbouw leeft. Toen Kerckhove noodgedwongen om gezondheidsredenen moest afhaken, was het logisch dat iemand anders uit de landbouwsector die plaats zou innemen. Vanaf 1 juli is Verhelle de nieuwe schepen voor land- en tuinbouw, groenbeheer- en -onderhoud, flankerend onderwijsbeleid, toerisme, recreatie en Noord-Zuid.

Openbare werken heb je doorgegeven aan collega Jens Danneels. Waarom?

“Als schepen moet je toch een zekere expertise hebben in je bevoegdheden, vind ik. Openbare werken telt zoveel lopende en technisch moeilijke dossiers, dat het onverantwoord zou zijn om daar zomaar ingegooid te worden. Jens heeft al die dossiers van nabij opgevolgd. Hij is daar de geknipte man voor.”

Het huidige bestuur loopt nog zes maanden en daarin vallen dan nog eens de gemeenteraadsverkiezingen. Niet ideaal om je als schepen grondig in te werken.

“Dat klopt, maar ik vind het wel ideaal als inloopperiode, om toch al te ervaren wat zo’n schepenambt precies inhoudt. Ik engageer me wel al jaren voor onder meer de Landelijke Gilde, Unizo, KVC Wingene, het oudercomité Sint-Elooi… Ik beweeg me graag onder de mensen. Als schepen heb ik toch de ambitie om mee het beleid van een gemeente te bepalen. Ook in de volgende legislatuur.”

In een bedrijf worden wél sneller problemen opgelost dan in de politiek. Daar moet je met heel wat procedures rekening houden.

“Ik heb inderdaad al 22 jaar ervaring als ondernemer, maar wie zegt dat ik ook een goed politicus wordt? (lacht) Maar goed, als landbouwer moet je ook rekening houden met veel externe facetten: het weer, de marktsituatie. Compromissen sluiten met klanten en personeel. Je bent afhankelijk van beslissingen van hogere overheden, de Europese regelgeving.”

“Als landbouwer leer je ook compromissen sluiten”

“Ik denk dat je als ondernemer een goed evenwicht kan vinden tussen wonen en werken. Iedereen wil graag mooi en landelijk wonen, maar vergeet niet dat liefst de helft van de toekomstige fusiegemeente Wingene door actieve landbouw wordt verzorgd.”

Kan je als zaakvoerder van een groot bedrijf als ’t Munckenei het schepenambt er zomaar even bijnemen?

“Neen, daar moet je echt tijd voor maken. Mijn vrouw Hermine is al voltijds werkzaam in de zaak. Bovendien heb ik extra versterking aangeworven voor de administratie. Dat is logisch. Als je de job als schepen niet ernstig neemt, moet je ook niet op een lijst gaan staan.”

Je bent verantwoordelijk voor onderwijs. Onder meer de Centrumschool van Wingene en basisschool De Linde in Doomkerke wachten al jaren op nieuwe infrastructuur.

“In het dossier van Doomkerke moet ik me nog inwerken en wat de Centrumschool betreft weet ik dat er positieve gesprekken bezig zijn. Ik vind doeltreffend busvervoer in het onderwijs ook belangrijk, omdat we een heel uitgestrekte gemeente zijn. Dat zorgt voor minder verkeersdrukte en veiliger schoolsituaties.”

Welke eigen accenten hoop je als schepen nog te kunnen leggen?

“Nette en goed onderhouden begraafplaatsen vind ik – net als Hedwig – belangrijk. Groenonderhoud moet kort opgevolgd worden. Als ondernemer draag je zorg voor je klanten en eigenlijk zijn onze inwoners ook onze klanten. Goed communiceren en kort op de bal spelen kunnen daarbij helpen. In plaats van te snel te grote plannen te maken, ben ik meer voor het goed verzorgen van wat je al hébt en de lopende zaken goed en deskundig uit te voeren. Samen realiseren wat iedereen vooruithelpt, maakt van mij een gelukkig mens.”