Grote uitdaging voor Burgerbelangen en N-VA na installatie van nieuwe raad in Wingene

Ook het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst werd tijdens de installatievergadering samengesteld. © KDV
Redactie KW

De trein van de Wingense gemeenteraad is weer vertrokken voor de komende zes jaar. Vorige week donderdag vond de installatievergadering van de gemeenteraad plaats. De vergadering verliep vlekkeloos, zodat de gemeenteraadsleden en de schepenen netjes de eed konden afleggen.

Vorige week donderdagavond 3 januari legden de 22 gemeenteraadsleden onder het toeziend oog van een massaal opgekomen publiek hun eed af tijdens de installatievergadering in het gemeentehuis van Wingene. Burgemeester Hendrik Verkest had uiteraard de eed al afgelegd bij de provinciegouverneur. Hij blijft nog even burgemeester, maar laat dan wel tijdens de huidige legislatuur de fakkel over aan Lieven Huys, die nu tot eerste schepen werd benoemd als opvolger van Walter Yde.

Eedaflegging

De kaarten werden in oktober al duidelijk geschud: er schieten nog slechts zes zetels over voor de oppositiepartijen. CD&V haalde immers nog twee extra zetels binnen en zo staat de teller als volgt: 17 zetels voor CD&V, 4 zetels voor Burgerbelangen en 2 zetels voor N-VA.

De raad

In volgorde van anciënniteit legden de volgende raadsleden de eed af: Hendrik Verkest, Willy Vermeersch, Marc Vanoverschelde, Lieven Huys, Hedwig Kerckhove, Katrien Delodder, Ann Meseure, Fabienne Allaert, Jens Danneels, Sandra Quintyn, Martine Devisscher, Tom Braet, Brecht Warnez, Stijn Van Maele, Sandra Ketels, Nick Schotte, Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Stefaan Verhelle, Camille Mortier, Pieter-Jan Verhoye, Kobe Vandeweghe en Marie-Christine Vandendriessche. CD&V heeft 17 zetels, Burgerbelangen vier en N-VA twee.

Zonder veel problemen legden de raadsleden elk om beurt de eed af, daarna volgde nog de eedaflegging van de vier schepenen Lieven Huys, Hedwig Kerckhove, Brecht Warnez en Ann Mesure.

Tijdens de installatievergadering werden ook de leden van de politieraad verkozen. Daarbij moest Fabienne Allaert (Burgerbelangen) nipt de duimen leggen voor Brecht Warnez (CD&V). Zo zijn alle vertegenwoordigers van Wingene voor de politieraad voortaan vertegenwoordigers van CD&V: Jens Danneels, Sandra Ketels, Stijn Van Maele en Brecht Warnez.

Alle leden van de politieraad zijn voortaan vertegenwoordigers van CD&V

Met deze verkiezing werd meteen duidelijk dat de oppositie er in Wingene nog een stukje op achteruit gegaan is: nog slechts zes zetels die dan ook voortaan onder twee partijen verdeeld worden. Het wordt een grote uitdaging voor Burgerbelangen en N-VA om impact te krijgen in de gemeente.

Verschuivingen en nieuwelingen

Met de start van de nieuwe legislatuur van de gemeenteraad ziet het toneel er toch wat anders uit dan voor nieuwjaar. Zoals eerder bekend ruilden Nick Schotte en Sandy Quintyn oppositiepartij Burgerbelangen in voor CD&V en zij werden ook effectief verkozen als raadslid.

Daarnaast deed Christiane Dewit (CD&V) afstand van haar zeteltje in de raad om zich volledig te kunnen focussen op het nagelnieuwe Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Schepen Walter Yde (CD&V) verdwijnt volledig van het toneel, al blijft hij wel nog zetelen in de raad van het autonoom gemeentebedrijf.

De raad wordt ook versterkt door enkele nieuwelingen in het politieke landschap. Rinus Degroote, Jolenta Bogaert, Stefaan Verhelle en Camille Mortier vervoegen voortaan het team van CD&V. Kobe Vandeweghe is een nieuw gezicht voor Burgerbelangen en Pieter-Jan Verhoye en Marie-Christine Vandendriessche vormen samen het team van N-VA.

Ook de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf werd samengesteld met Lieven Huys, Els Batsleer, Vicky Vandycke, Dorine Vandenabeele, Maarten Huvaere, Martin Duyck, Walter Yde en Geert Dedecker als vertegenwoordigers van CD&V; Marine De Loose en Wim Schepens als vertegenwoordigers van Burgerbelangen en Pieter-Jan Verhoye van NV-A.

Voor de eerste keer werd ook de OCMW-raad tijdens de gemeenteraad georganiseerd als een tweede luik van de zitting. Elk gemeenteraadslid is nu immers ook automatisch lid van het OCMW, dat in de gemeenteraad opgaat. Tom Braet legde tijdens dat deel de eed af als voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Samen met die nieuwe aparte raad, die ook tijdens de installatievergadering werd samengesteld, zullen alle OCMW-gerelateerde thema’s telkens aan bod komen.

Het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst is er om individuele dossiers voor maatschappelijke dienstverlening en maatschappelijke integratie te behandelen. Tijdens de installatievergadering legden Christiane Dewit, Heleen Deryckere, Dirk De Meyere en Petra Verhaeghe de eed af als vertegenwoordigers van CD&V in het BCSD. Jerry Dessendre zal Burgerbelangen vertegenwoordigen in deze nieuwe raad en Marie-Christine Vandendriessche N-VA. Op de foto zien we de raadsleden samen met voorzitter Tom Braet en algemeen directeur Jurgen Mestdagh.

(Kim De Vos)