Kris Declercq-effect werkt in Roeselare: CD&V stijgt naar 40 procent, N-VA de verliezer

Bij de CD&V is het feestje al volop losgebarsten. © Foto SB
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

CD&V is de grote overwinnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Roeselare. De partij komt van 28 procent en stijgt naar 40 procent. Goed voor een stijging van ongeveer 12 procent. N-VA krijgt klappen met slechts 18,6 procent. Vlaams Belang is de tweede winnaar met 15 procent.

Wie doet Kris wat? Dat was de vraag aan de vooravond van de verkiezingen in Roeselare. Weinig mensen, zo blijkt. De partij van Kris Declercq stijgt naar ongeveer 40 procent, dat is plus 12 procent in vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Toen kregen de christendemocraten nog een serieuze klap. Met de burgemeesterswissel, waarbij Luc Martens plaats maakte voor de populaire Kris Declercq, hoopten ze het tijd te keren.

N-VA werd toen immers de grootste partij. Het succes van toen kunnen ze niet bevestigen. De partij van lijsttrekker Bart Delaere daalt naar 18 procent, dat is ongeveer tien procent minder dan in 2012.

Kris Declercq-effect werkt in Roeselare: CD&V stijgt naar 40 procent, N-VA de verliezer

Heel wat van hun stemmen zijn ongetwijfeld naar het Vlaams Belang gegaan. Zij zijn na CD&V de grote winnaar van de dag met 15 procent. Daarmee zijn ze de derde grootste partij.

Groen (9,6 procent) en SP.A (9,4 procent) eindigen ongeveer status quo met elkaar, waarbij Groen een lichte stijging behaalt en zo over SP.A & De Vernieuwers springt. Ze moeten elk tevreden zijn met drie zetels.

Open VLD had gehoopt om het aantal zetels te verdubbelen, maar dat is niet gelukt. Ze blijven steken op twee zetels.

Benieuwd naar de coalitievorming, maar het zou wel eens erg rap kunnen gaan. Samen met de huidige coalitiepartners Groen en SP.A hebben ze een mooie meerderheid. SP.A verliest daarbij wat van haar pluimen. In deze bestuursperiode hebben ze twee schepenen, maar of dat vanaf januari 2019 ook nog het geval zal zijn, is de vraag.

Vlaams Belang télt weer!

Vlaams Belang haalt 17,1 procent binnen en wordt zo de derde partij van Roeselare. “We zijn in de wolken”, reageert lijsttrekker Immanuel De Reuse. “We hoopten al op de grote sprong voorwaarts, maar dit is de zéér grote sprong voorwaarts. Straks zetelen er zes Vlaams Belangers in de gemeenteraad en verdubbelen we onze slagkracht. We zijn gewapend om de komende zes jaar keihard werk te leveren en dat is ook nodig. We ervoeren dat we met drie raadsleden soms net dat tikkeltje extra te kort kwamen. Dat zal nu niet langer het geval zijn.” Dat de Roeselarenaar terugkeert naar het Vlaams Belang, is voor Immanuel geen verrassing. “Wij benoemen de échte problemen van deze stad, terwijl de andere partijen de andere richting uitkijken. Veel groene graspartijen zijn leuk, maar los je niks mee op. Je thuis voelen in de stad gebeurt niet wanneer je linkerbuur een andere taal spreekt en je buurman aan de rechterkant er compleet andere normen en waarden op nahoudt. De vreemdelingenproblematiek leeft bij de mensen. Dat negeren wij niet. En wie weet wordt het cordon sanitaire eindelijk gebroken.”

“Helaas geen derde zitje”

Open VLD heeft onder de verwachtingen gepresteerd. De liberalen van de nieuwe lijsttrekker Piet Delrue wilden minstens een derde zetel in de gemeenteraad binnen halen, maar moeten uiteindelijk 0,9 procent inboeten en blijven op twee zitjes steken.

“Spijtig, want we hadden grotere ambities”, zegt Piet Delrue. “We blijven status quo, al was dat derde raadslid voor ons wel even zeer dichtbij.”

“Tegelijk mogen we niet vergeten dat we dit avontuur zijn gestart met een volledig nieuwe ploeg. En al onze mensen hebben een schitterend parcours afgelegd. We houden stand en kunnen aan morgen bouwen. Bemoedigend.”

Op persoonlijk vlak is Piet Delrue wel tevreden. Met 1.138 voorkeurstemmen kan ik niet anders dan gelukkig zijn”, klinkt het. “En ik hoop dat Open VLD in de gesprekken voor de nieuwe coalitievorming betrokken wordt. Onze deur staat open. CD&V zit uiteraard in een zetel, vooral dankzij de uitzonderlijke score van Kris Declercq. Dat wekt over de partijgrenzen heen flink wat bewondering op. Ook bij ons. Chapeau voor wat de burgemeester heeft neergezet.”

“Opnieuw mee besturen”

Groen kan een lichte stijging van 1,1 procent noteren en klokt af op 9,6 procent. “We zijn trots op die vooruitgang”, stelt lijsttrekker Filiep Bouckenooghe. “Alleen resulteert die groei niet in een extra zetel in de gemeenteraad. We wilden zeker vier, misschien zelfs vijf, mensen van Groen, maar we blijven op drie steken. We kunnen uiteraard niet omheen de ongeziene score van Kris Declercq. Hij geeft zijn partij een gigantische bonus.”

Groen is nu net iets groter dan de huidige coalitiepartner SP.A & De Vernieuwers en is niet van plan om de komende zes jaar van aan de zijlijn toe te kijken, zegt Filiep. “Onze eerste deelname aan het bestuur in Roeselare was een voltreffer en uiteraard willen we de ingeslagen weg verder mee bewandelen. De winnaar van deze verkiezingen mag ons zeker bellen. Het sterkt ons trouwens ook dat Groen er op provinciaal vlak ook sterk op vooruit gaat. Dat bewijst dat een partij als de onze nodig is.”

Op persoonlijk vlak kan Filip best leven met de 914 voorkeurstemmen die de Roeselarenaar hem gegeven heeft. “Ik had vooraf 1.000 vooropgesteld, maar daar leun ik nu erg dicht tegenaan. Een mooi teken van vertrouwen.”

1. SP.A

Rangorde

Naam

Voorkeurstemmen

1

HOSTEKINT Michèle

1.392

2

KINDT Henk

757

3

CASIER Gerdi

457

2. N-VA

Rangorde

Naam

Voorkeurstemmen

1

DELAERE Bart

2.197

2

LOMBAERT Lieve

870

3

VERMEULEN Brecht

1.546

4

PILLAERT Justine

1.399

5

DECLERCQ Frederik

1.076

6

CARRON Dieter

1.032

7

ROMMEL Siska

942

3. CD&V

Rangorde

Naam

Voorkeurstemmen

1

DECLERCQ Kris

11.447

2

DECEUNINCK Astrid

1.630

3

MUYLLE Nathalie

2.340

4

DEBELS José

2.325

5

WENES Bart

2.269

6

VANWALLEGHEM Marc

2.026

7

VANDENKENDELAERE Tom

1.883

8

COPPÉ Griet

1.711

9

LIEVENS Dirk

1.420

10

VANZIELEGHEM Ria

1.262

11

HUYGHE Geert

1.177

12

VANBRUSSEL Mieke

1.146

13

VAN COILLIE Stefaan

1.105

14

DEBRUYNE Francis

1.098

15

DEBRUYNE-DESENDER Veroniek

1.093

16

MARTENS Caroline

1.038

17

SAMYN Matthijs

1.017

18

ARTEEL Rina

954

4. Groen

Rangorde

Naam

Voorkeurstemmen

1

BOUCKENOOGHE Filiep

914

2

MIFTARI Deniza

706

3

SERCU Leen

599

5. Vlaams Belang

Rangorde

Naam

Voorkeurstemmen

1

DE REUSE Immanuel

1.868

2

FEYS Tina

584

3

DEFORCHE Filip

653

4

AMEYE Cyriel

504

5

DEGROOTE Lut

449

6

PATTYN Renzo

388

6. Open VLD

Rangorde

Naam

Voorkeurstemmen

1

DELRUE Piet

1.138

2

DE DECKER Liselot

409

(TD)