Na de peiling: “Kan Hilde Crevits nog eens de absolute stemmenkampioen worden?”

Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement © BELGA
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Over iets meer dan 100 dagen gaan we stemmen. Op 9 juni kiezen wij wie ons in het Vlaams, federaal en Europees parlement mag vertegenwoordigen. Die verkiezingen beloven bijzonder te worden, volgens sommigen zelfs ‘historisch’.

Bekijk ook:

De nieuwstitels van onze uitgeverij Roularta Media Group zorgen alvast voor een primeur: voor het eerst organiseerden De Zondag, Knack, Trends, Kanaal Z én De Krant van West-Vlaanderen samen een grote politieke peiling.

Wie moet premier worden? En op welke partij gaat u stemmen? Voor wie absoluut niet? En wat betekent dat voor het aantal zetels en de mogelijke coalities? Uit de resultaten blijkt alvast dat het in Vlaanderen inderdaad ‘historisch’ kan worden. Vlaams Belang en N-VA kunnen er samen 64 zitjes halen. “Samen een meerderheid”, is dus geen utopie…

Het mag duidelijk zijn dat elke partij alles uit de kast zal halen om zo goed mogelijk te scoren. Elke zetel telt.

En slecht nieuws voor de West-Vlaamse politici: onze kieskring verliest één parlementszitje aan Vlaams-Brabant. Op federaal niveau mogen we dus 16 mensen naar Brussel sturen, op Vlaams niveau maar 21 meer.

Uit onze peiling blijkt dat Vlaams Belang en Vooruit hier meest zieltjes en zetels zouden winnen. Voor de twee parlementen zouden ze er elk drie extra binnenhalen. Bij PVDA mogen ze zich al opwarmen voor hun allereerste West-Vlaamse zetels… Zei er iemand ‘historisch’?

Grote verliezers in onze provincie zouden N-VA en CD&V zijn. Zij zouden het hier elk met vier parlementsleden minder moeten doen. Dat is meteen dé verklaring waarom Bart De Wever het federale lijsttrekkerschap cadeau deed aan de onafhankelijke Jean-Marie Dedecker. Redden wat er te redden valt… want jawel, elke zetel telt.

De allergrootste uitdaging in onze provincie is er echter voor CD&V. Kunnen zij stand houden in wat historisch (jawel) hun wingewest was? Hoe bepalend wordt de factor Hilde Crevits? Als enige West-Vlaming dook zij op in de populariteitsmeting van onze peiling. Kan de enige overgebleven West-Vlaamse minister nog eens de absolute stemmenkampioen worden? We zullen het weten… over een goeie 100 dagen.