John van De Blaaspijp op lijst van SP.A in 2018 in Koekelare

John Eeckloo van De Blaaspijp pronkt straks op de SP.A-lijst. © Coghe
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

John Eeckloo, al acht jaar uitbater van café De Blaaspijp in de Sterrestraat, vervoegt de lijst van SP.A voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018. Burgemeester Patrick Lansens wordt er wellicht opnieuw lijsttrekker. De andere partijen laten ondertussen nog niet in hun kaarten kijken.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Voor de Koekelaarse politieke partijen is het blijkbaar nog erg vroeg om al een blik te gunnen op hun lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Enkel SP.A, met 39,17 procent van de stemmen veruit de grootste partij in 2006, geeft ons een nieuwe naam: John Eeckloo, de 38-jarige uitbater van café De Blaaspijp in de Sterrestraat. “Hij is maatschappelijk assistent van opleiding en sociaal geëngageerd. Hij is bovendien een geboren en getogen Koekelarenaar”, vertelt burgemeester Patrick Lansens. “Door John aan te trekken geven we een duidelijk signaal dat we meer dan ooit ook openstaan voor zelfstandigen. Wij zijn dan ook al lang niet meer gewoon SP.A, maar SP.A/Lijst van de burgemeester.”

“We laten zien dat we meer dan ooit ook openstaan voor zelfstandigen” – Patrick Lansens

Het kopstuk van de Koekelaarse socialisten kan voorts meegeven dat tweederde van de 19 mensen op de lijst in 2006 er nu weer bij zal zijn. “We hebben een zestal nieuwe mensen nodig. Die zijn we nu aan het zoeken en dat loopt vrij goed. Wie lijsttrekker wordt? Dat is nog niet belist, al verwacht ik dat ik dat zal zijn. Ik zou er graag nog een legislatuur bij doen als burgemeester.”

Claude Prinzie

Ook bij N-VA, dat dankzij de zetel van schepen Marc Devrome samen met SP.A een meerderheid vormt, is nog niet beslist wie de lijst zal trekken. “Ik kan wel meegeven dat we alleen naar de verkiezingen trekken, en dus niet in een kartel“, aldus Devrome. “Onze lijst is voor de grote helft gevuld. Nieuwe namen? Claude Prinzie, de nieuwe voorzitter van onze afdeling, zal er alleszins bij zijn.”

CD&V dan, dat na de vorige verkiezingen zijn stek in de meerderheid verloor. “Van de zetelende leden stopt normaal gezien niemand”, vertelt raadslid Tom Pollentier. “We hebben al een paar nieuwe mensen, maar kunnen nog geen namen noemen. Binnenkort komen we naar buiten rond het lijsttrekkerschap. Maar wat daar ook de beslissing moge zijn: we gaan als ploeg naar de verkiezingen.”

Tweestrijd bij Open VLD

Open VLD is de enige partij die al naar buiten kwam met de lijsttrekker. Zoals in 2006 afgesproken werd, gaf Frans Verhelst de fakkel door aan Henk Dejonghe. Al leek dat niet van harte, want Verhelst gaf al aan nog altijd kandidaat-burgemeester te zijn. “Ik ben lijsttrekker en kandidaat-burgemeester, zoals werd afgesproken. Als dat ook Frans zijn ambitie is, dan is dat zijn zaak. Over de lijst is nog niks bekend. Als lokale voorzitter heb ik alle leden van de partij aangeschreven, met de vraag wie zich geroepen voelt om zich verkiesbaar te stellen. Dat is de normale procedure bij alle afdelingen van Open VLD. Daarna buigt een werkgroep zich over de lijstvorming. En als dat nodig is, worden dan ook mensen aangesproken die momenteel niet bij ons zijn aangesloten.”