Krijgt Club toch sneller een nieuw stadion? Raad van State fluit Raad voor Vergunningsbetwistingen terug
Nieuwe coup de théâtre in het Brugs stadiondossier: de auditeur bij de Raad van State fluit de Raad voor Vergunningsbetwistingen terug, wat mogelijks de juridische weg voor de plannen van Club Brugge sneller vrijmaakt. Ondertussen heeft de gemeenteraad maandagavond de sloop van het oude Jan Breydelstadion goedgekeurd.
Alle politieke fracties in de Brugse gemeenteraad – ook Groen – scharen zich achter de plannen van Club om een nieuw voetbalstadion te bouwen op de Olympiasite in Sint-Andries. Tijdens de raad moesten zij de rooilijnen en de binnenwegen voor de parkomgeving rondom het nieuwe stadion goedkeuren.
De aanleg van dat park gebeurt op kosten van Club Brugge. Maar de Stad Brugge zal het park moeten onderhouden. De goedkeuring van de rooilijnen is een nieuwe stap in de sloop van het huidige Jan Breydelstadion en de bouw van een nieuwe voetbaltempel. Tegen de plannen zijn 38 bezwaarschriften ingediend.
Bemiddelaar
Raadslid Geert Van Tieghem (N-VA) hekelde het feit dat het voetbaldossier al 18 jaar aansleept en vroeg dat ofwel de partij Groen zou bemiddelen met de vzw Groen, die dwars ligt tegen de aantasting van de open ruimte in de Blankenbergse Steenweg, waar er nu voor Cercle een kleiner stadion voorzien wordt. Ofwel dat de Stad een officiële bemiddelaar aanstelt in dit dossier.
Wat de toestand van het huidige Jan Breydelstadion betreft, vroeg Geert Van Tieghem hoe lang de door betonrot aangetaste constructie het stadion nog kan dragen. Zijn partijgenote Ilse Coopman meldde dat tijdens de Brugse stadsderby geen enkel vrouwentoilet doorspoelde in de Zuid Tribune. Volgens Stefaan Sintobin (VB) zijn de mannenwc’s er niet beter aan toe: “Het is een echte schande dat enkele buren dit dossier zo lang kunnen tegenhouden.”
Stabiliteit
Volgens Dirk De fauw (CD&V) volgt de stad de stabiliteit nauwgezet op: “Er zijn op vandaag geen veiligheidsproblemen voor de voetbalfans.” Sportschepen Franky Demon (CD&V) voegde eraan toe dat de Stad vorig jaar voor 367.000 euro aan stabiliteitswerken uitgevoerd heeft: “Het onderhoud van de toiletten is de verantwoordelijkheid van Club en Cercle.”
Volgens Franky Demon zijn er wat betreft de Blankenbergse Steenweg momenteel geen gerechtelijke procedures lopende. De vraag is of de vzw Groen nog zal ageren tegen het nieuwe provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, dat veel minder inname van open ruimte voorziet. Het nieuwe Cerclestadion zou dichter bij de Sint-Pietersplas komen, in een recreatiezone.
Raad van State
De schepen had nog een interessante juridische pointe. In alle stilte hebben Club, de Stad Brugge en Vlaanderen beroep aangetekend bij de Raad van State tegen het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Laatstgenoemde raad had geoordeeld dat de plannen van Club niet conform zijn met de parkeerverordening van de Stad Brugge, waardoor Club en Vlaanderen hun huiswerk moesten opnieuw doen.
Inmiddels heeft de Stad haar parkeerreglement gewijzigd en heeft Club aangepaste plannen ingediend, met meer aandacht voor de mobiliteit. Tegen juni moet de Vlaamse Regering zich over deze nieuwe vergunningsaanvraag buigen. Maar de kans bestaat dat Club de juridische oorlog tegen de zeventien malcontente buurtbewoners eerder wint. Want de auditeur bij de Raad van State heeft nu verklaard dat de eerste plannen niet botsen met het parkeerreglement.
Met andere woorden: volgens de auditeur heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen ten onrechte de omgevingsvergunning voor het nieuwe Clubstadion geschrapt. Als ‘s lands hoogste rechtsorgaan dat advies van de auditeur volgt – dat gebeurt in meer dan 80 procent van de dossiers – zijn de juridische obstakels tegen de nieuwe Clubtempel weg….
Stadiondossier Club Brugge
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier