Gemeentefusie Wingene Ruiselede: kwartaalrapport licht tipje van gigantische klus om alle diensten te integreren in één fusiemodel

De burgemeesters Lieven Huys en Greet De Roo : intensief bezig met een fusietraject dat uitdraait op een gigantische klus. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Tijdens de jongste gemeenteraad van Ruiselede lichtte waarnemend algemeen directeur Annelies Van Tomme het kwartaalrapport toe van het lopende fusietraject tussen Ruiselede en Wingene. Dat rapport staat vol moeilijke werkwoorden: inventariseren, analyseren, valideren, integreren, stroomlijnen, implementeren en rebranden. Dat fusietraject bestaat ondertussen uit meer dan 300 stappen (!), die de burgemeesters Greet De Roo en Lieven Huys in goede banen moeten leiden. Een gigantische klus.

Nogal wat opdrachten binnen het fusietraject worden voorbereid door zogenaamde ‘trekkers’ en werkgroepen en voor sommige thema’s zijn er zelfs al sub-werkgroepen samengesteld. Op dit ogenblik zit het fusietraject in fase 4, de periode van oktober 2023 tot juni 2025. Zonder meer een van de belangrijkste fases in de hele samensmelting. Hoe meer directeur Van Tomme met visuele slides liet zien hoeveel facetten zo’n fusie precies omvat, hoe indrukwekkender de ware proporties van de hele operatie duidelijk worden. “Maar we hebben al veel werk verzet”, liet ze daarop volgen.

Vergaderingen

Algemeen directeur Annelies van Tomme: “We hebben al veel werk verzet.”
Algemeen directeur Annelies van Tomme: “We hebben al veel werk verzet.” © GF

Om een voorbeeld te geven: onder ‘Facility’ – een moeilijk woord voor ‘gebouwenbeheer’ – moet een inventaris worden gemaakt van alle gronden, gebouwen, materialen, machines, wagens en alle hard- en software waarover Wingene en Ruiselede beschikken. Daarna wordt bekeken wat er dubbel loopt, wat overbodig is, hoe het beheer en het onderhoud worden ingepast, wat moet vervangen worden, aangevuld, verbeterd, … Dit vraagt enorm veel vergaderingen, energie en tijd. Dat geldt ook voor de dienstverlening, de uniformisering van alle computers en IT-afdelingen, het afwegen van het ‘ambitieniveau’ van de cultuurcentra, de communicatie-afdelingen, het loonbeleid, het rioolbeheer, de openbare verlichting, de straatnamen, de leningen, de schulden, de verzekeringen, … “Bij elk facet start je altijd algemeen, maar ondertussen zijn we zover gevorderd dat de doelstellingen en integraties steeds concreter worden”, aldus directeur Van Tomme.

Heikele thema’s

Een moeilijke knoop is onder meer het volledige organogram van het personeel. Daarvoor is er een ‘personeelsbehoefteplan’ nodig. Vast staat dat niemand wordt ontslagen, maar iedereen moet wel zijn welomschreven functie krijgen. Anders worden diensten moeilijk werkbaar. “Normaal hebben we daar een heel jaar voor”, vertelt Van Tomme. “Maar concreet kunnen we moeilijk op 1 januari 2025 starten met twee verschillende personeelsmodellen. Dat moet daartegen uitgeklaard zijn.”

“Het hele fusietraject bestaat uit meer dan 300 stappen”

Dat geldt ook voor een ander heikel thema: de toekomstige belastingen. Ondertussen wordt steeds duidelijker dat er in het binnenkort gerenoveerde gemeentehuis van Wingene voornamelijk flex desks zullen komen. Dat klinkt hip, maar de uitleg van Van Tomme was veel nuchterder: “We hebben gewoon te weinig werkplekken, om iedereen een vaste desk te geven.”

Gelukkig bestaat er zoiets als telewerk en zullen nogal wat bedienden ook gewoon op het gemeentehuis van Ruiselede blijven werken. Of vaak op verplaatsing.

Welzijnspunt

Terloops werd meegegeven dat bepaalde kosten – zoals de uitgave van een fusiekrant – voor één derde gedragen wordt door Ruiselede en voor twee derde door Wingene. Nu elk radertje van de fusiegemeente onder de loep wordt gehouden, komen er ook nieuwe afdelingen, diensten en teams. Nieuw wordt de oprichting van een Welzijnspunt, dat zal functioneren als een eerste filter vóór verdere sociale dienstverlening. Het is zonder meer duidelijk dat zowel Wingene als Ruiselede met het eerste fusietraject in West-Vlaanderen het moeilijke pad effenen voor heel wat andere toekomstige fusies in de provincie. Het wordt nog stevig doorpezen om het hele fusietraject tijdig klaar te krijgen.

Binnenkort komt er een belangrijk document uit: een nieuwe fusiekrant. Hopelijk ruilt men daar de moeilijke werkwoorden voor concrete, eenvoudige analyses en resultaten. Want dat is tenslotte waar alle inwoners van het nieuwe Wingene eigenlijk op wachten.