Ian Lataire wil met uw steun partijfinanciering hervormen

Ian Lataire wil met de steun van 25.000 landgenoten de partijfinanciering hervormen.© MM
Ian Lataire wil met de steun van 25.000 landgenoten de partijfinanciering hervormen.© MM
Redactie KW

Enkele eerstejaarsstudenten politieke wetenschappen aan de Universiteit Gent startten recent via de Kamer een petitie op over een hervorming van de partijfinanciering in België. Onder hen Ian Lataire uit Bredene, die mee het voorstel op tafel legde. “De tijd is rijp voor een hervorming, want je krijgt het vandaag niet meer uitgelegd dat partijen vastgoedkantoren en marketingbureaus geworden zijn.”

Ian Lataire (18) zit in zijn eerste jaar Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Het werd een bijzonder vreemd jaar, waarin online lessen de overhand hadden en het studentikoze leven tot een absoluut minimum werd beperkt. Een k*tjaar , noemt Ian het . “Ik ben lid geworden van een studentenvereniging, maar meer dan samenkomen in een park om te kubben is er niet van gekomen.”

Politieke wetenschappen is helemaal zijn ding, daar is hij intussen wel achter, ook na dit bizarre studentenjaar. “Ik ben altijd bezig geweest met politiek en al drie jaar lid van de Jeugdraad in Bredene. Daar heb ik gezien dat je best wel invloed kunt uitoefenen op het beleid. Toen het gemeentebestuur volgens ons onterecht een skatepark sloot, hebben we daar bezwaar tegen ingediend. Met succes. Ook ons voorstel om van het straks oude zwembad een evenementenzaal te maken, lijkt aan te slaan. Het is politiek in zijn meest elementaire vorm: als burger beslissingen mee aansturen.”

Petitie

Dat probeert Ian nu samen met zijn collega-studenten ook met een petitie over de hervorming van de partijfinanciering. “Voor het vak ‘actuele politieke problemen’ van professor Bouteca moesten we een project indienen rond politieke vernieuwing. Het voorstel van de groep waarvan ik deel uitmaakte, heeft het al bij al overtuigend gehaald.”

Het uitgangspunt van de petitie is dat partijen vandaag te veel geld krijgen. “Er zijn weinig regels, terwijl het toch gaat om belastinggeld. Er wordt binnen politieke kringen ook al lang over gedebatteerd. Maar er lijkt weinig animo om er ook echt iets aan te doen.”

Transparantie en een andere berekening van de dotaties zijn de twee uitgangspunten van de petitie. “De dotatie wordt wat best berekend per partijlid en niet langer per stem. Een gelijkaardig systeem bestaat al in Duitsland. Het zet de partijen aan om mensen voor hun gedachtegoed te winnen en nieuwe leden te werven. Nu worden partijen beloond voor kiezers die ze een keer in de vier of zes jaar binnenrijven, soms op basis van loze beloftes.”

De UGent-studenten willen de partijfinanciering ook omlaag. “Als dat in Nederland kan, waarom dan niet bij ons? Allemaal samen krijgen de partijen in België 72 miljoen euro per jaar aan dotaties. Ten opzichte van 50 jaar geleden een stijging met 400 procent. België staat in Europa ook tweede op de ranglijst van partijdotaties, na Spanje. Je krijgt het vandaag niet meer uitgelegd dat partijen vastgoedkantoren en marketingbureaus geworden zijn, allemaal met belastinggeld. Partijdotaties moeten dienen om de democratie te versterken en elke mening vertegenwoordigd te zien in de Wetstraat. Niet om de makelaar uit te hangen.”

Goed moment

De petitie komt volgens Ian op een goed moment. “Ik voel dat dit thema leeft onder de bevolking. Net toen we ons project aan het uitwerken waren, stak dan nog eens de zaak Shimane El Kaouakibi de kop op. Onze timing zit goed blijkbaar…”

De bevraging die Ian en zijn collega’s opstartten, is niet vrijblijvend. “De petitie loopt langs de officiële kanalen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Halen we 25.000 handtekeningen op voor onze petitie, dan moét het onderwerp op de agenda van de Kamer komen. Van die 25.000 handtekeningen moeten er 1.500 in Brussel, 7.000 in Wallonië en de rest in Vlaanderen verzameld. “Of we de 25.000 handtekeningen halen? Het blijft een moeilijke opdracht. Maar je weet nooit…”

Zelf de politieke arena induiken, doet Ian toch liever niet. “Later misschien, want zeg nooit nooit. Maar nu wil ik me vooral focussen op mijn studies, die na Gent misschien nog een vervolg krijgen aan de UAntwerpen, waar de richting Politieke Communicatie gegeven wordt. De communicatie van een partij verzorgen, dat lijkt me wel iets. En ze mogen me later ook altijd vragen om de nieuwe Ivan De Vadder te worden…”

(MM)

De petitie tekenen kan met een kaartlezer, token of de Itsme-app op de website https://dekamer.mijnopinie.belgium.be/initiatives/i-598 .