Opvallendste veranderingen in vergelijking met 2013? Het afscheid van Jan Loones als schepen en het uiteenvallen van oppositiepartij Impuls. Vandaag trekt Elwin Vanherck naar de verkiezingen met de nieuwe lijst Koksijde Vooruit, Ivan Vancayseele en Rosaline Mouton komen op onder de SP.A-vlag.
De gemeenteraad kende zes jaar lang nagenoeg dezelfde samenstelling. Rik Stekelorum (Impuls) verkoos meteen om niet te zetelen en liet zijn plaats over aan Ivan Vancayseele. En zoals in veel gemeenten nam de OCMW-voorzitter, Greta Delie, kort na de installatievergadering ontslag uit de gemeenteraad om plaats te maken voor een opvolger, hier Bieke Dalle. Als OCMW-voorzitter was Greta Delie wel automatisch schepen en bleef zo de gemeenteraadszittingen bijwonen. In de voorbije legislatuur zetelden 19 mannen en negen vrouwen in de gemeenteraad.
Volstrekte meerderheid
Marc Vanden Bussche trok zes jaar terug naar de kiezer met zijn ‘Lijst van de Burgemeester’, een kartel van Open VLD en CD&V. De lijst haalde een volstrekte meerderheid met 16 zetels. De burgemeester bleef loyaal tegenover zijn jarenlange vriend Jan Loones en nam hem en zijn partij N-VA, goed voor zeven zetels, mee in de coalitie.
Bij de N-VA werd overeengekomen dat Jan Loones zijn schepenambt na drie jaar zou overdragen aan Rita Gantois. Hij bleef wel in de gemeenteraad zetelen. “De afspraak tussen Jan Loones en ikzelf is netjes nagekomen”, vertelt zij. “Het is voor mij een eer en genoegen geweest om Jan te kunnen opvolgen en om meteen ook mijn eigen stempel te kunnen drukken op ons cultuurbeleid. Met nadruk op de grote verscheidenheid en het grote aanbod, iedereen zoveel mogelijk kansen geven, dat is nog steeds mijn credo! Ik ben graag bereid om hard verder te werken.”
Geen Impuls meer
Aan oppositiezijde valt het uiteenvallen van de lijst Impuls op. Deze lijst, een samengaan van mensen uit de socialistische familie en onafhankelijken, was maar een kort leven beschoren. In 2017, een jaar voor de verkiezingen, stapten Ivan Vancayseele en Rosaline Mouton uit de partij en stelden zich als onafhankelijke op in de gemeenteraad. Zij komen nu op met een volledige SP.A-lijst.
“Rosaline en ikzelf hebben ons de afgelopen zes jaar in de minderheid steeds constructief opgesteld, maar met een kritische noot voor de meerderheid”, aldus Ivan Vancayseele. “We stelden tal van vragen, inspelend op de echte noden van de inwoners, en over tal van onderwerpen: het parkeerbeleid, de begroting, de milieubelasting en het openbaar vervoer, maar ook over de kleine, alledaagse zaken die het leven aangenamer maken voor onze inwoners.”
“Voor de volgende legislatuur willen we met SP.A weer bestuursverantwoordelijkheid opnemen”, stelt Ivan heel duidelijk. “Van 1995 tot 2012 zetelden we in de meerderheid en konden met SP.A heel mooie realisaties voorleggen. Wij zijn bereid om die draad weer op te nemen, met een sterk programma.”
Elwin Van Herck, in 2012 lijsttrekker van Impuls, laat een ander geluid horen: “Als lijsttrekker nam ik destijds de volledige campagne voor mijn rekening. Ik was gestart met hetzelfde verhaal als nu met Koksijde Vooruit, maar had toen niet genoeg mensen. We hadden toen ook niet zo’n sterk, hecht en gemotiveerd team als nu. Voor ik het wist, waren er meer mensen van een bepaalde kleur en had de meerderheid hier handig gebruik van gemaakt.”
“Als enige echte onafhankelijke geloof ik niet in en behoor niet tot de een bepaalde strekking. Ook niet tot die van de twee uittredende mandatarissen. Ik wilde mijn eigenheid kunnen behouden en niet vast hangen aan vastgeroeste partijpolitiek. Dat is niet meer van deze tijd. Als je kijkt naar de afgelopen legislatuur en de vragen die gesteld werden, was ik ook de enige die nog aan oppositiewerk deed. Het is van belang te kunnen inspelen op de vragen en behoeftes van de inwoners van Koksijde. Daar ligt mijn interesse en dat is wat me motiveert. Bezig zijn met de inwoners en niet moeten luisteren naar wat van bovenaf gedicteerd wordt.”
Serene zittingen
Elwin Van Herck is de enige van de vier Impuls-raadsleden die nu bij Koksijde Vooruit opkomt. Jean-Marie Dewulf liet lange tijd niet in zijn kaarten kijken, maar liet enkele maanden geleden weten dat hij niet meer deelneemt aan de verkiezingen.
De bijna maandelijkse gemeenteraden liepen meestal heel sereen en waren binnen de twee uur afgehandeld. Met respect voor ieders overtuiging en gedachten kwam zowel de meerderheid als oppositie aan het woord met hun opmerkingen en voorstellen. Tijdens de debatten was het duidelijk dat de meeste agendapunten goed voorbereid waren en de fractieleiders van de de verschillende partijen konden dan ook niet anders dan vele voorstellen ondersteunen en met hun eigen partijstandpunt aanvullen. (EDK/MVO)
Jouw gemeenteraad 2013/2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier