Opnieuw tegenslag voor nieuw stadion Club Brugge: parkeerverordening van de stad geschorst

De Raad van State schorst de parkeerverordening van de stad Brugge die nodig is voor de bouw van het nieuwe voetbalstadion. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir moet de komende weken beslissen of het project een nieuwe omgevingsvergunning krijgt. De gevolgen van de schorsing worden nu onderzocht.

Vorige maand bevestigde de Raad van State dat de eerdere omgevingsvergunning voor het stadion vernietigd blijft. Een van de redenen daarvoor was dat de parkeerverordening niet strookte met de mobiliteitsplannen in het stadiondossier.

Milieueffectenrapport

De stad maakte intussen een nieuwe parkeerverordening en heeft ook de procedure opgestart om een nieuwe omgevingsvergunning te krijgen. De verordening wordt nu, op verzoek van omwonenden, geschorst, omdat er geen milieueffectenrapport (MER) werd gemaakt.

Brugs schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon reageert verbaasd op de beslissing van de Raad van State. “Vlaanderen heeft ons verzekerd dat er geen MER, maar enkel een screening nodig was”, zegt hij. “Onze raadsman heeft bevestigd dat een screening volstaat.”

Kabinet-Demir

Minister Demir moet voor 19 juni een beslissing nemen over de nieuwe omgevingsvergunning. “Onze zaak is een zo rechtszeker mogelijke vergunningsbeslissing af te leveren”, is te horen bij het kabinet van de minister.

“We werken verder aan het dossier in wetenschap van alle andere elementen, waaronder dit arrest.”

Gemeenteraad

Het dossier krijgt ongetwijfeld nog een vervolg in de Brugse gemeenteraad begin volgende week. Raadslid Andries Neirynck (Groen) wil hierover alvast een actuele vraag stellen: “Dit arrest bewijst eens te meer dat een sluitend mobiliteitsplan een absolute must is voor de realisatie van een nieuw voetbalstadion op de Olympia-site in Sint-Andries.”

“Bouw een grote parkeertoren, ondergronds en bovengronds, aan Kinepolis in Sint-Michiels, met shuttles en evenementenvervoer voor het voetbalstadion, Brugge en de bezoekers van Kinepolis uiteraard. Want de Raad van State is van oordeel dat de verordening van 28 augustus 2023 geen ‘kleine wijziging’ van de bestaande stedenbouwkundige verordening was. De Raad staat met zijn argumentatie lijnrecht tegenover het Brugs stadsbestuur en Vlaamse minister Demir!”