Heuvelland 2013/2018: Mannen maken plaats voor vrouwen (en het was nodig)
De zetelwissels in de gemeenteraad zorgden voor een ‘beetje’ vervrouwelijking van die gemeenteraad. Drie mannen vertrokken, twee vrouwen en één man kwamen in de plaats. Toch blijft de vrouwelijke vertegenwoordiging ondermaats met slechts 5 van de 19 zetels.
Frans Durnez had twintig jaar als CD&V-gemeenteraadslid en twaalf jaar als schepen achter de rug toen hij begin 2015 met pensioen ging. Zijn opvolger Geert Dewulf uit Wijtschate kwam vooral tussen als het over landbouw ging. Met een derde plaats op de CD&V-lijst van 14 oktober lijkt hij alvast van zijn partij een goed rapport gekregen te hebben. Bij aanvang bestond de gemeenteraad van Heuvelland uit maar liefst zestien mannen en amper drie vrouwen: schepen Hilde Stragier (Gemeentebelangen), oud-schepen Nicole Demuynck (CD&V) en Carla Cardinael (CD&V).
“Als je alle vrouwen in de gemeenteraad optelt, kom je niet heel ver” – Bea Bauw
Een ernstige ondervertegenwoordiging van de vrouwen die de komende jaren toch een beetje werd gecompenseerd. Georges Declercq (N-VA) kondigde op de gemeenteraad van december 2015 aan dat hij afscheid nam van de gemeentepolitiek en ontslag nam als gemeenteraadslid. Ook Georges had al een lange staat van dienst. Zijn opvolger werd Martine Duron uit Westouter. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober is de gepensioneerde tandarts er opnieuw bij vanop de voorlaatste plaats op de N-VA-lijst.
Hoogzwanger
Ten slotte nam eind 2016 met Luc Snaet nog een oud-schepen afscheid van de gemeenteraad. Luc verhuisde van De Klijte naar Zillebeke en kon dus zijn zetel in de gemeenteraad niet behouden. Hij werd vervangen door de toen 27-jarige Bea Bauw uit Westouter, die op maandag 6 maart 2017 de eed aflegde. Ze had toen al drie jaar in de OCMW-raad achter de rug. Aanvankelijk was haar politieke debuut van korte duur, want de volgende gemeenteraad liet de hoogzwangere Bea zich alweer vervangen, dit keer door oud-schepen Etienne Gaudissabois uit Wijtschate. Na de geboorte van dochtertje Anna kwam Bea Bauw echter snel weer terug naar de gemeenteraad. Toch lijkt het een ervaring die niet voor herhaling vatbaar is, want Bea Bauw is niet meer van de partij op de lijst van CD&V. “Mijn tijd in de gemeenteraad was best interessant, maar nu ik twee jonge kinderen kort na elkaar kreeg, is het nog moeilijk te combineren“, vertelt Bea, die leerkracht is. “Ik vertrek niet ontevreden uit de gemeentepolitiek. Ik heb goede herinneringen aan mijn tijd in de gemeenteraad, maar anderzijds kwam ik ook uit de OCMW-raad en dat is toch een groot verschil. De OCMW-raad is meer iets voor mij.”
Met de komst van Martine Duron en Bea Bauw kwam het bijna tot een verdubbeling van het aantal vrouwelijke raadsleden: van drie naar vijf. Dat is nog steeds amper een kwart van het totaal aantal gemeenteraadsleden, wat ver onder het Vlaamse gemiddelde ligt. “Maar ik heb daar nooit bij stilgestaan”, zegt Bea Bauw. “Maar als je alle vrouwen in de gemeenteraad optelt, kom je niet heel ver. Gelukkig is het door de komst van Martine en ik verbeterd, en ik hoop dat het na de verkiezingen nog meer vrouwen een zetel in de gemeenteraad krijgen.”
Jouw gemeenteraad 2013/2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier