Lichtervelde 2013/2018: bijna de helft zetelt niet meer
Liefst negen van de negentien gemeenteraadsleden die in januari 2013 de eed aflegden, zijn er vandaag niet meer bij. Onder hen ook Stéphanie Verhaeghe (N-VA), die haar zitje afstond aan Linda Dewulf. De reden? Ze ging buiten de gemeente wonen. “In Gits, net over de grens. Helaas konden we die niet hertekenen…”
De meest opmerkelijke vertrekker uit de gemeenteraad is uiteraard Wouter Marchand. De CD&V-schepen stapte in 2016 onverwacht op om persoonlijke redenen. Hij is één van de zes – op elf – verkozen CD&V’ers die vandaag niet langer deel uitmaken van de gemeenteraad. Roos Vanwalleghem en Ronny Priem stonden vrijwel meteen hun zitje af om in de OCMW-raad te zetelen, Ann Gunst en Wouter Marchand deden dat drie jaar later. Let wel: Roos Vanwalleghem maakt als OCMW-voorzitter deel uit van het schepencollege, maar heeft geen stemrecht in de gemeenteraad.
Ook opvallend: van de verkozenen van Open VLD schiet anno 2018 niemand meer over. Het zijn de eerste en tweede opvolger die voor de Lichterveldse liberalen de honneurs waarnemen. Bij SOMM hield Matthijs Missinne ermee op, ouwe getrouwe Johan Vandenbussche bleef aan.
Bij N-VA zitten nog twee van de vier verkozenen in de gemeenteraad. De laatste vertrekker was Stéphanie Verhaeghe (30), die in 2017 afzwaaide omdat ze na haar huwelijk buiten de gemeente ging wonen. Alleen … Ze verhuisde met haar kersverse echtgenoot naar Gits, maar net over de grens met Lichtervelde.
“Dat is inderdaad heel spijtig”, zegt Stéphanie. “Brand (Perneel, lijsttrekker van N-VA, red.) stelde nog voor om de grens te hertekenen, maar dat kan helaas niet. (lacht) We hebben absoluut gezocht in Lichtervelde, maar omdat we nogal kieskeurig waren, gingen we al snel over de gemeentegrenzen kijken. En ik wist uiteraard wat de gevolgen konden zijn… Dat je dan vlak over de grens belandt, is natuurlijk frustrerend. Ik kom dan ook vaker in Lichtervelde dan in Gits. Mijn ouders en zus wonen hier nog, terwijl we in Gits niemand kennen. Dat is dus niet meer dan normaal.”
Achter de schermen
“Ik mis de Lichterveldse politiek wel”, geeft Stéphanie toe. “Maar anderzijds was het misschien wel het juiste moment om te stoppen, met ons huwelijk en de verhuizing. En achter de schermen help ik nog waar ik kan, hoor. Bijvoorbeeld met de huis-aan-huisbedeling van foldertjes. Ik was dan ook oprecht opgelucht toen ik vernam dat N-VA er alsnog in slaagde een lijst samen te stellen voor de verkiezingen. Ik was echt in paniek toen ik hoorde dat dat misschien niet zou lukken. En ik woon dan wel niet meer in Lichtervelde, ik vind het belangrijk dat die mensen – die het beste willen voor de gemeente – kunnen deelnemen aan de verkiezingen.”
Stéphanie is alvast niet meteen van plan zich in de politiek te wagen in haar nieuwe gemeente. “Ik heb daar eigenlijk nog geen behoefte aan. Omdat ik er geen tijd voor heb, maar ook omdat de politiek in Hooglede voor mij nog een ver-van-mijn-bedshow is. Of ze mij gevraagd hebben? Neen. En het is ook niet omdat ik in Lichtervelde voor N-VA opkwam, dat ik in Hooglede voor dezelfde partij zou stemmen of opkomen. Ik kijk altijd eerst naar het programma. En voor mij is N-VA in Lichtervelde de beste keuze.”
Bekend gezicht
Met Stéphanie Verhaeghe verliest de Lichterveldse afdeling van N-VA een goudhaantje. Ze kreeg in 2012 384 voorkeursstemmen achter haar naam, meer dan bijvoorbeeld SOMM-kopstuk Johan Vandenbussche. Kan de partij, die dus met moeite een lijst bij elkaar kreeg, standhouden?
“Ik besef dat de bekendheid van mijn ouders in Lichtervelde (mama Marleen runt ‘t Wolhuisje, papa Patrick is zelfstandig decorateur, red.) mij geholpen heeft om behoorlijk wat stemmen te verzamelen. Ik hoop vooral dat de mensen zullen beseffen dat N-VA van waarde is in Lichtervelde. En ik hoop echt dat de partij de scheve situatie kan rechttrekken.”
Jouw gemeenteraad 2013/2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier