De gemeenteraad in Jabbeke bleef niet ongewijzigd. Er waren liefst vijf wissels en enkele mandaatwijzigingen. Het opvallendste parcours werd weliswaar afgelegd door Peter-Jan Hallemeersch. Hij kwam vanuit de OCMW-raad in de gemeenteraad terecht en zette Groen Jabbeke, naar eigen zeggen, weer helemaal op de kaart.
De stoelendans liet zich vooral gelden bij N-VA, waarbij van de vijf oorspronkelijk verkozenen er op het einde van de rit met Geert Orbie en Han Vermaut nog twee overbleven. Lies Van Acker stopte omwille van persoonlijke redenen en werd vervangen door Jan Talloen. Luc Slabbinck verhuisde en werd vervangen door Marc Lingier. Vroeg in de huidige legislatuur kwam de beslissing van Caroline Daenekindt dan weer om te zetelen als onafhankelijke.
De Snellegemse deed het desondanks niet slecht in de gemeenteraad en tekende voor stevige tussenkomsten. Lang gaf ze aan dat haar politieke carrière niet zou stoppen na 2018, maar nu staat ze nergens op een lijst. Over het hoe en wat wou Caroline Daenekindt geen commentaar kwijt.
Belangrijkste wissel bij de CD&V was de al vooraf genomen beslissing om halfweg de rit Claudia Coudeville te installeren als schepen, waarbij Isabelle Louis de plaats moest ruimen. Nu prijkt Coudeville als eerste vrouw, deze strijd heeft ze al gewonnen, op de tweede plaats van de CD&V-lijst.
“Het onverwacht zetelen in de gemeenteraad is niet dé redding geweest van Groen Jabbeke”
Opvallend is dat bij het geteisterde kartel SP.A-Groen-Plus, vooral Groen met frisse ambities mag vooruit kijken. Drie zetels had het kartel, maar Paul Vanden Bussche ‘kreeg’ het mandaat van gemeenteraadsvoorzitter. Inmiddels kwam Peter-Jan Hallemeersch, de huidige kopman van Groen, al in de OCMW-raad. Door het overlijden van Jacques Monteyne werd hij in september 2017 gemeenteraadslid. Nadia Hendrickx, de huidige lijsttrekker, bleef als enige over van het socialistische trio. Groen vond dus duidelijk een nieuw elan de voorbije twee jaar, want binnen de partij werd meteen ook beslist om geen kartel met SP.A meer aan te gaan.
De zogenaamde plus
Straf, voor een partij met één ‘gewonnen’ zetel. Groen wil nu op zijn minst die zetel behouden. “De eerste keer dat ik me kandidaat heb gesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen was in 2006 met de lijst Linksalternatief. Met 199 stemmen behaalden we twee procent. De ervaring was echter belangrijker dan het resultaat”, zegt Peter-Jan Hallemeersch. “In de winter van 2011 werd ik gecontacteerd door de voorzitters van SP.A en Groen. Hun voorstel was om een kartel te vormen met alle progressieve krachten in Jabbeke. We (Brecht Dewilde en mezelf, red.) zijn daar op ingegaan, maar wilden geen partij kiezen. In 2012 ging het kartel SP.A-Groen-Plus naar de verkiezingen waarbij wij de zogenaamde plus waren. Sinds 2015 zetelde ik in de OCMW-raad waar ik voornamelijk ervaring en kennis opdeed hoe gemeentelijke beleidsstructuren functioneren. In de zomer van 2017 was er het plotse heengaan van gemeenteraadslid Jacques Monteyne.”
Dubbel gevoel
“Ik heb hem als mens zeer sterk gewaardeerd. Maar ik denk dat ik voor een andere manier van politiek voeren sta”, stelt Peter-Jan. “De wijze waarop N-VA, en dan meer specifiek Geert Orbie, oppositie voerden, kon me wel bekoren. Hoewel ik me niet altijd kon vinden in hun oplossingen. Via opvolging ben ik door het overlijden van Jacques in de gemeenteraad beland. Heel wat opvolgers bleken niet langer in onze gemeente te wonen. Ik had daar een zeer dubbel gevoel bij. Enerzijds was ik enorm blij en kon ik eindelijk doen waar ik al jaren naar toe aan het werken was, anderzijds hoefde het voor mij niet op deze manier.”
“Ik gun mensen die hun nek uitsteken door zich in de politiek te begeven heel veel en heb respect voor iedereen. Het werd me echter al vlug duidelijk dat er in het politieke spel geen plaats is voor sentiment. Ik vergelijk het altijd met het circus in het oude Rome of meer hedendaags met ‘The Hunger Games’. Het onverwacht zetelen in de gemeenteraad op zich is niet dé redding geweest van Groen Jabbeke. We waren al bezig om de lokale afdeling nieuw leven in te blazen en ons voor te bereiden op de gemeenteraadsverkiezingen. Het heeft Groen Jabbeke wel de nodige financiële slagkracht gegeven om nu een behoorlijk campagne te voeren. We hebben verschillende ambities. Het behouden van onze zetel, en als het kan dit te vermeerderen. Een derde is het breken van de absolute meerderheid en de bereidheid om deel te nemen aan het bestuur, maar ik denk dat ik hiermee een open deur intrap.” (PA)
Jouw gemeenteraad 2013/2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier