Er waren nogal wat wissels in de gemeenteraad van deze bestuursperiode. Vooral oppositiepartijen N-VA en Jong-Lendlee kregen het hard te verduren en eindigen deze bestuursperiode elk met één zetel minder. In de gemeenteraad op het einde van deze periode zitten vijf nieuwe gezichten in vergelijking met 2 januari 2013.
De stoelendans in de gemeenteraad begon al op 2 januari 2013 toen CD&V enkele intern afgesproken verschuivingen doorvoerde. Claudine Rogiers en Rita Lammertyn namen ontslag en trokken naar het OCMW, waar Claudine Rogiers nog 2 jaar OCMW-voorzitter mocht blijven, ondanks haar slechte score bij de verkiezingen, terwijl Rita Lammertyn 2 jaar moest wachten eer ze op die voorzittersstoel mocht zitten.
De N-VA kreeg al na bijna 3 maanden te maken met het ontslag van Mieke Hautekeete die over het waarom van haar ontslag nooit communiceerde. In de ‘Lendeleedse’ wandelgangen werd gezegd dat Mieke eerder ‘groene’ standpunten had en niet 100 procent achter de visie van N-VA stond.
Onverwacht
Twee jaar later maakte de partij haar moeilijkste of moet ik zeggen minder aangename periode mee toen haar lijsttrekker Vincent Kint ontslag nam. Hij was het niet eens met de voor hem soms te harde standpunten van de partij. Hij zetelde de rest van de bestuursperiode als onafhankelijke, al was het een publiek geheim dat hij nauw aanleunde bij de CD&V. Een maand later volgde ook Nils Van Singhel Vincents voorbeeld en zetelde eveneens als onafhankelijke. N-VA hield nog maar 2 van haar 4 zetels over. Toen Nils Van Singhel een maand later zijn ontslag als gemeenteraadslid indiende omdat hij naar een andere gemeente verhuisde, nam Jean-Claude Villez, één van de initiatiefnemers van de N-VA-afdeling, zijn plaats in en had de partij toch weer 3 zetels.
“Mijn ontslag uit de N-VA was voor mij geen gemakkelijke maar wel de enige juiste beslissing als ik dat achteraf bekijk”, zegt Vincent.
“Ik heb er ook geen spijt van. Er waren in de partij intern een aantal zaken waar ik helemaal niet kon achter staan. Ik ben ook meer een ondernemer dan een politicus. Een tijdje geleden werd ik verkozen als Unizo-voorzitter van de lokale afdeling en dat is wel volledig mijn ding. Uiteindelijk besliste ik te stoppen met de gemeentepolitiek en ben ook geen kandidaat meer voor de CD&V.”
“Mijn ontslag uit N-VA was niet gemakkelijk, maar wel de juiste beslissing”
“N-VA behaalde bij de vorige verkiezingen als jong team toch een mooi resultaat met 1 op de 4 uitgebrachte stemmen in Lendelede”, zegt fractieleider Jan Gheysens. “Of het ontslag van Vincent een schok was voor ons? Niet echt omdat we het al hadden zien aankomen. Ook het ontslag van Mieke en later Nils hebben wij als jong team vrij goed verwerkt. We hoeven ons niets te verwijten. Na de verkiezingen verdeelden we de verantwoordelijkheden volgens het aantal behaalde stemmen. Wij keken na die tegenslagen ook niet achteruit maar vooruit en konden voor de verkiezingen toch een mooie lijst samenstellen.”
Project lukte niet
Caroline Dequeker van Jong-Lendlee stapte in februari 2017 geheel onverwachts (voor ons dan) uit de partij. “Ik kon me niet meer vinden in de richting (meer samenwerken met Groen) die Jong-Lendlee in de aanloop naar de verkiezingen van 2018 wilde inslaan”, zegt ze. “Ik besloot toch mee te doen aan de komende verkiezingen met een nieuwe partij: ‘Lendelede Vooruit’. Om in de toekomst te werken aan de problemen die de inwoners écht interesseren, zonder politieke invloed van een of andere nationale partij. Vooruit nationaal zou alleen maar onze werking ondersteunen. Maar ik vond jammer genoeg onvoldoende kandidaten die wilden meestappen in mijn nieuw project. Blijkbaar zijn er weinig mensen die écht voor hun mening willen uitkomen. Nu stap ik uit de politiek. Ik vind het heel spijtig, maar ik kan me niet vinden in geen enkele van de 3 partijen die nu opkomen, ook niet in ‘Trots op Lendlee.”
Afspraak
Behalve Vincent Kint staat ook Nik Messely van de CD&V niet meer op de verkiezingslijst. Bij de vorige verkiezingen was er een afspraak tussen de ‘standen’ in de CD&V dat Nik (middenstandskandidaat) als schepen van onder andere de Jeugd na 3 jaar plaats moest maken voor landbouwkandidaat Jan Viaene.
Je zou dat dan de interne stoelendans van de CD&V kunnen noemen, wat bijna na iedere verkiezing wel gebeurt.
(Ivan Balliu)
Jouw gemeenteraad 2013/2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier