Kat- en muis-spelletje met Brugse politie tijdens ‘bevrijdingsfeest’ in Minnewaterpark

Na ‘la boum’ werd er opnieuw zwerfvuil achtergelaten in het Minnewaterpark.© Davy Coghe
Na ‘la boum’ werd er opnieuw zwerfvuil achtergelaten in het Minnewaterpark.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Zondagnacht heeft de Brugse politie urenlang een kat- en muisspelletje gespeeld met jongeren die in het Minnewaterpark een ‘bevrijdingsfeest’ wilden vieren. Op de sociale media was massaal opgeroepen om voor deze ‘la boum’-fuif naar dit Brugs stadspark af te zakken.

Volgens buurtbewoners van het Minnewaterpark was er lawaai tot 5 uur maandagmorgen, de lokale politie beweert dat de toestand al om 2 uur onder controle was. Dat verklaarde burgemeester Dirk De fauw (CD&V) tijdens de Brugse gemeenteraad maandagavond. Annick Lambrecht (Vooruit) noemde deze ‘la boum’-fuif Brugge onwaardig : “Maandag was er veel rotzooi in het park en een enorme stank wegens wildplassen. Geef die viezerikken een werkstraf in plaats van een boete, zodat ze hun eigen vuil opkuisen.”

Ook Jasper Pillen (Open VLD) toonde zich een voorstander van werkstraffen. Maar volgens Dirk De fauw gedragen 80 procent van de jongeren zich in het Minnewaterpark correct: “Het probleem is om die andere 20 procent op heterdaad te betrappen.” Om de recente overlast in Brugse stadsparken in toom te houden, heeft de politie de voorbije weken en maanden al 350 interventies gedaan in het Astridpark en het Minnewaterpark.

Lachgas

“Er wordt ontradend opgetreden, jongeren die te luide muziek spelen of met teveel samenzitten, krijgen eerst een verwittiging. toch moesten er 143 pv’s opgemaakt worden”, stelt Dirk De fauw. In totaal zijn er in Brugge in anderhalf jaar tijd al 2808 corona pv’s uitgeschreven, in juni ging het vooral om inbreuken op het samenscholingsverbod. Volgens Pol Van Den Driessche (N-VA) is er ondanks dit politieoptreden nog altijd sprake van lawaaioverlast, drugs dealen aan minderjarigen, verboden lachgas en sluikstorten: “Sommige buurtbewoners zijn echt bang.”

Dank zij een nieuwe verordening kan de politie bij drankmisbruik alcohol in beslag nemen in de parken, maar jongeren een plaatsverbod opleggen is volgens Dirk De fauw zinloos: “Dan verplaasten ze zich enkel naar een ander park.”

Geen corona-dode

Met de coronacijfers gaat het goed in Brugge. “Voor het eerst was er in één maand tijd, in juni, geen corona-dode, de teller staat inmiddels op 342 overlijdens”, aldus de burgemeester. 81.643 Bruggelingen hebben al een eerste prik gekregen, 50.530 al een tweede spuitje. De vaccinatiebereidheid bij de 45-plussers bedraagt 92 procent.

Er is volgens Dirk De fauw één minpunt: “Voor juli zijn er voorlopig onvoldoende vaccins beschikbaar om de jongeren aan hetzelfde hoge tempo te kunnen inenten. Nu worden in de week van 5 juli jongeren die voor mei 2000 geboren zijn, uitgenodigd voor een prik”

Testcentrum uitgebreid

Het testcentrum in Daverlo is klaar om tot 800 Bruggelingen te testen vooraleer zij op reis vertrekken, de capaciteit is opgetrokken van 500 naar 800 mensen. Annick Lambrecht (Vooruit) vindt het jammer dat de jongeren eens te meer in de kou blijven staan: “Wie op reis of op kamp vertrekt, zou toch de mogelijkheid moeten krijgen om een tweede prik enkele dagen te kunnen uitstellen.”

Volgens Dirk De fauw zullen die jongeren in augustus of september een tweede kans krijgen: “Omdat ze nog geen tweede prik kregen, moeten ze zich natuurlijk laten testen.”

Nele Caus (N-VA) peilde naar de economische impact van covid-19. Volgens Dirk De Fauw zijn de boekingen in de Brugse hotels voor de maanden juli en augustus nog laag: “Er wordt amper 10 procent kamerbezetting verwacht. De meeste Europeanen kiezen nog altijd voor een vakantie in eigen land of voor een strandvakantie, ze vermijden de steden. En voor cruises zijn er in Zeebrugge helemaal geen boekingen. Gelukkig zijn er nog geen faillissementen in onze horecasector.”

Kampioenenviering

En komt er een kampioenenviering voor Club Brugge, vraagt Stefaan Sintobin (VB) zich af. “In overleg met Club is daar voorlopig geen sprake van, we wachten trouwens ook nog op de federale richtlijn die vastlegt hoeveel toeschouwers volgend voetbalseizoen zullen toegelaten worden in de stadions”, aldus Dirk De fauw.

Overigens mag Brugge het Boudewijnpark nog tot 15 oktober gebruiken als vaccinatiecentrum. Voor een eventuele derde prik zal een andere locatie moeten gevonden worden…