Hier ligt de West-Vlaming van wakker: exclusieve peiling geeft opvallend resultaat

“Hier in West-Vlaanderen woedt de strijd om de belangen van de natuur en de landbouw met elkaar te verzoenen natuurlijk volop.” © Kurt Desplenter
Laurens Kindt

Net als in de rest van Vlaanderen duwen de West-Vlamingen ‘immigratie’ naar voren als het belangrijkste thema voor de federale verkiezingen. Dat blijkt uit een exclusieve peiling in opdracht van Roularta Media Group. Opvallend, in de minst diverse provincie van Vlaanderen.

Bekijk ook:

Wanneer we op 9 juni naar het stemhokje trekken om nieuwe vertegenwoordigers te kiezen voor het federaal parlement, dan zullen de West-Vlamingen dat doen met immigratie als voornaamste thema in het achterhoofd. Dat blijkt uit een exclusieve peiling door databureau Kantar, in opdracht van De Zondag, Knack, Le Vif, Trens-Tendances, Trends, Kanaal Z en De Krant van West-Vlaanderen. Net geen 16 procent van de West-Vlamingen maakt van immigratie hét verkiezingsthema bij uitstek.

Snelle stijging

Hoewel dat iets lager ligt dan het Vlaamse gemiddelde van 17,6 procent, is het toch opvallend dat net dit thema in onze provincie zo prominent naar voren wordt geschoven. West-Vlaanderen is immers de minst diverse provincie van Vlaanderen. Slechts veertien procent van de inwoners van onze provincie hebben buitenlandse roots of een andere nationaliteit. In Antwerpen en Limburg is dat dertig procent. Een mogelijke verklaring is de snelle opmars van diversiteit in onze provincie. Op twintig jaar tijd is het aantal inwoners van buitenlandse origine verdrievoudigd. Vooral in de grensstreek met Frankrijk en in steden als Oostende, Roeselare en Kortrijk neemt de diversiteit toe.

Limieten

Een andere opvallende vaststelling uit de West-Vlaamse top-vijf van verkiezingsthema’s: bijna tien procent van de West-Vlamingen hecht het grootste belang aan klimaat & milieu wanneer ze een bolletje moeten kleuren in het stemhokje. Dat is dan weer opvallend hoger dan het Vlaams gemiddelde van 7,2 procent. “Hier in West-Vlaanderen woedt de strijd om de belangen van de natuur en de landbouw met elkaar te verzoenen natuurlijk volop. Veel landbouwers willen graag zo snel mogelijk terugkeren naar de business as usual maar botsen daarbij op de limieten van het milieu”, verklaart Bart Vanwildemeersch van de West-Vlaamse Milieufederatie.

Wateroverlast

“De vraag is dan ook of uit deze resultaten blijkt dat de West-Vlaming echt inzit met ecologie en duurzaamheid of zich eerder zorgen maakt over het behoud van de landbouw zoals die nu bestaat”, klinkt het. De peiling werd afgenomen tussen 22 januari en 8 februari. Dat de Westhoek kort daarvoor wekenlang onder water stond door overvloedige regenval, zat bij veel respondenten nog vers in het geheugen en is mogelijk ook een gedeeltelijke verklaring voor het belang dat West-Vlamingen hechten aan het thema.

Databureau Kantar polste bij 2.681 stemgerechtigde Belgen naar welke thema’s zij het belangrijkst vinden bij het uitbrengen van hun stem. Dit is de top vijf in West-Vlaanderen:

1.Immigratie: 15,9 procent.

2.Koopkracht: 12,2 procent.

3.Klimaat & milieu: 9,9 procent.

4.Gezondheidsbeleid: 7,5 procent.

5.Armoede en ongelijkheid: 7,2 procent.