De burgemeester die dicht bij zijn inwoners wil staan: Lieven Huys gelooft rotsvast in succes van nieuwe fusiegemeente Wingene

Het gezin van burgemeester Lieven Huys met echtgenote Brigit Wallecan en zonen Lander, Robbe en Laurens. © GF
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Nauwelijks een half jaar voor de verkiezingen van oktober, liet burgemeester Lieven Huys ons al weten: “Mijn grootste voldoening is, dat ik als burgemeester nog altijd dicht bij de mensen kan staan. Daarvoor doe ik het. Als dat niet meer lukt, hoeft het voor mij niet meer.” Zijn hoofddoel voor de nieuwe fusiegemeente Wingene is duidelijk: zorgen voor een bloeiende fusiegemeente met gelukkige mensen.

Je zou het hem zo meteen niet nageven, maar Lieven Huys zit al zo’n 30 jaar in de politiek. “Mensen willen een bestuursploeg die werkt, die efficiënt bestuurt en die aanspreekbaar is”, meent hij. “Die uitgangspunten koppel je dan best aan een verhaal van ‘rechten en plichten’ en een sociaal beleid, waar nodig.” Die werkwijze verweeft Lieven Huys consequent in al zijn beleidsbeslissingen. Er wordt namelijk enorm veel en vaak aan zijn mouw getrokken en in de chaos van de meest diverse verwachtingen is het niet altijd eenvoudig, om een duidelijke en logische koers te varen. Maar dat is dan ook een van zijn belangrijke kwaliteiten: door het bos de belangrijke bomen blijven zien.

Bang hart

De voorbije jaren hing er over de hele fusieoperatie tussen Wingene en Ruiselede een vreemd spanningsveld. Daar waar de fusie in Wingene wordt afgedaan als de logica zelve waar niemand écht wakker van ligt, zorgt die beslissing in Ruiselede voor heel wat tumult. De politieke tegenstelling kon niet groter zijn. In Wingene keek de CD&V van Lieven Huys met vertrouwen naar de verkiezingen van vorige zondag, al waren er wel enkele onbekenden: het verdwijnen van de kiesplicht en het stemgedrag van de jongeren. In Ruiselede keek de RKD van burgemeester Greet De Roo met een bang hart naar diezelfde datum. Het gaf de indruk dat RKD een beetje eenzaam in de frontlinie moest vechten, om het hele fusieverhaal verkocht te krijgen. “Die hele zaak is zwaar gemediatiseerd, terwijl Ruiselede en Wingene al een hele tijd intensief en constructief samenwerken om de fusie te doen slagen”, vindt Lieven Huys. “We zijn ervan overtuigd, dat ons dat zal lukken ook.”

Gigantische klus

De cijfers geven hem gelijk. De huidige monsterscore van CD&V met maar liefst 67% toont zonneklaar dat de inwoners van Wingene en Zwevezele niet wakker liggen van de nakende fusie. Dat Ruiselede en Wingene ‘intens en constructief’ samenwerken, bleek onder meer in juni tijdens de toelichting van het kwartaalrapport, dat niet minder dan 300 (!) stappen bevatte, om de fusie in goede banen te leiden. De administratie van beide gemeenten staat hier voor een gigantische klus. Wat de zogenaamde ‘trekkers’, werkgroepen en subwerkgroepen hier presteren, is uitzonderlijk. “Ik zou het liefst hebben dat onze inwoners niet eens merken dat er een nieuwe fusiegemeente is”, liet Lieven Huys recent optekenen. “Maar achter de schermen zal de dienstverlening sterker uit de hoek kunnen komen.” Die redenering werkt misschien in Wingene, maar zeker niet in Ruiselede. Daar zal de dienst communicatie de komende jaren overuren moeten draaien.

Tandje bijsteken

Lieven Huys kan nochtans erg concreet ingaan op de fusievoordelen. “Ruiselede telt 40 man personeel, Wingene telt 110 man. Maar we moeten allebei diezelfde wetten en decreten even vakkundig opvolgen. Dat kan gewoon niet. Een bediende die drie tot vijf verschillende taken op zich moet nemen, kan niet hetzelfde niveau halen als iemand die in één materie gespecialiseerd is. Na de fusie zullen we dus over méér eigen expertise beschikken. We zullen grondiger advies kunnen geven rond bijvoorbeeld omgevingsvergunningen. Een bediende halftijds laten focussen op ondernemen. De toeristische dienst beter uitbouwen. Dat zijn slechts enkele voorbeelden. We gaan voor een beleid dat elke deelgemeente ernstig neemt en gelijkwaardig behandelt. Ik hoop dat over enkele jaren veel inwoners van Ruiselede zullen vaststellen: die fusie is beter uitgedraaid dan gedacht. Maar daarvoor zullen we wel een extra tandje moeten bijsteken.”

Lieven Huys

Lieven Huys (51) is getrouwd met Brigit Wallecan en vader van Lander (25), Robbe (23) en Laurens (18). Hij is de verantwoordelijke voor transport, logistiek en douane bij de firma Degroote Trucks & Trailers. Huys fungeert al 15 jaar als gemeenteraadslid, 11 jaar als schepen en 4 jaar als burgemeester van Wingene. Na 31 jaar gaf toenmalig burgemeester Hendrik Verkest begin 2021 de sjerp door aan Lieven Huys. Het is dus voor het eerst dat Huys rechtstreeks verkozen is als burgemeester. Hij is lid van het Politiecollege, van de Raad van Bestuur Woonstart, WVI, burgemeestersoverleg Midwest en Eurometropool Rijsel-Doornik. Hij is tevens actief bij vzw Oudleiders Chirojongens Zwevezele, Landelijke Gilde, wielertoeristen ‘Omer oe beter’, het Davidsfonds en de Sint-Hubertusgilde.

Lees meer over: