Nieuwe straatnamen voor Wingene na fusie zijn definitief

In Wingene wordt Markt een van de opvallendste straatnamen die verdwijnt vanaf 1 januari 2025. © GGM
Redactie KW

Tijdens de jongste gemeenteraad werden de voorgestelde nieuwe straatnamen zonder veel problemen definitief toegekend. De meest opvallende wijziging is, dat het Guido Gezelleplein en Markt qua naam en nummering meegenomen worden in het Kerkplein. Maar eerst moest een extra agendapunt rond de nieuwe fusiegemeente Wingene onverwacht dringend worden gestemd.

Lees alle artikels over de fusie in ons dossier: Gemeentefusie Wingene Ruiselede – KW.be

Nog voor de feitelijke agenda van de Wingense gemeenteraad van start kon gaan, werd inderhaast een extra agendapunt bij hoogdringendheid tussengevoegd. Wingene wil het Agentschap Binnenlands Bestuur immers vragen de rechtspersoonlijkheid van Wingene na de fusie te behouden. Dat kon nog tot 30 april, met stemming tijdens de raadszitting van 29 april. Maar het Agentschap Binnenlands Bestuur liet recent weten, dat dit antwoord vóór 22 april moest binnen zijn. Vandaar dat in allerijl tijdens de gemeenteraad van 25 maart moest gestemd worden. Naar verluidt zou de invoering van een nieuwe rechtspersoonlijkheid voor Wingene immers enorme administratieve, financiële en fiscale gevolgen hebben. “Ruiselede laten opnemen in de bestaande rechtspersoonlijkheid van Wingene is beslist goedkoper”, bevestigde ook schepen Brecht Warnez (CD&V). “Alleen al de gewijzigde software-koppelingen zouden een smak geld kosten”, aldus Warnez, die toegaf dat deze materie nog ten gronde door specialisten moet geanalyseerd worden. Voor de stemming over de hoogdringendheid was er slechts één tegenstem, bij de aanvraag tot behoud van de rechtspersoonlijkheid onthield de oppositie zich.

Lang traject

Om in de nieuwe fusiegemeente Wingene dubbele of gelijkaardige straatnamen te vermijden, werden een aantal nieuwe straatnamen bedacht. Vóór dat lijstje nieuwe straatnamen voor definitieve goedkeuring op de gemeenteraad kwam, had het al een heel traject afgelegd. Vooreerst was er een administratieve preselectie, daarna een burgerparticipatietraject met inspraak van alle betrokken inwoners. Dat stemresultaat ging uiteindelijk naar de cultuurraad. Dit resulteerde in de volgende wijzigingen. De Brugsesteenweg wordt Brugse Heirweg, met een hernummering van de huisnummers. De Kapellestraat wordt Roggestraat, eveneens met een hernummering van de huisnummers. De Bruwaenestraat wordt Bijsterveld, met behoud van de huisnummers. En tenslotte verdwijnen het Guido Gezelleplein en Markt qua naam en nummering in het Kerkplein, waarbij ook de huisnummers 15 tot en met 17 van Kerkplein een ander nummer zullen krijgen. Deze wijzigingen gaan definitief in vanaf 1 januari 2025.

Aanpassingen

De adreswijzigingen vragen heel wat administratieve aanpassingen bij de betrokken bedrijven wat betreft facturen, drukwerk, sociale media, belettering van voertuigen en ramen, promomateriaal… Bovendien moeten alle betrokken inwoners en bedrijven zich tijdens de eerste drie maanden van 2025 persoonlijk aanmelden bij de dienst Burgerzaken, om de adreswijziging toe te passen. Deze aanpassing is gratis. Daarvoor moet je je pincode ingeven, bij kinderen onder de zeven jaar de pukcode. Voor identiteitskaarten na 11 oktober 2021 heb je geen codes meer nodig. De belangrijkste gevolgen van adreswijzigingen kun je raadplegen op de fusiewebstek van de gemeente Wingene. (GGM)

Lees meer over: