Geen tijdelijke werkloosheid bij Torhouts stadspersoneel

Het stedelijke recyclagepark aan de Atelierstraat blijft enkel toegankelijk na telefonische afspraak. © foto JS
Johan Sabbe

De Krant van West-Vlaanderen hield in alle gemeenten een exclusieve rondvraag naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Burgemeester Kristof Audenaert geeft uitleg.

1. Komen de gemeenteraad en het schepencollege nog bijeen?

“Met het schepencollege vergaderen we zoveel mogelijk digitaal, dus zonder elkaars fysieke aanwezigheid. De gemeenteraadszitting van maart werd verschoven naar maandagavond 4 mei en zal plaatshebben via Microsoft Teams, ook digitaal dus. Enkel met het coördinatieteam komen we dagelijks om 11 uur fysiek samen. Daar bespreken we alles wat de stedelijke corona-aanpak aangaat. Ik heb uiteraard zitting in dat team, net zoals onze algemeen directeur Tom Vandenberghe, Niek Van Thomme (personeelsdienst), Willem Vermaut (woonzorgcentrum), Raffaella Dello (communicatie), Lieselotte Denolf (eerste schepen) en Steven Lambotte (noodplanning).”

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Gene. Wel is de start van de stadskernvernieuwing opgeschort, omdat Fluvius voorlopig met de voorbereidende werkzaamheden in de Kortemarkstraat gestopt is.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“Onze diensten blijven in het stadskantoor bereikbaar na afspraak. Voorts communiceren we via de sociale media, onze website en de pers. Ik krijg zelf heel wat vragen via mail. Er blijft bij de mensen nogal wat onduidelijkheid over wat mag en wat niet.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“Te veel maatregelen om op te noemen. Zo is ons recyclagepark enkel toegankelijk na telefonische afspraak. Plus: we hebben heel wat stadsactiviteiten geannuleerd. Ik hoop dat het financiële verlies voor de stad zal meevallen. De grote vraag is wat de impact van de coronamaatregelen zal zijn op onze inkomsten uit de personenbelasting.”

5. Blijft het stadspersoneel aan de slag?

“Niemand van ons personeel is in het systeem van tijdelijke werkloosheid geplaatst. We kunnen iedereen goed gebruiken. Soms zijn de opdrachten wel gewijzigd. Zo is onze evenementenverantwoordelijke Thomas D’hiet nu coördinator voor het aanmaken en aankopen van mondmaskers. Zelf ben ik ‘s avonds nog nooit zoveel thuis geweest. Ik ben door gebrek aan feestelijkheden en sociaal leven al 3 kilogram afgevallen.”