Voortaan zeg je niet meer SP.A en ook niet meer Stadslijst, maar SP.A-Stadsmakers. Onder die naam zullen de socialisten oppositie voeren in Oostende. Hoe ze dat concreet zullen invullen, maakten ze dinsdag bekend. Drie verkozenen zullen niet zetelen.
Met elf gemeenteraadsleden is de fractie SP.A-Stadsmakers de grootste van de gemeenteraad. “Vanaf de eerste dag zullen we het nieuwe bestuur nauwgezet, waakzaam en kritisch opvolgen en zo concrete acties afdwingen“, zei John Crombez, die ook fractieleider wordt.
De SP.A trok in oktober naar de kiezer onder de naam Stadslijst. Daar stond een aantal ‘Stadsmakers’ op, mensen die geen lid zijn van de partij. Die werking wordt nu verder gezet. “De maandelijkse fractievergaderingen zullen open vergaderingen zijn”, klinkt het.
Eén nieuw gezicht
Drie van de verkozenen nemen hun mandaat niet op: Johan Vande Lanotte, Jean Vandecasteele en Franky De Block. Zij zullen worden vervangen door Niko Geldhof, Mohsin Abbas en Jeroen Soete. Het enige nieuw gezicht is dus Mohsin Abbas, die Stadsmaker was en voor het eerst op de lijst stond. Voor het Sociaal Comité worden Didier Brissinck en Ineke Doyen voorgedragen.
“Het is de bedoeling dat in de loop van de legislatuur nog drie nieuwe mensen in de gemeenteraad komen“, legt John Crombez uit. “De potentiële opvolgers zijn Michael Vanhee, Anushik Matevosian en Nathan Blondé. Zij worden direct nauw bij de fractie betrokken. We kiezen nu voor een mix van ervaring en jonge mensen. Wanneer zij in de raad zullen komen, zal net zoals de vorige keer, in de loop van de legislatuur zijn.”
Om de overgang naar die nieuwe werking goed te laten verlopen, werd een werkgroep opgericht, bestaande uit Johan Vande Lanotte, Nancy Bourgoignie, Niko Geldhof en Veerle Dubois.
Opvallend: de elf verkozenen zullen ‘SP.A-Stadsmakersbuddy’ worden van elk lid van het schepencollege. “Elk lid van de fractie volgt een aantal specifieke bevoegdheden. We zijn positief en constructief, maar kritisch voor de nieuwe monstercoalitie.”
Volksraadpleging uitlokken
En het getal elf komt nog eens terug. “Het is de bedoeling dat we op elke gemeenteraad minstens elf keer een van de beschikbare instrumenten gebruiken. Dat kan dus gaan van een interpellatie indienen, tussenkomen bij een punt op de agenda…”
Naast de tussenkomsten op de gemeenteraad plant de fractie nog acties: persconferenties, kleine acties rond een interpellatie, debatavonden, maar bijvoorbeeld ook het uitlokken van een volksraadpleging: “Een concreet voorbeeld van zo’n raadpleging kan het al dan niet inplanten van een stadshal zijn”, zei John Crombez.
Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier