Audit Verwilst bekijkt ook woonzorgcentrum: familielid in jury, opdracht gaat naar privé-architect

Burgemeester Dirk Verwilst van Meulebeke. (foto Luc) © foto luc
Olaf Verhaeghe

Een vierde dossier waarin burgemeester Dirk Verwilst van Meulebeke (CD&V, Lijst van de Burgemeester) mogelijk het algemeen belang en zijn eigen privébelang door elkaar liet lopen, is dat van de uitbouw van assistentiewoningen bij het woonzorgcentrum Ter Deeve.

In de zoektocht naar een derde jurylid in juni 2019 polste toenmalig algemeen directeur Tom Vanpoucke wie het gemeentebestuur plant voor te dragen. “Een architect is de beste optie”, reageert burgemeester Verwilst. Een dag later geeft Verwilst aan ‘iemand met ervaring te kennen’.

De gegevens van de betrokken architect kan de burgemeester niet geven. “Ik weet die niet meteen te vinden, maar ik zal hem zelf wel opbellen.” Het derde jurylid blijkt de man van de nicht van burgemeester Verwilst te zijn. Van die familiale band binnen de beoordelingscommissie brengt de burgemeester niemand op de hoogte, noch de algemeen directeur noch de leden van het Vast Bureau.

Hoger ereloon

Op 1 juli 2019 wordt de opdracht toegewezen aan V2-Architecten, hetzelfde architectenbureau waarmee burgemeester Verwilst zijn privébouwprojecten realiseert. Maar V2-Architecten is qua ereloon een pak duurder dan de concurrenten. Het verschil is zo groot dat zelfs de financieel directeur tussenkomt en op de discrepantie wijst. De man weigert ook expliciet de verdere verantwoordelijkheid te dragen voor de gemaakte keuze.

De keuze voor V2 houdt stand, ondanks een (mislukte) poging tot schorsing bij de Raad van State. In de periode na de gunning onderhoudt de Meulebeekse burgemeester zijn contact met de bevriende architect. “Maar,” zo verklaart hij aan Audit Vlaanderen, “mijn relatie met V2-Architecten heeft geen rol gespeeld in de beslissing bij Ter Deeve.”

Dirk Verwilst reageert: “Het totaalconcept was beter uitgewerkt én bleek uiteindelijk goedkoper”

“Ik heb de man in kwestie niet op eigen initiatief voorgedragen, de vraag is gekomen van de algemeen directeur”, stelt burgemeester Dirk Verwilst. “Ik heb die naam doorgegeven, maar ik had daar niets mee te winnen of te verliezen. Eigenlijk ben ik daar te goed geweest en ik begrijp dan ook niet wat er hier verkeerd zou aan zijn. Er wordt geïnsinueerd, er wordt vermoed. Ik noem dat spijkers op laag water zoeken. Ik had moeten zeggen: “Meneer Vanpoucke, dat is uw taak, ik trek me daar niets van aan.” Maar als de stroper jager wordt…”

Dat het ereloon van V2-Architecten hoger voor de project hoger ligt, betwist burgemeester Verwilst niet. “Maar het totaalconcept was veel verder uitgewerkt en bleek uiteindelijk ook minder duur dan het voorstel van het andere architectenbureau. Die twee zaken waren van doorslaggevend belang.”

“Opnieuw wordt een perceptie gecreëerd die er niet is. Ik heb in het verleden met die andere architecten ook al samengewerkt voor mijn bedrijf. Is dat ook problematisch? Trouwens, nog voor de toewijzing van Ter Deeve aan V2 was er al een offerte voor het privéproject in de Regentiestraat. Ik kan nogmaals bevestigen dat mijn privéband met het architectenbureau geen enkele rol heeft gespeeld in dit dossier.”