CD&V-secretaris Olivier Collin op non-actief gezet door eigen partij na uitlatingen over Thermendossier

Olivier Collin is zijn functie bij CD&V voorlopig kwijt. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Het Thermendossier heeft zijn eerste politieke slachtoffer geëist: Olivier Collin werd opzij gezet als CD&V-secretaris en -penningmeester na uitlatingen over het Thermendossier. “Onder druk van Trots op Oostende, maar ik blijf onze CD&V-kandidaten steunen”, zegt Collin. “Zijn standpunten zijn onverzoenbaar”, zegt CD&V.

Olivier Collin is al jarenlang een trouwe CD&V-er en was tot eergisteren secretaris en penningmeester van de lokale afdeling. De Oostendenaar ondersteunt Dement en is lid van het Verzet, de groep die het contract rond het Thermae Palace Hotel uitpluist en aan Dement juridisch advies geeft. Hij wil dat de stad alle documenten uit het dossier vrij geeft. “Er is sprake van totale desinformatie van de Oostendenaar. In de overeenkomst zit veel vuiligheid en er moet een nieuw plan komen”, luidt zijn mening. En die uit hij ook op sociale media. Collin dient kandidaten van de lijst Trots op Oostende (waartoe ook CD&V behoort) op sociale media van antwoord. “Men blijft de Oostendenaar zand in de ogen strooien”, luidt het. Die opmerkingen worden door Trots op Oostende niet gesmaakt. Er was overleg. Dat leidde onder meer tot een (nieuw) standpunt van Trots op Oostende dat ze geen bouwvergunning zouden geven aan appartementen op de site van het Thermae Palace. Maar Collin gaf niet af : hij liet nadien nog altijd weten wat hij vond van het dossier. Dat werd niet op prijs gesteld en enkele recente posts zorgden voor een druppel.

Geschorst

Collin werd na een (beperkte) bestuursvergadering door voorzitter Lode Lancksweerdt ‘tijdelijk ontheven uit zijn functies’. Tot wanneer de schorsing geldt is niet bekend. “Ik ben blijkbaar een lastpak en de eerste stap in de schorsing. Ze geven ook mijn actieve inzet bij de verzetsgroepen tegen de Thermen aan als reden. Ik zal niet stoppen met mijn verzet. Ik heb nu wat meer tijd. In feite moet de samenwerkingsovereenkomst ontheven worden op basis van desinformatie.” Olivier Collin zal niet op een andere Oostendse lijst staan. Hij is voor de provincieraadsverkiezingen wel nog kandidaat (op plaats 5) en kreeg daarvoor ook na het Oostendse incident de steun van de West-Vlaamse CD&V-kopstukken. “Niettegenstaande het verschil in standpunt steun ik ten volle alle CD&V-kandidaten op de lijst Trots op Oostende.”

CD&V reageert

“Het Thermendossier is een gevoelig dossier”, zegt voorzitter Lode Lancksweerdt. “Olivier zit bij Dement en het Verzet rond het Thermendossier. CD&V heeft mee aan de kar getrokken om de hoogbouw uit het dossier te halen. Dat is gelukt. Voor ons was dat voldoende. Voor Olivier was dat niet voldoende en hij bleef op sociale media tekeer gaan. In de campagne willen we als ploeg allemaal aan hetzelfde zeel trekken en het was duidelijk dat dit zeer moeilijk was geworden. Het is ook niet fair naar Open VLD en Groen als een CD&V-secretaris het standpunt begint aan te vallen. Als één van de kopstukken van CD&V moet je dezelfde standpunten uitdragen als de anderen. Daarom is hij tijdelijk ontheven. We hopen in de toekomst nog constructief samen te werken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier