“Het worden de spannendste verkiezingen ooit in Wielsbeke”

De stopzetting van het kartel CD&V/N-VA is de grootste verandering voor de Wielsbeekse verkiezingen. Beide partijen trekken nu met een aparte lijst naar de verkiezingen. De twee partijen krijgen alvast concurrentie van huidige oppositiepartij U. Tijd voor een vooruitblik.

Jan Stevens. © NVR

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Burgemeester Jan Stevens blijft lijsttrekker van CD&V. Hij krijgt de steun van de huidige OCMW-voorzitter en CD&V-schepenen. “Alle bestuursleden zullen op onze lijst staan. Onze ploeg heeft 12 jaar bestuurservaring. Deze mensen bieden een stevig fundament voor een krachtdadig en doordacht bestuur, midden de mensen”, zegt voorzitter Frédéric Depypere.

Binnen de partij bereidt men de komst van enkele nieuwe jonge mensen voor. “Ten gepaste tijde zullen we de nieuwe namen bekendmaken. Er zullen zeker veranderingen zijn tegenover de vorige legislatuur.” De partij wil verder gaan op wat ze al 12 jaar doet. “De gemeente heeft een ware metamorfose ondergaan. We willen verder werken aan dat project dat we samen de burgers bouwden. We stellen drie grote doelen voorop: de renovatie van het woonzorgcentrum Ter Lembeek, een intergemeentelijk zwembad realiseren en de verkeersveiligheid op de Heirweg verhogen”, geeft Depypere aan.

“Gelijkwaardig”

CD&V en N-VA konden geen overeenkomst vinden om verder te gaan in een kartel. “Wij wilden gelijkwaardig zijn aan CD&V: elk tien kandidaten, maar daarmee ging CD&V niet akkoord. Eerste schepen Rik Buyse wordt onze lijsttrekker, een echte topkandidaat. Verder vulden we onze lijst aan met onder andere Jurgen Teerlinck uit Wielsbeke en de jonge Ooigemnaar Wout Verheye. Sinds we de bevolking lieten weten dat we apart naar de kiezer trokken, konden we veel eenvoudiger mensen vinden”, zegt N-VA-voorzitter Vincent Herman.

Renovatie woonzorgcentrum voor alle partijen een punt

Ook N-VA wil een oplossing voor het woon- en zorgcentrum. “We willen een zorgbedrijf dat aandacht besteed aan de zorg voor ouderen en zich niet op winst fixeert. Al is dit niet het grootste doel. Dat zullen we later bekendmaken.”

Rik Buyse.
Rik Buyse.© NVR

Herman trekt vol vertrouwen naar de verkiezingen. “We hopen dat het nationaal succes van N-VA zich afspiegelt naar onze afdelingen. Wij willen zowel CD&V en U. de kans bieden mee te regeren mochten we er als winnaar uitkomen. Uiteindelijk beslist de kiezer. Het worden de spannendste verkiezingen ooit!” besluit Herman.

Het gemiddelde

Tot slot wil oppositiepartij U. er voor zorgen dat Wielsbeke een gemeente is die boven het gemiddelde uitstijgt. U. trekt dan ook gemotiveerd naar de verkiezingen. “We hebben de indruk dat Wielsbeke nu tevreden is met het gemiddelde. Als het gaat om belastingen, dan is op het gemiddelde zitten goed genoeg. Vroeger was Wielsbeke een gemeente waar de omliggende gemeenten naar opkeken.”

Jan De Potter.
Jan De Potter.© NVR

“De vernieuwing van het woonzorgcentrum en een jeugdbeleid met inspraak zijn maar enkele van onze programmapunten”, zegt Jan De Potter van U. “Of ik lijsttrekker wordt? Dat kan ik nu niet bevestigen. Voor ons zijn postjes van minder belang. Enkele mensen zullen niet meer opkomen maar blijven hun ervaring en wijsheid ter beschikking stellen van U. De weg van de vernieuwing en verjonging die de voorbije jaren werd ingeslagen zal verder worden gezet.”

Toch geeft Jan De Potter nog geen namen vrij. “De jeugd is de toekomst en er komen een paar jonge gezichten op onze lijst. Naast een aantal vaste waarden komen er ook personen bij die zich hebben bewezen in hun vereniging of bedrijf en die Wielsbeke weer boven het gemiddelde willen stuwen”, besluit De Potter. (NVR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.